top of page
  • Szombat Bernadett

Személyre szabott élmény és egyedi design a Dress-codingtól


A fast fashion rendszerben gyártott konfekció méretű ruhák között sok esetben egy átlagos testalkatú vásárlónak is nehéz megtalálni a számára tökéletes darabot, az pedig végképp lehetetlen küldetéssel néz szembe, aki speciális igényekkel rendelkezik. A Dress-coding fiatal, kreatív önkéntes csapata ezekre az öltözködési akadályokra hívja fel a figyelmet. Egy filmsorozat keretében mutatják be, hogy hogyan lehet pontosan illeszkedő ruhákat készíteni olyan digitális gyártástechnológiák segítségével, mint a 3D szkennelés vagy a digitális szimuláció.

Egy nagyon izgalmas projektet szeretnénk bemutatni nektek, egy olyan ötletet, ami bizonyítja, hogy a divat nem csak felszínes hóbort lehet. A Dress-coding célja, hogy a történetmesélés eszközeivel köztudatba emeljék a speciális igényű személyek nehézségeit, ezáltal hozzájáruljanak a többségi társadalom érzékenyítéshez. Hisznek abban, hogy a design és a technológia olyan problémamegoldó eszköz, melynek tudatos és felelős használatával pozitív társadalmi hatást és innovációt érhetnek el.

A Dress-coding projekt során három speciális igénnyel élő személynek készítenek el egyedi, személyre szabott ruhadarabokat, amelyek olyan digitális technológia felhasználásával készülnek, mint a digitális szabásminta vagy a 3D szimuláció.

A projekt megalkotója Huszár Fanni, aki munkáiban a divat és az innovatív technológiák összekapcsolására fókuszál. Ex-korzettesként tudja, milyen nehézségekkel jár az öltözködés, ezért a tervezés minden szakaszába bevonják az érintett személyt, hogy a végeredményt a sajátjának érezhesse, megfeleljen az ízlésének, és teljesen megfeleljen az egyéni igényeinek. Fanni mellett 11 önkéntes dolgozik a projekten.

A Dress-coding első filmjében a tervezők egy gerincferdüléssel élő, orvosi fűzőt viselő lánynak készítettek egyedi ruhát. Nyílt felhívás keretében választották ki Jázmint, aki büszkén hordja a fűzőjét és másokat is arra biztat, hogy bátran viseljék, tegyenek az egészségükért, és találják meg a saját stílusukat. A csapat segít valóra váltani az álmait, és elkészíteni egy olyan szettet, ami minden speciális öltözködési igényét kielégíti és passzol a személyiségéhez is. Jázmin már maga is kísérletezgetett és akril festékkel dekorálta kiegészítőjét, olyan speciális technikát fejlesztett ki, amivel nem kopik le gyorsan a festék használat során. Ez az attitűd a tervezés során is fontos szerepet játszott, hiszen a Jázmin által díszített, festett gyógyászati segédeszközt nem eltakarni akarták, hanem olyan ruhát terveztek, ami megmutatja és kiemeli a fűzőt (és annak díszítését). Így született meg a buggyos ujjú felső, amely játékossága tükrözi Jázmin vidám jellemét és kreativitását, míg a laza, de elegáns nadrág teszi teljessé az összhatást. Az elkészült szettet akár hétköznap, de elegánsabb eseményeken is hordani tudja.

Jázmin ruhájának első minta darabjait szabóbaba és mérőszalag nélkül készítették el, kizárólag digitális eszközöket felhasználva. A testek formáinak 3D szkennelése és digitalizálása segítségével könnyen lehet alkalmazkodni az egyedi, aszimmetrikus testfelépítéshez. A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a fűzővel érintkező területeken ne legyen felesleges réteg, ami kellemetlen érzést okozhat az övpántnál, a nadrág záródásánál és a varratoknál. A különleges tervezői megoldások így a vállon és a karon jelennek meg. Ezen kívül készült egy vékony, puha body is, amit Jázmin bármilyen ruhához fel tud venni fűző alatti rétegként, anélkül, hogy az fájdalmat okozna neki.

Jázmin ruháit Mosolygó Anna tervezi, aki a minimalista stílusú alkotásait környezettudatosság is jellemzi. Munkái során nagy hangsúlyt fektet a divat által kommunikált értékekre, és a divatban megjelenő innovatív technológiákra.

Az adaptív tervezési folyamatokat három részes videó sorozat keretében fogják bemutatni, amit majd a Youtube csatornájukon tesznek elérhetővé. A #tailoredtalk címszóval ellátott interjúk során, megismerkedhetünk több olyan tervezővel, akik speciális igényű személyeknek készítenek ruhákat. Az első részben a Perceptual Thinkers márka tervezői mutatkoznak be. Ők autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaikból inspirálódnak. Az öltözködés képes arra, hogy reflektáljon viselőjére, segítse egyedi igényeinek kielégítését. Termékeik között megtalálható egy új irány, ami abszolút a technológián alapul. Azt vizsgálták, hogy az autistákra jellemző auditív érzékenység mond-e valamit a többségi társadalomnak. Egy kabát vagy táska segítségével olyan felületeket hoztak létre, amelyek reagálnak az érintésre, amellyel egyfajta zeneiséget, harmóniát hoznak létre, mely egy általános felhasználónak játék, de egy autizmussal élőnek akár zeneterápiás élményt nyújt.

A Jázminnak készített ruhákat egy fotósorozaton örökítette meg a Dress-coding csapata, akik már a következő ruhadarabok elkészítésén dolgoznak, melyeket egy mentális akadályozottsággal élő személynek készítenek.

A Dress-coding projekt tökéletes példája annak hogyan képes a divat és a modern technológia hatni emberek életére. Fontos felhívni a figyelmet a nem mindennapi esetekre, ahol a tömeggyártásban készült termék nem megoldás, egyéni igényekre szabott opciókra van szükség. Ez a projekt hiánypótló, értékteremtés a divatban, mindenképp követendő példa a jövőre nézve.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page