top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Szemformák, avagy kinek mi áll a legjobban


Biztosan tapasztaltad már, hogy egy smink, ami nagyon tetszett máson, rajtad mégse viselkedett úgy, mint azt vártad volna. Lehetséges, hogy ennek oka az eltérő szemformákban keresendő.

Vannak, akik egész életükben a saját szemformájukhoz idomulva gond nélkül sminkelnek, de léteznek olyanok is, akiknek bizony meggyűlik a bajuk például egy tusvonal meghúzásával. Ennek szerintem legtöbbször nem az az oka, hogy ügyetlenebbek lennének, hanem egyszerűen valami más passzol igazán hozzájuk. Egy profi sminkes számára is nehezebb feladat a szemformához nem jól kiválasztott smink megalkotása. Persze bármelyik alakú szemre megalkotható szinte bármilyen smink, de van pár trükk és „szabály”, amit bevetve talán sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Természetesen a smink nem változtatja meg a szem körvonalát, de a megfelelő árnyékolással és világosítással optikailag előnyösebbé tehetjük tekintetünket.

Milyen szemtípusok léteznek? Hogyan állapítsuk meg, nekünk milyen van, és mi előnyös számunkra?

  • Mandula szem: A legszerencsésebb, ugyanis ideális forma az összes szemhéjfestési formához, legyen szó bármilyen tusról, erősen füstös szemekről vagy egy teljesen csillogó szemhéjról. Nem véletlen tehát, hogy legtöbbször az ettől különböző szemformákat úgy próbálják alakítani a festékkel, hogy az egyre inkább hasonlítson a mandula szemekre, melyek esetében az írisz érinti az alsó- és felső vízvonalat is, tehát nem látszik ki a fehér része. Külső sarkai kissé megemeltek, akár egy manduláé.

  • Kerek szem: A mandula szemekkel ellentétben itt látszik a fehér része a szemnek felül és alul is. Sokszor kidomborodó. Nekik célszerű lehet a tusvonal „viselése”, vagy olyan szemsmink elkészítése, ami a külső szemzugra helyezi a hangsúlyt, ezzel optikailag nyújtva oldal irányban őket.

  • Lefelé ívelő szem: A külső sarkak lefelé ívelnek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha a szemünk közepéből képzeletben húzunk egy vízszintes vonalat. Ha a vonal alá esik a legkülső pontja a szemünknek, akkor valószínű ebbe a csoportba tartozunk. Itt mindig a hangsúly azon van, hogy minél inkább megemeljük a szem ívét, illetve előnyös az is, ha két oldalra is nyújtjuk a szemet például egy smokey sminkkel, cicás tekintettel.

  • Rejtett szemhéj: A felső, fix szemhéj eltakarja a mozgó szemhéjat. A kor előrehaladtával egyre jellemzőbb. Fontos, hogy a smink nyissa a tekintetet, a használt szemhéjpúder színt a felső szemhéjra is vigyük fel. Mivel a mozgó szemhéj jelentős része takarva van, ez az a típus, akiknek a tusvonal meghúzása a legnagyobb kihívást jelenti. Tanácsos inkább egy szépen elsatírozott, füstös sminket választani.

  • Mélyen ülő szem: Erős szemöldökcsont jellemzi, ezáltal a fix szemhéj a meghatározóbb. Annak érdekében, hogy a domináló szemöldök alatti részre ne rakjunk még nagyobb hangsúlyt, kerüljük a sötétebb színeket ezen a területen. Inkább válasszunk egy világos árnyalatot, melyet gyönyörűen össze tudunk dolgozni az alatta elhelyezkedő árnyékoló színekkel.

  • Kidomborodó szem: Általában nagy szemekkel társul, a domború felülete miatt kereknek is tűnik. Emiatt igencsak jól működik rajtuk, ha a vízvonalat egy sötétebb színű (fekete, barna) szemceruzával kihúzzuk. Az alsó és felső szemhéjakat is füstösítjük picit, ezzel látszólag kisebbítve a szemeket.

  • Ázsiai szem: A fix és a mozgó szemhéj egyben van. Az ázsiaiak arra vágynak, hogy kerekítsék a szemeiket, így jó választás lehet egy vastagabban meghúzott, szem ívét követő tusvonal a „farkinca” nélkül, de egy smokey szemfestés is kedvező lehet számukra.

Sokszor mondjuk, hogy sminkeléskor játszunk a színekkel. Itt is valami ilyen történik, csak itt a fő szempont nem magukban a színekben, hanem a színek mélységében rejlik. A világos árnyalatok olykor elveszik a hangsúlyt, nyitják, nagyobbítják a „teret”, a sötétebb tónusok pedig optikailag kicsinyítik, hasonlóan, mint a minden nő ruhatárában megtalálható little black dress (kis fekete ruha).


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page