top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Szerinted: Lehet-e a Fast Fashion környezettudatos? Mi elmondjuk a véleményünket!

Fenntarthatóság, környezetvédelem, zero waste, slow fashion. Szavak, amikre ma már szinte mindenki - de legfőképp az igazi divatimádók - felkapják a fejüket.



Fotó: unplash.com



Míg régen ha a környezetszennyezés került szóba, rögtön az olvadó jégtáblákra, az időjárás változásokra és az ózonréteg vékonyodására asszociált mindenki. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a divatipar a vele járó környezetterhelés miatt, mai napig a második legszennyezőbb iparág az olajtermelés után.

Ennek egyik fő szereplője, ezáltal okozója is: a fast fashion, illetve az ilyen márkák egyre nagyobb térnyerése és az ehhez kapcsolódó túltermelés, illetve túlfogyasztás is.

Az kedvező árért a valóságban sokat fizetünk! Csak egy kiló pamut előállításához 20 ezer liter vizet kell felhasználni, ami valljuk be nem kevés! De beszélhetünk az etikátlan munkakörülményekről is, hiszen ilyen alacsonyan tartani az árat csak úgy lehet, ha a termelés folyamatának költségeit, ezáltal a gyárakban dolgozók béreit is a legalacsonyabb szinten tartjuk. (Az erről készült True Cost című filmet mindenkinek látnia kell! Jelenleg is megtalálható a Netflix-en.)


A divatnak az elmúlt években egyre nagyobb gazdasági szerepe is van, ezzel egyetemben pedig az erről szóló kommunikáció is fontossá vált. Mindez pedig ötvözve az elmúlt 3-5 évben szinte már divatossá vált tudatossággal és fenntarthatóságra törekvéssel, a fast fashion márkáknak is muszáj volt törekedni minderre.

Egyre több helyen láthatjuk feltűntetve például, hogy a termékek bio pamutból készültek, illetve ezek a márkák ügyelnek arra is, hogy a lehető legátláthatóbban kommunikálják a különböző folyamatokat.

Az egyik nemzetközi divatmárka az egyik olyan fast fashion üzlet ami élen jár ebben. 200 globális divatmárka közül bekerült az 5 legtranszparensebb vállalat köze a Fashion Revolution: Fashion Transparency Index alapján. Ezen kívül az Inditex vállalat számos márkája is beáll a “zöld divat” sorába, mégpedig azzal, hogy kijelentették, 2025-ig teljesen megreformálják a cég működését. Megújuló energiaforrások használatával, illetve a vegyi anyagok száműzésével egy új, fenntarthatóbb és kevésbé szennyező irányt megcélozva.


Számos kérdést vett fel azonban az, hogy a második legszennyezőbb iparág szereplőit lehet-e fenntarthatónak nevezni?

Egyenlőre a fenntartható divattal foglalkozó szakemberek sem állapodtam meg abban és nincs egy nemzetközileg felállított mérce sem arra vonatkozóan, hogy mi számít fenntartható ruhadarabnak.

Egy dologra azonban szerintünk mindig érdemes figyelni. Ez pedig nem más mint a greenwashing.

Ez az angol szó magyarul “zöldre mosást” jelent, és azt a reklámstratégiát foglalja magába, amikor egy cég környezetbarátnak mutatja magát, azonban a valóságban sok helyből vérzik ez az állítás. Természetesen a cégek azért folyamodnak ehhez, mert így magukhoz csalogatják azokat a vevőket is akiknek fontos a környezetvédelem, egy olyan illúziókeltéssel, ami gyakran többe kerül, mint maga a környezettudatosságra figyelés kerülne.


Tehát arra a kérdésre, hogy fenntartható lehet-e egy fast fashion márka a válasz: nem. Azonban a legnagyobb ilyen cégek sok-sok apró lépést tesznek afelé, hogy csökkentsék a környezetszennyezésüket és egy etikusabb, tudatosabb termelést vigyenek végbe.


Ha te is szeretnél tudatosan vásárolni és mégis divatosan öltözködni, akkor nagy szeretettel ajánljuk azokat a magyar márkákat, akinek szintén olyan fontos a fenntartható létezés, mint Neked! Böngéssz magazinunk Magyar Design Platform felületén, hogy rátalálj a kedvencedre!


Források:


https://www2.hm.com/hu_hu/fenntarthatosag-a-hm-nel/our-work/awards.html


https://marieclaire.hu/divat/2019/06/17/kornyezettudatos-fast-fashion-darabok/


https://lexiq.hu/greenwashing


108 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page