top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Szépségápolási termékeink tisztítása

Bevezettelek titeket már az ecsetek világába. Most arról olvashattok, hogyan is kell ezeket az eszközöket -beleértve a többi szépségápolási terméket is- szakszerűen tisztítani.

Kezdjük a már említett ecsetekkel:

Sminkesként dolgozva minden használat után tisztítani és fertőtleníteni kell az ecseteket a fertőzések elkerülése végett. Magánhasználat esetén is az a higiénikus, ha minél többször, de legalább hetente egyszer tisztítjuk őket. Sokan a baba samponos átmosásra esküsznek, azonban ezzel a módszerrel a víz hatására, egy idő után feloldódik az ecset szőreit tartó ragasztó, és elkezdenek kihullani a szálai. Ráadásul az ecset belsejében lappangó víz, optimális környezetet biztosít a különböző kórokozóknak, amelyek gyorsan szaporodásnak indulnak. Ennek okán biztonságosabbnak és egyben gyorsabbnak is tartom, ha a drogériákban külön erre a célra kifejlesztett ecsettisztító folyadékot választjuk, amely szépen kihozza a színt is az ecsetekből. Ha biztosra szeretnénk menni, patikában kapható sebbenzinnel töröljük át az ecseteket vagy bármilyen alkohol tartalmú, bőrfertőtlenítő sprayvel alaposan fújjuk át az ecset sörtéit! Ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat, de mindig figyeljünk, hogy olyan terméket válasszunk, ami hatásos baktériumokra, vírusokra és gombákra egyaránt. Ezt a dobozok oldalán mindig kötelesek feltüntetni a gyártók. (Baktériumölő hatás = baktericid, vírusölő hatás = virucid, gombaölő hatás = fungicid)

Por állagú termékek fertőtlenítése:

Bármilyen meglepő, a por állagú termékekre, azaz palettákra, púderekre, bronzosítókra, pirosítókra is a fentebb leírt szabály vonatkozik. Fertőtlenítő sprayvel bátran lefújhatjuk őket, nem tesz kárt bennük, pár másodperc száradás után biztonságosan újra használhatóak.

Krémes állagú termékek fertőtlenítése:

Az ebbe a kategóriába sorolható termékeknél, mint a kontúrozó paletták, alapozók, krémes pirosítók, rúzsok, jobban fennáll a kórokozók elszaporodásának veszélye, így ezeket gyakrabban és alaposabban kell tisztítanunk. Szintén a fertőtlenítő sprayvel fújjunk rájuk bőségesen, hagyjuk hatni, majd töröljük át a felszínüket egy tiszta papírzsebkendővel! A szempillaspirálokat talán a legnehezebb tisztán tartani, ezért is kell őket felbontás után legkésőbb fél éven belül egy újabb darabra cserélni. A sminkesek kis eldobható spirál kefékkel dolgoznak, vagy minden használat után fertőtlenítik az eredeti fejét. Fontos, hogy a már használt eszközt sose dugjuk vissza a tubusba, hanem vagy fertőtlenítsük le, vagy váltsunk egy még steril kefére a másik szem kifestéséhez.

Tudom, hogy az eszközeink tisztítása nem a kedvence senkinek se a sminkelésen belül, de érdemes alkalmazni, mert bőrünk és egészségünk meghálálja a ráfordított időt.


35 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page