top of page
  • Bora Fanni

Tervezés, mint üzenet! Interjú Erdei Annával


A frissen diplomázott Erdei Anna divattervezővel volt szerencsém beszélgetni a szakma előnyeiről és esetleges nehézségeiről, amivel tanulmányai alatt, illetve eddigi munkái során találkozott. Minden mondatában érezhető a divat iránti fanatizmusa és elképesztő nyitottsága a világ felé! A részleteket a válaszaiba rejtette, olvassátok szeretettel!


1. Emlékszel-e arra a pillanatra, érzésre, amikor kiderült számodra, hogy neked a divattervezés lesz az életutad? Gyerekkorodban is voltak felismerhető jelek a mostani világoddal kapcsolatban? Mesélj, kérlek, hogyan kezdted el pályafutásod!

Mindig vonzott a művészet. Már egészen kiskoromtól lehetett tudni, hogy ebben tudok a leginkább kiteljesedni. Szerencsére ezt a szüleim is hamar felfedezték, így már általános iskolában is művészet-orientált oktatásban részesültem, majd Szegeden a Tömörkény István Gimnázium Textil szakán végeztem kézi szövőként. Gimnáziumi éveim alatt inkább a művészettörténet, kárpit szövés és a festészet érdekelt, sokáig az utóbbit éreztem életutamnak. A divat iránti szeretetem örökösen jelen volt az életemben, ám csak az egyetemi jelentkezésemkor merült fel bennem a gondolat, hogy elmélyednék a divattervezés rejtelmeiben. Így kezdtem meg tanulmányaim a Mod’Art Hungary-ben. Talán akkor tudatosult bennem, hogy komolyan foglalkozhatnék tervezéssel a későbbiekben, amikor felfedeztem, hogy minden, amit szeretek csinálni egy tevékenységben összpontosulhat.

2. Mit jelent/jelentett számodra a Mod’Art? Miért pont az ősmagyar hitvilág inspirált a 2020-as Magor című diplomamunkádban?

Úgy érzem a Mód ‘Artban olyan tudásra tettem szert, ami elengedhetetlen egy kollekció tervezési folyamatának átlátásában, és megkaptam a kellő segítséget ahhoz, hogy rálépjek arra az útra, ami a leginkább közel áll hozzám és a stílusomhoz. A gyakorlatias oktatás mellet a projektfeladatok tetszettek a legjobban, melyeket Párizsból, az anyaiskolából kaptunk, így mindig friss és aktuális képet láthattunk a divat alakulásáról. Számomra a tervezésben az alkotó és a befogadó kommunikációja, illetve a kollekció üzenete a legfontosabb. Akkor élvezem igazán a tervezést, ha az sok kutatómunkával és tanulással jár, így egyben a saját és az esetleges vásárló ismereteit is bővíthetem az adott témával kapcsolatban. Ezért választok mindig olyan témát, amely sokrétű, mesélő, gyakran misztikus és fontos kérdéseket vet fel a célközönségben. A magyarság-mint téma- eleinte azért mozgatott, mert kihívásnak éreztem, hogy egy viszonylag sokszor felhasznált témát, egy „lerágott csontot”, hogyan tudnék úgy megjeleníteni, hogy az ne legyen klisés. Másfelől pedig szerintem sok kiaknázatlan lehetőség van benne, ezért is közelítettem meg az ősmagyar hiedelemvilág felől, amiben rengeteg érdekesség lapul és amelyből a későbbiekben a paraszti kultúra is táplálkozott. Minden sziluett egy mitikus karaktert jelenít meg, így egy hozzá kapcsolódó történetet is elmesél.

3. Szerinted miért nehéz ma -határon innen vagy túl friss tervezőként elhelyezkedni a pályán?

Sok kitartást igényel az, hogy pályán maradjon egy frissen végzett divattervező. Nehéz a megélhetés kezdőként, hiszen sokszor több éves tapasztalatot várnak el a cégek, ami kevés friss diplomásnak van. Viszont szerintem itthon és a határokon túl is egyre több a lehetőség, úgy látom, hogy minden szakmabeli arra törekszik, hogy segítse a másik munkáját, sok online magazin indult el a közelmúltban, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik és új kapukat nyit meg. Szóval én próbálok abszolút pozitívan hozzáállni ehhez a kérdéshez és minden tőlem telhetőt megtenni a pályán maradásért.


4. Milyen hatással szeretnél lenni a célközönségedre?

Mint már fentebb is említettem, nálam a kommunikáció, a ruhák háttértörténete és ennek kapcsán az aktuális problémákra való rámutatás játszik a legnagyobb szerepet a tervezéseim során. Általában a régmúlt korok ma is aktuális eszméinek és hiedelmeinek átörökítése és modern megjelenítése az, amit szem előtt tartok. Így próbálok hidat képezni a célközönség és a ma már feledésbe merült történetek között. Mindemellett célom az etikus és az újrahasznosított vagy később újrahasznosítható anyagok használata. Mindenképpen szeretném, ha a célközönségem és én is tudatosan élnénk.

5. Mik a terveid a 2021-es évre? Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Sokat szeretnék fejlődni szakmailag, így minden pályázati lehetőséget megcélzok és saját projekteken is dolgozom. Ezek mellett szeretném fejleszteni a nyelvtudásom-leginkább szakmai téren-, hogy nagyobb távlatokba tudjak gondolkodni. Az önfejlesztés a legnagyobb célom minden tekintetben és az, hogy haladjak előre azon az úton, amit már több éve tudatosan építgetek.Commentaires


bottom of page