top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Tervezők és parfümjeik: vajon mitől olyan népszerűek?

Az illatok nagy hatással vannak ránk, emlékeket, érzéseket kötünk hozzájuk. Gondoljunk csak bele, milyen könnyedén tudjuk felidézni az eső vagy egy hozzánk közel álló személy illatát. Azonban, ha erre a szóra koncentrálunk, elég hamar megjelennek lelki szemeink előtt a csinos kis üvegcsékbe zárt parfümök, amelyek a híres tervezők és a mögöttük álló divatházak nélkül talán nem is örvendenének ekkora népszerűségnek.

Kép forrása: unplash

Ebből arra lehet következtetni, hogy az illatok szorosan összefüggenek a divatvilággal. Ezt az állítást az is alátámasztja, hogy gyakorlatilag már nincs is olyan nagy márka, amely ne rendelkezne saját, már-már védjegyévé vált parfümmel. Ezek közül válogatva vesszük górcső alá a világ 3 legnépszerűbb illatának és megalkotóinak történetét.


Chanel N°5: Coco Chanel a maga idejében korszakalkotó szereplője volt a divatiparnak, aki többek között megalkotta a világ valóban legismertebb parfümjét, a Chanel N°5, amit Marylin Monroe is viselt. Olyan illatra vágyott, ami emlékezteti a francia Aubazine-ban töltött gyermekkorára. A virágos, aldehides jegyekkel ellátott ikonikus darab Ernest Beaux parfümőr közreműködésével jött létre, aki tíz mintát ajándékozott Chanelnek, melyek közül végül az ötös számút választotta. Ez volt tehát az elnevezés ötletadója, aminek a másik különlegessége, hogy ez az első olyan parfüm, amiben szerepelt a tervező neve is.

Yves Saint Laurent Opium: A kínai Couture kollekció bemutatása után Saint Laurent elkezdett megálmodni egy illatot a kínai császárné számára. Mivel mindig is a dolgok magával ragadó és egzotikus oldala vonzotta, ez a fűszeres, virágos parfüm lett a befutó, ami a mai napig az egyik legtöbbet eladott illatszer. A tabunak számító elnevezése egyből vitákat generált, de a csábító illat és az ellentmondásos név elég volt ahhoz, hogy ne csak közfelháborodást keltsen, hanem hatalmas hírnevet és népszerűséget is szerezzen.

Miss Dior: A manapság Natalie Portmannel reklámozott parfümöt 1947-ben alkotta meg Christian Dior, aki elmondása szerint mindig emlékezett azoknak a nőknek az illatára, akiket gyerekkorában ismert. A könnyed, virágos, elegáns parfümnek sokáig nem találták a megfelelő nevet, mígnem egy napon Dior szeretett nővére, Catherine belépett az üzletébe, akit múzsája, Mitzah Bricard „Miss Dior”-ként üdvözölt.


Egy illatnak elég különlegesnek kell lennie ahhoz, hogy évtizedeket tölthessen a toplista élén, valamint, hogy képes legyen felülmúlni a folyamatosan megjelenő, jó marketinggel, szebbnél szebb külsővel ellátott új parfümöket. Egy biztos, ezeknek az illatszereknek a kitalálói maradandót alkottak.


Forrás:

7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page