top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Tisztázzuk az INCI-vel kapcsolatos tévhiteket!

Az INCI szabályaival való megismerkedésnek talán az egyik legfontosabb tényezőnek kéne lennie, ha valaki egy tudatos szépségápolási rutint szeretne magáénak tudni. Nap mint nap rengeteg információ zúdul ránk ezzel kapcsolatban a különböző felületekről, ami megnehezíti az eligazodást a sokszor egymásnak ellentmondó tézisek között. Ennek okán egy hozzáértő vegyész, Schwarz Barbara segítségével igyekeztünk körbejárni a legfontosabb és legzavarosabb területeit ennek a témakörnek.


Kép forrása: Pixabay


Valószínű sokan tisztában vannak az olvasók közül azzal a ténnyel, hogy az összetevőket az INCI szerinti néven, mennyiség szerinti csökkenő sorrendben tüntetik fel a kozmetikai termékeken. Azonban van egy szintén nagyon fontos tudnivaló, amiről a legtöbbször nem esik szó. Ez pedig az, hogy ezek mellett az információk mellett az is befolyásolja egy árucikk milyenségét, hogy melyik összetevőből hány százalékot használhatnak a gyártók a kozmetikumokban, mivel az egyes komponensek mennyiségét nem tüntetik fel a csomagoláson, csak a jelenlétét, és a termékben található mennyiséget a legnagyobbtól indulva visszafelé. Előfordulhat például az, hogy egy vízalapú, olcsó előállítású, akár 20 komponensű kozmetikumnál első helyen az Aqua (víz) szerepel, ami akár 92%-a is lehet a kész terméknek, mert a maradék 8 százalékot teszi csak ki a többi 18 összetevő, plusz a tartósítószer. Így ami 1 %-ban van csak benne, akár a második komponens is lehet. Ez nagyon megtévesztő, mert úgy néz ki, mintha a második legtöbb lenne belőle a termékben, ami végül is igaz, csak nem feltétlenül hatékony. Barbi azt a tanácsot adta, hogy ha van lehetőség vásárlás előtt kipróbálni a tesztert, akkor mindenféleképpen figyeljük meg az állagát a nekünk tetsző terméknek.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyek a kerülendő alapanyagok? Mindenképpen érdemes kerülni a kőolajszármazékokat (parafinnum, petrolatum, mineral oil), a műanyagszármazékokat (polimerek PEG, PPG crosspolymer stb. megjelöléssel), a szilikonokat (pl: dimethicone), kivéve a vegaszilikont, ami növényi alapú. A következő a nagyobb mennyiségű alkohol, a parabének, az ETDA vagy a formaldehid. BHT, EDTA, Phenoxyethanol, benzophenone, methylisonthiaolinone: ezek az alapanyagok irritánsak, és a környezetünkre sincsenek túl jó hatással. Ilyenek a szulfátok is, de itt sem mind, leginkább az SLS, ami nagyon szárít. A parfümöt tartalmazó kozmetikumok is kerülendőek, amennyiben több mint a termék 0,5%-át teszi ki ez az összetevő. Jó döntés a felesleges színezőanyagokat is mellőzni.

Több tiltólistás anyag neve ismerős lehet számunkra, ugyanis a boltok polcain sok olyan terméket találhatunk, amelyekben gyakran nem is egy irritáló hatású anyag foglal helyet. Ennek oka a jó marketing, illetve a vizuális ingerként ható reklámok és a szép külcsín. Mégis érdekelt, hogy vajon nehezebb természetes és egyben hatásos kozmetikumokat gyártani? Ipari mennyiségben valószínű igen – derült ki szakértőnk válaszából. Itt-ott megfigyelhető, hogy akik már nagyobb mennyiségben gyártanak, náluk a minőség rovására ment a mennyiség, így lehet, hogy egyszerűbb előállítani több kozmetikumot egyszerre, de nem feltétlenül marad meg a minőség.

Kép forrása: Pixabay

Érdemes megemlíteni, hogy a nem természetes bolti kozmetikumok sem rosszak, de a bennük használt térfogatnövelők, szilikonok miatt csak elsőre okoz selymes érzetet, hosszútávon kiszárítják a bőrt. Ezért hallhatjuk azt, hogy egy igazán hatásos kozmetikum csak természetes lehet. Nevezhetjük natúrnak (itt nagyobb a mozgástér) vagy ökonak, organikusnak, bionak is (a bionál már a termék majdnem 100%-nak igazoltan bio eredetű anyagokból kell készülnie).

A drogériákban mászkálva sűrűn láthatunk olyan kozmetikumokat, amelyek legtöbbjének a csomagolásán kiemelt helyen egy sokat ígérő, szuper összetevő áll. Ezek gyakran tényleg nagyon hasznos növényeknek az olajai vagy nedvei, amelyekkel érdemes lehet kísérletezni, azonban megemlítendő, hogy van, akinél akár az aloe vera is tud allergiás tüneteket okozni. Mivel mindenkinek más típusú a bőre, mást kíván, ezért nem általánosítanánk. Első körben mindenképpen analizálni kell a bőrünket az adottságai, gyenge pontjai alapján. Erre vannak különböző bőrtípus tesztek, de ami nem árthat senkinek, az a hidratálás. Barbi tapasztalata szerint az emberek nagy részének a bőre alulhidratált.

Sokat hallott gondolat, hogy amennyiben az összetevőlista első 6 helyén nem található meg az alkohol, de esetleg utána igen, akkor ettől még jó lehet egy termék. Ez az elmélet lehet helyes, de itt sem szabad általánosítani. Alkoholt tartalmaznak például a natúrkozmetikumokban elfogadott tartósítószerek is, amiket maximum 1%-ban használhatnak a gyártók, viszont ez az egy százalék sem csak alkohol, ezért a jelenléte elenyésző. Ha valakinél irritáció jelentkezik, nem feltétlenül csak az alkohol lehet a hibás.

Nem is olyan régen tudtam meg, hogy létezik olyan alkoholfajta ( Cetearyl Alcohol), aminek nincs szárító, irritáló, allergizáló hatása. Barbi bővítette tudásomat, ugyanis a glycerin is egy kivétel. Ez egy állati és növényi zsírokban ugyanúgy megtalálható, bőrazonos anyag. Rendkívül jó vízmegkötő, ezáltal hidratáló hatásúnak mondott, azonban a túl sok vagy tömény glicerin szárító hatású lehet. Itt is a felhasznált mennyiség a lényeg.

Jó látni, hogy Magyarországon egyre többen figyelnek az igényes, bőrbarát kozmetikumok gyártására. Beszélgetőtársam maga is márkatulajdonos. akinek szintén ez a cél lebeg a szeme előtt. Az Olive & Oliva márka keretein belül többféle terméket gyárt, ami a napi higiéniához szükséges, ezenkívül specialitása az arcápolás, és mostanában nagyon izgatják a kényes, kis tini bőrre készítendő arcápolási termékek és rutinok, hiszen a kisfia most lép serdülőkorba, amit az orrán, és az arcán már lát. Nagyon ügyel arra, hogy jó hatóanyagokat kombináljon össze, és már nem is az a legfontosabb számára, hogy a lehető legmagasabb százalékban kerüljenek a termékbe, hanem az, hogy azok, amiket kiválasztott, passzoljanak egymáshoz, és fokozzák egymás hatását.

2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page