top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Tom Ford története

A Tom Ford az egyik legnagyobb vezető divatmárka napjainkban, amely alapítója nevét viseli. Noha a márka élete nem évszázados múltra tekint vissza, mégis hihetetlenül nagy sikereket ért el indulása óta.

Tom Ford a texasi Austinban született, gyerekkora nagy részét azonban Új Mexikóban töltötte. Tinédzserként költözött vissza az Egyesült Államokba, ahol tanulmányi éveit töltötte. Kezdetben a New York Egyetemen művészettörténeti kurzusokra járt, majd az építészetre helyezve a hangsúlyt egy párizsi designiskolában is tanult.

1990-ben Milánóba költözött és csatlakozott a Gucci tervező csapatához, mint a cég womenswear tervezője, majd 1994-ben kinevezték a márka kreatív igazgatójává. Ő lett a felelős az összes termék tervezéséért a ruháktól egészen a parfümökig, a kampányok népszerűsítéséért, illetve az üzletek kialakításáért. 2000-ben elvállalta az Yves Saint Laurent kreatív igazgatói posztját is a Guccinál meglévő akkori feladatai mellett, az olasz márkánál betöltött pozíciójáról azonban 10 év után, 2004-ben lemondott.

2005-ben hozta létre saját márkáját, a Tom Fordot. Az optikai keretek és napszemüvegek forgalmazásával, illetve az Esteé Lauder közreműködésével a márka beauty brandként vált közismertté. A szemüveg és szépségtermékek rövid idő alatt rendkívül nagy népszerűségre tettek szert, így a Tom Ford gyorsan a világ vezető márkái mellett foglalt helyet a világrangsorban. Az első saját üzlete 2007 áprilisában nyílt meg New Yorkban, egyidőben a márka férfiruházat illetve kiegészítő kollekciójának debütálásával. Nem sokkal ezután, 2010-ben bemutatta várva várt nőiruha kollekcióját, melyet néhány olyan általa kedvelt stílusikonokon vonultatott fel, mint például Lauren Hutton és Beyoncé.

Tom Ford azóta is szebbnél szebb és látványosabb kollekciókkal örvendezteti meg közönségét, 2020-ban a márka száz százalékig óceáni hulladékból készült karórákat dobott piacra, illetve létrehozta a Tom Ford Plastic Innovation Prize-t is. Sikerét és tehetségét számos díjjal is elismerték, 2013-ban például elnyerte az Év Tervezője díjat a GQ UK díjátadó ceremónián, illetve 2014-ben megkapta a Geoffrey Beene életműdíjat is a CFDA díjátadón.

A világhírű tervező jelenleg főként Los Angelesben, Londonban és Santa Fe-ben él.


Források:


78 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page