top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Tradíciók ötvözése a modern divattal – Ez a Romani Design

A Romani Design az egyik legismertebb magyar márkává nőtte ki magát az elmúlt években. Azért is lényeges a brand hatása a mai kortárs divatra, mert az elkötelezett tervezők, Varga Erika és Varga Helena a roma világot egyedülálló módon bújtatják modern köntösbe. A karizmatikus, tehetséges testvérpár missziója, hogy úgy teremtsenek értéket, hogy közben hidat építenek a saját és más kultúrák, többek között a magyar közé.Kép forrása: Romani Design Facebook oldala

Mint mindenki életében, a testvérpár esetében is meghatározóak voltak a családi minták. Anyukájuk és nagymamájuk kifejezetten igényelte a ruhákhoz, a saját stílushoz, az önkifejezéshez való kapcsolódást. A tervezők ezen kívül is igen stabil tradicionális alapokra építkeztek már kicsi koruktól kezdve. Nem csoda tehát, hogy fontos számukra az alkotói munka, valamint a közösségük segítése. Olyannyira a szívükön viselik a hozzájuk hasonló származású emberek sorsát, hogy roma gyerekek tehetséggondozásával is foglalkoznak. Céljuk a hagyományok, tradíciók átemelése a mai ember életébe. Szeretnék, ha ledőlnének és átformálódnának a téves sztereotípiák a roma néppel kapcsolatban. Ehhez hívják segítségül a bátor, színes motívumvilággal rendelkező, időtálló darabjaikat. Ezek láthatóvá teszik közösségüket, amivel azt szeretnék hangsúlyozni, hogy ugyanúgy tudnak szépek, különlegesek és egyenlő értékűek lenni, mint bármelyik másik népcsoport.

Öltözékünk egy vizuális üzenet, amivel kommunikálunk magunkról – vallja a Romani Design két megalapítója. Akárcsak régebben, most is sejthetővé válik a magunkon viselt ruhák által a stílusunk, a „rangunk” és a hovatartozásunk is. Egyedi ruháik, táskáik és egyéb kiegészítőik ezen a felfogáson túl is történeteket hordoznak magukban, ugyanis legtöbb darabjuk olyan gyűjtői, megismételhetetlen, antik anyagokból készül, mint például a kasmír. Hiszik, hogy az eladást követően ez a történet tovább tud íródni a viselőik által.

A kézműves manufaktúra többségében élénk, színes, mintás alkotásokkal teszi izgalmassá kollekcióikat. Ezeken a tulajdonságokon kívül a roma tradicionális népviseletnek az alappillére még a pliszírozott szoknya és a rózsa motívum, ami szintén gyakori eleme a márkának. A modern vonások pedig megjelennek digitális printek, a testből, annak alakjából a régi roma hagyományoknál kicsivel többet megmutató ruhák formájában. Míg a tradicionális női viselet esetében a szoknya volt a megszokott, a tervezők nadrágot is készítettek már a maszkulin nőiesség jegyében. Ezen kívül nem ritka a két kulturális identitás – a roma és a magyar – megjelenése egy öltözéken belül. A márka fenntarthatóság szempontjából sem elhanyagolható. A megmaradt anyagdarabok kollázs, patchwork technikával tovább tudnak élni.

Varga Erika és Helena származásukat büszkén viselő roma tervezők, akiknek Romani Design márkája egyértelműen asszimilálódott a magyar divatba, amire méltán lehetünk büszkék.21 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page