top of page
  • Bora Fanni

Trend vagy művészet? Festett farmert mindenkinek!


“Kultúra, handmade, zerowaste, egyediség, divat, üzenet, jótékonyság, fenntarthatóság egy projektbe zárva.” - Indítja saját mottójával weboldalát a Secret Humanity csapata, akit két csodálatos fiatal művész és designer alkot. Inspirációjuk a művészet közelebb hozása az emberi lélekhez. Gondolatokat fogalmaznak meg minden egyes darab elkészítésekor, hogy többet jelentsen egy átlagos ruhadarabnál. De, hogy igazán részletes betekintést nyerjünk, megosztom veletek apró-cseprő titkaikat.

Nézzünk be a kulisszák mögé!

A Secret Humanity számukra nem egy márka, inkább misszió. Misszió, hogy a magyar kultúrát ápolják, közelebb hozzák mindenkihez, része legyen a hétköznapjainknak, kapaszkodó legyen, amikor nagyon nehéz, vagy éppen nagyon jó. Egy vers, vagy akár csak egy gondolat tükröt tart nekik, beszél helyettük, vagy épp hozzájuk.

Minden darab egyedi, kézzel festett. Ugyan a pandémiás időszak megtiltja, hogy fizikálisan közel kerüljünk egymáshoz, de lelkileg közeledhetünk. A Secret Humanity gondolatisága, a művészet egy fontos feladata, hogy közelebb hozza az a különbözőképpen gondolkodó embereket.

És nemcsak a kultúra, de az élővilág, a bolygó is fontos számukra. Ennek kapcsán is készülnek egy fontos, figyelemfelkeltő új kollekcióval. Bíznak abban, hogy egyre mélyebben épül be az emberek hétköznapjaiba a tudatosság. Nekik, kultúrát művelő, ápoló embereknek kötelességük, hogy inspirálják azokat, akik figyelnek rájuk, hogy felelősen viseltessenek a környezetük a bolygó iránt. A Secret Humanity számukra misszió, hogy a múltjuk, jelenjük ápolásával könnyebb legyen a jövőjük. A kivitelezés szakmai tekintetében pedig Hanyi Sára Szonja a kompetens:


“Amellett, hogy célunk az embereket kicsit közelebb hozni a kultúrához és egymáshoz, szeretnénk felhívni a figyelmet a környezettudatosság fontosságára. Épp ezért minden darab a kabátokon át a polókig second hand ruhák. A turkálók csodákat rejtenek, és mindig izgalmas ezekre a csodákra rátalálni, újragondolni és életre kelteni őket. Mikor elkészül egy kabát az összefestékezett parkettámon, elképzelem, milyen lesz az új élete. Nagyon fura érzés.”

Pont ezért, a lehető legtartósabb festési módszert választották. Sára vízbázisú akril festékkel dolgozik, ezt arányoktól függően hozzákeveri egy kis textil médiumhoz. Az adott képet-legyen az egy arc vagy egy festmény-, előtte sokszor megrajzolja, megfesti. Mindig le meri festeni a kívánt területet, és a kabát méretében elkészíti a képet először papírra, majd a kabátra. Segítség szokott lenni neki, ha először lefesti a kabát hátát fehérre, és úgy könnyebben rajzolja rá a mintát.

“De volt olyan eset, hogy csak ültem a kabát előtt és gondolkodás nélkül elkezdtem festeni, nem tudván mi lesz a végeredmény. Esetleg, ha nagyon szakadt a kabát vagy fakó vagy hibás, akkor egy festővászon anyaggal eltakarom ezt a kis szépséghibát. Általában a kör formát választom. Kivágom, lefestem és ezt után rászabjuk a kabátra. Nekem ezek a kedvenceim!”


Ha megszáradt a festés, akkor ecetbe áztatja a pólókat, zoknikat és táskákat. Ezt még a nagymamája tanította. Utána egy pamut rongyon keresztül elvasalja őket, ezáltal leszedhetetlen lesz a festék és nyugodtan lehet mosni kifordítva 30-40fokon. A pólókon található kis zseb 100% pamut anyagból van duplán varrva, hogy jobb tartása legyen.

A munkafolyamat alatt is próbál figyelni az ökológiai lábnyomra, ezért a kis üvegcséből- amikben a textil médium volt-, gyertyatartót készít, vagy pedig adventi naptárat. A festékes tégelyekbe sokszor újra keveri a festékeket, de arra is volt példa, hogy alapos tisztítás után, fűszernövényeket ültetett beléjük.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page