top of page
  • Szombat Bernadett

Többet mond minden szónál! Beth Harmon ikonikus gardróbja a Vezércsel sorozatban

A The Queen’s Gambit gyorsan a nézettségi listák élére tört. A Netflix saját gyártású sorozata hatalmas sikert aratott szerte a világon. A sorozat Beth Harmont, az amerikai sakk csodagyerek életét mutatja be, Anya Taylor-Joy főszereplésével. A nézőket egytől egyig magával ragadja a 60-as évek hangulata, a csodás szállodai szobák, és persze az ikonikus ruhák és kiegészítők. A közönség végig kísérheti Harmon sakkozói karrierjének fejlődését, illetve ezzel párhuzamban a divat és stílus érzékének felragyogását is. Gabriele Binder berlini jelmeztervező rejtett jelentésekkel, szimbólumokkal és üzenetekkel teli szekrényt tervezett a főszereplőnek.

Az elsődleges kiinduló pont, hogy az árvaházban eltöltött időtől az új családjával töltött első hetekig Harmonnak nincs autonómiája stílusa felett. Amikor, Harmon megérkezik a Kentucky-i árvaházba, Mrs. Deardoff igazgató arra kényszeríti, hogy adja oda az anyja által hímzett ruháját. Helyette pedig kap egy egyenruhát, amely szinte megegyezik az árvaház minden más lányáéval. Ekkorra teljesen elveszíti egyéniségét. Viszont Beth stílusa az örökbefogadást követően is változatlan; amikor megérkezik az új házba, ugyanazt az egyenruhát viseli. Később az új gimnáziumban kigúnyolják az egyszerű barna cipőjét és az olcsó, elnyűtt viseletet. Ennek hatására új ruhákat szeretne nevelőanyjától, Almától. El is mennek a Ben Snyder áruházba, ahol a kiárusított részlegen új ruhát vásárolhat. Harmon ott meglát egy kockás ruhát viselő próbababát, amely azonnal elnyeri tetszését, de Alma elrángatja a lányt. Tehát Beth nem dönthetett a megjelenése felett, nem a stílusosság határozta meg hanem az ár és a praktikusság.

Az első győzelme után viszont minden megváltozik, saját kezébe veszi stílusát. Az első verseny fődíja 100 dollár, amivel azonnal az áruházba indul. Ezúttal kerüli a ruhákat értékesítő állványokat; sakktáblát vásárol a nyereményből. Kifelé menet észreveszi a kockás ruhát, amely szemet szúrt neki első látogatásakor és megvásárolja azt is. Ez a ruha szimbolizálja függetlenségét, az első alkalmat az életében amikor irányítása van a pénz, az öltözéke és a jövője felett. A sorozat tervezői azt is kifejtették, hogy a kockás választás szándékos volt. A sakktáblához hasonló mintát kerestek. Az egész sorozatban folyamatosan megjelennek a hasonló kifejező minták, amelyek a játékot képviselik.

Beth kívülálló szerepét egyre jobban erősíti, mind öltözködési, mind pedig barátkozási szokásai. Itt kerül képbe Benny, aki szintén nem a sakkverseny sztereotípiák szerint előírt személy. Általában sok bőrt visel, az övén pedig egy kés lóg. Illetve szinte mindig egy merész kalapban láthatjuk. Ők együtt képviselik a 60-as évek ellenkultúráját.

Fontos még megemlíteni a Párizsi mérkőzést, ahol a már jól ismert nyugtatóhoz illeszkedő ruhában láthatjuk. A közönség az egész sorozat során végig kísérheti a függőségével járó kihívásokat. Az árvaházban egy világos-sötét zöld nyugtató rabja lesz, úgy érzi ezek segítenek a sakk mérkőzések lehetséges kimeneteleinek megjelenítésében, ezen múlik a győzelem. Megpróbál leszokni, de a párizsi mérkőzés előtt megtörik a józansága. Másnap reggel kialvatlanul, elkésve rohan másnaposan a játszmára, a nyugtatók színével azonos ruhában. A párizsi vereség egy hatalmas lejtőhöz vezet az életében. Ezekben a napokban, nevelőanyjáéhoz hasonló színkombinációkba láthatjuk. Beth a boros üvegek és a nyugtató tabletták csapdájába ragad, még mélyebbre zuhan függőségébe. A jelenetekben a babakék és a rózsaszín színek jelennek meg. A választott színek, nem csak a párizsi vereséget, de anyja elvesztését is szimbolizálják.

Ha egyetlen ikonikus elemet emelhetnénk csak ki, biztos, hogy a monokróm ing lenne az. A színkombinációja megegyezik a sakktábláéval. Viseli otthon Kentuckyban, de a New York-i útja során is. Ezt a ruhát viseli, valahányszor jól érzi magát, így ez a ruha azt szimbolizálja, hogy egyre inkább magabiztos sakkozói képességeiben.

Oroszországi játszmája során egy újabb ruhadarabban jelenik meg. Az út ideje alatt ugyanazt a krém színű, kockás kabátot viselte, melyet André Courréges tervezett. Megjelenik a sakktábla minta, ezúttal a legnyilvánvalóbb ábrázolással. A kabátot Beth büszkeség kabátjának titulálták.

Majd elérkezett az utolsó mérkőzés, ahol, a főszereplő a gyermekotthonnak tiszteleg. Az első epizódban egy világos zöld ruhában érkezik, az utolsó részben pedig azonos színű összeállításban veri meg a sakknagymester orosz játékost. Ez a szín képviseli Beth otthon érzését, ezzel mutatták be, hogy végül magabiztosnak érzi magát és az anyja mindig vele van. Kezdetben ez az a szín, amely törékennyé teszi, de végül a hazatérést szimbolizálja.

Végül pedig a legszembetűnőbb ruha, az a fehér kabát és kalap duó, amely a fehér királynő sakkfigurát jelképezi. Miután megnyeri az orosz játszmát és hivatalosan sakknagymester lesz, ebben az összeállításban indul el a reptérre. Útközben viszont megállítja a sofőrt, kiszáll és a helyi park felé veszi az irányt, ahol végső meccset játszik a helyi emberekkel. A jelenlétben úgy néz ki, mint egy igazi királynő bábu, melynek egyértelmű üzenete, hogy ő most a legfontosabb személy a sakk világában.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page