top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Vámos Magda, a divat nagyasszonya

Vámos Magda nevét a fiatalabb generáció körében keveset lehet hallani, pedig olyan csodálatra méltó karriert futott be a divat szakmában, amire a mai tervezők közül sokan vágynak. Emberek ezrei hordták az ő általa készített ruhákat, ráadásul nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Tehetségének, kreativitásának, kifogyhatatlan életerejének és őszinte segítő szándékának köszönhetően nem hiába vált a magyar divatvilág ikonjává.Kép forrása: Wikipedia

A ma 89 éves hölgy, múltjára vidáman tekint vissza, amit élményekkel és lehetőségekkel telinek érzett annak ellenére is, hogy pályaválasztó fiatalként a második világháború utáni nehéz időszakban kellett boldogulnia. 1951-ben a Szépműves Líceumban végzett divattervezők, grafikusok és textilesek társaságában, azonban a Ruhaipari Műszaki Tervező Vállalatnál töltött nyári gyakorlata után egy évig nem talált magának a szakmában állást. Kézügyességének köszönhetően az első komolyabb munkája keretein belül anatómiai rajzokat készített, és a mikroszkóp metszeteinek felnagyított képét vetette papírra, ami lenyűgözte őt, és már ezekbe is azt látta, hogy a minták milyen jól mutatnának a textileken.

Egy évvel később a Minőségi Női Ruhaüzembe nyert felvételt, amit nagy lehetőségnek élt meg, ugyanis itt szabták ki a kizárólag minőségi, külföldről érkező anyagokból, szabásminták alapján készült ruhákat, amiket Franciaországba, Hollandiába és Belgiumba szállítottak. Így megismerhette az ottani divatot, és az évek alatt kitanulta minden részletét a szakmának a szabástól a nagyfokú precizitást igénylő felfektetési rajzokon át, a divatbemutatók világáig. Olyan rálátást szerzett a divatra, amit aztán a fiatal tervezőknek is érdemes volt tanítania, mindezt a rá jellemző lelkesedéssel és önzetlen segítőkészséggel tette.

1958-ban, a Brüsszeli Világkiállításon meg is szerezte az első nagy elismerését: a biedermeier stílusú, 500 rózsával díszített batikolt festésű organza ruhája nagydíjat, Grand Prix kitüntetést érdemelt. A hatvanas években létrehozott Aranygyűszű pályázaton Vámos Magda volt az első díjazott. 1988-ban az Eötvös Lóránt-díjra is érdemesnek találták.

Gazdag életútja során divattervezőként, divattanácsadóként, divatbemutatók műsorvezetőjeként és egyetemi opponensként is helyt tudott állni. Az Ez a Divat című havilapban rendszeresen jelentek meg írásai, divattervei és hasznos tanácsai. Legjobban azt szerette, amikor személyre szólóan tudott segíteni, az adott ember adottságainak, testalkatának, arányainak megfelelően. A frissen végzett tervezőket is arra ösztönzi, hogy saját ízlésvilágukból néha kibújva nyissanak az igények, személyes kérések felé. A tervező azt is mindig kihangsúlyozza, hogy az önismeret a jó öltözködés alapja, valamint, hogy milyen fontos a színek viselése, ami deríti az arcot és a lelket is.

Vámos Magdának a kora ellenére se telik el úgy nap, hogy ne foglalkozna a divattal. Neki a munkája valóban a szenvedélye.10 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page