top of page
  • Bora Fanni

Vásárolj egy MARI darabot a "Plant a Tree" kollekcióból, ők megajándékoznak téged egy fával!

Fenntartható, etikus és szexi, ez a Mari Activewear márka, akinek a tervezője Kaptay Annamari. A különleges és egyedi MARI darabokat bárki betudja illeszteni a ruhatárába, hiszen minden korosztály számára megfelelő, mindenhez passzol és bárhogyan tudjuk hordani. A ruhák különlegessége az, hogy egyes darabok műanyagpalackból, óceáni vagy utcai szemétből előállított textíliákból jönnek létre. Ezek mellett, ha a „Plant a tree” kollekcióból vásárolunk, akkor kapunk mellé egy saját nevünkkel elültetett fát. Az interjúnkban olvashatsz bővebben ezekről, illetve arról, hogy honnan indult Annamari útja, honnan merít ihletet és milyen lesz az új kollekciója.


- Honnan indult a pályafutásod? Miért pont a ruhatervezés és azon belül is a casual darabok iránya fogott meg?


Őszintén szólva engem mindig is megrémített és nyomasztott a gondolat, hogy a világ összes lehetséges, izgalmas hivatása közül egyetlen egyet kell választani és azt csinálni egész életemben. Aztán sok év múlva rájöttem, hogy nem “kell”. Szeretek mindent kipróbálni, ami vonz, és amiben jónak érzem magam és ezeket a dolgokat általában nem vagyok képes csak hobbiként kezelni. Épp annyira szeretek ruhát tervezni, mint jógát tartani, vagy zongorázni és mind a három dologban érek el kisebb-nagyobb sikereket. A lényeg, hogy bármit is csinálunk, szenvedéllyel tegyük. Egy dinamikus jóga mozdulatsor összeállítása a megfelelő zenére épp olyan kreatív folyamat, mint egy ruhadarab megtervezése, vagy egy festmény elkészítése. A hangsúly nem feltétlenül a ruhán volt, hanem azon, hogy olyasvalamivel szeretnék foglalkozni, amiben a semmiből létrehozok valamit. Az motivál, és az tesz boldoggá, hogy alkothatok.


- Milyen gondolati ív alapján tervezel, és honnan meríted azokat?


A tervezésben a legnehezebb az ötletek leszűkítése… Soha nem kellett leülnöm és elkezdenem gondolkozni, hogy “na akkor most mit tervezzek”, hiszen folyamatosan inspirál a körülöttem lévő világ. Attól a pillanattól kezdve, hogy felébredek, folyamatosan áramlanak az új ötletek és gondolatok, amik legtöbbször egyébként sportolás és futás közben kitisztulnak, de van, hogy álmomban.


- Csodaszép modellekkel dolgozol, és rendkívül izgalmas képi világot elevenítesz meg rajtuk keresztül. Hogyan válogatsz a lányok között?


Nagyon sok gyönyörű ember vesz körül a mindennapokban és ez alatt nem a klasszikus értelemben vett modelleket értem feltétlenül. Szerintem sokkal több izgalmas karakter és személyiség él körülöttünk, mint azt a legtöbben észrevesszük. Szeretem felkérni a barátaimat, ismerőseimet, családtagjaimat modellnek, de van, hogy csak random meglátok egy idegent az instagramon és írok neki. Izgalmasnak tartom a szépség sokféleségét és ezt próbálom megjeleníteni az egyes kollekciók képi világában is.

- Te magad is jógázol, sportolsz? Mivel töltöd fel magad a mindennapjaidban?


Igen, mozgás nélkül biztosan megbolondulnék. Kb. 6 éve oktatok is. Mostanában azok a dinamikusan áramló jógák töltenek fel leginkább, amiket nem tervezek meg előre, csak improvizálok a zenére. A futás is rengeteget segít a kikapcsolódásban, főleg mostanában, amikor csapkodnak a fejem fölött a hullámok kicsit)

- A márkád életében nagyon fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Ezt hogyan tudod kivitelezni az anyagokkal és ezek beszerzésével?


Az elmúlt időszakban azon van a fő hangsúly, hogy minél kevesebb szemetet termeljek a munkámmal, ezért már a márka megalakulásakor, tavaly májusban elkezdtem együtt dolgozni egy olyan olasz céggel, akik kizárólag hulladékból (műanyag palackokból és minden létező óceáni és utcai szemétből) állítanak elő textileket, amik ráadásul a végtelenségig újrahasznosíthatóak. A legtöbbször egyébként nem találok olyan színeket és mintákat, mint amik a fejemben megszületnek, ezért általában hófehér anyagokat veszek és a saját grafikáimat nyomom rájuk, így született meg a GLAMAZON sport-és jóga kollekció is.

- Rendkívül szép kezdeményezés a “Plant a Tree” kollekció. Kinek az ötletéből származik a fa telepítés? Számodra mit jelent a környezettudatos élet? Mit tanácsolnál ezzel kapcsolatban az olvasóknak?


Ha már valaki a divattal foglalkozik, akkor szerintem iszonyúan fontos a megfelelő üzenet közvetítése. A fast fashion cégek elképzelhetetlenül sok szemetet termelnek, nem is beszélve az etikátlan és másokat totálisan kizsákmányoló munkafolyamatokról. Az egyik legnagyobb fast fashion cég köztudottan 11-szeres szorzóval dolgozik, ami azt jelenti, hogy ha 11.000 Ft-ért árulnak egy pulcsit, azt ezer (!!!) forintból állították elő és ebben benne van az anyag, a szállítás és valakinek a munkája, aki ebből talán száz forintot kap, vagy annyit sem. Én emiatt nem vagyok hajlandó egy jó ideje belépni például egy Zarába, hiszen tudom, milyen könnyű elcsábulni. Így azt tudom tanácsolni, hogy be se menjetek azokba a boltokba, mert sokkal izgalmasabb és egyedibb ruhatárat lehet összerakni a magyar tervezők, vagy a vintage üzletek/turkálók polcairól. A Plant a tree kollekciót pedig pontosan a fent leírtak kapcsán álmodtam meg. Szerettem volna valamit tenni a környezetért, még ha csak az én mini szintemen is, hiszen ha mindenki csak azt a kicsit megteszi, akkor az egész világ jobb lesz. Korábban egyébként már dolgoztam a Plant a tree szervezettel és ismertem őket (két éve tartottam a saját születésnapomon egy jóga órát, ahol a jegyvásárlással automatikusan elültettünk egy-egy facsemetét minden résztvevő nevében).


- Van e kifejezetten célközönséged? Kiknek ajánlod a termékeidet, illetve mi a legközelebbi projektet, amin dolgozol?

90%-ban nők vásárolnak tőlem, pedig a Plant a Tree kollekció teljes egésze unisex, így mindig iszonyúan boldog vagyok, amikor vannak férfi vásárlóim. Szerintem nincs is vonzóbb egy (öltözködésben is) bátor férfinál! Korosztályban szerencsére elég széles közönséget meg tudok szólítani, 20 és 50 év között mindenféle típusú vásárlóm akad és pont ezt szeretem. Nem szeretném leszűkíteni a célközönségem egy konkrét rétegre, szerintem mindenki be tudja illeszteni a ruhatárába a MARI darabokat és a saját személyiségéhez alakítva viselni. A legközelebbi projekt a nyári kollekcióm: fürdőruhák és lenge kimonók lesznek. Nagyon fontos számomra, hogy egyszerre legyenek a ruháim nagyon kényelmesek, s közben a legtöbb alkalomhoz sikkesek, így a kimonó szetteket is úgy terveztem meg, hogy első randira, fesztiválon táncolásra (reméljük), Balaton parti sétára, de még otthon fetrengésre is ez legyen az első számú darabja a vásárlóimnak.

Comments


bottom of page