top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A pótolhatatlan Virgil Abloh

Frissítve: 2021. dec. 7.

Virgil Abloh halálának híre az egész világon végigsöpört, és minden divatkedvelő embert megrázott. Az Off-White alapítója milliókat ösztönzött arra, hogy legyenek önmaguk, hogy merjenek hibázni, illetve, hogy az álmok megvalósíthatóak bárki számára bőrszíntől és minden mástól függetlenül. Átformálta a hétköznapi emberek divathoz való hozzáállását, megváltoztatta a világot, munkájával egy egész generációt inspirált.


Kép forrása: unplash


Az 1980-ban született amerikai tervező varrónő édesanyjától sajátította el a ruhakészítés alapjait, de a Rockfordban nevelkedett Virgil először építészmérnöknek tanult, melynek kapcsán megismerkedett Rem Koolhaas építésszel, aki a Prada kifutópálya-kollekcióin is dolgozott. Ez adta meg neki a kezdő lökést a divat világába való belemélyedéshez.

Nem sokkal később találkozott Kanye Westtel, akit gondolkodásával lenyűgözött, ezért több évnyi közös munka után őt nevezte ki márkája, a Donda kreatív igazgatójának. 2011-ben felkérték, hogy munkájával segítse Kanye és Jay-Z klasszikus rap albumát, a Watch the Throne-t, ami Grammy-jelölést kapott. Ezt az elismerést karrierje egyik legfontosabb pillanatának tartotta. 2012-ben elindította a Pyrex Vision-t, ami bár csak egy évig maradt fenn, de ez az idő elég volt ahhoz, hogy Virgil Abloh nevét tömegek ismerjék meg. Többek között ez is késztette arra, hogy 2013-ban megalapítsa a divat világában változást hozó Off-White márkáját, amely egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni. Olyannyira, hogy 2017-ben elnyerte az Urban Luxe díjat a British Fashion Awards-on. Élete következő nagy mérföldköve, hogy 2018-ban a Louis Vuitton művészeti igazgatójává nevezték ki. Ezzel ő lett az első színes bőrű személy, aki a márka férfiruházati vonalát vezette. Élete során olyan jelentős cégekkel kollaborált, mint a Nike, az Ikea, a Mercedes-Benz vagy Jimmy Choo.

Abloh afroamerikaiként az utcai ruházat rongyos műfajából emelkedett ki, amivel a határok áttörőjévé vált. A saját szabályai és logikája szerint alkotott, ami elkezdte átformálni a divatot egy olyan világban, amelyet gyakran a konvenciók uralnak. Ez arra késztette Virgilt, hogy a divattervezést csak egy nagyobb cél melléktermékének tekintse. Feladatának érezte, hogy lehetőséget teremtsen azok számára, akiktől egyébként rutinszerűen megtagadják azt.

A sztárvilág nagy alakjai többek között a sokoldalú, inspiráló, támogató, nagylelkű és zseni jelzőkkel emlékeznek Virgil Ablohra, akit igazi legendának tartanak tele alázattal és tehetséggel. Az amerikai tervező egyedi stílusa, divatszemlélete és személyisége miatt nagy űrt hagy maga után. Korszakalkotó tevékenysége hiányozni fog a divatvilág palettájáról.


20 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comments


bottom of page