top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent egyike a világ legelismertebb, legtehetségesebb és legizgalmasabb tervezőinek. Mindezeknek köszönhetően rányomta bélyegét a divat világára. Méltán jut eszünkbe a nevéhez fűződő divatház, ahol újító szándékkal alkotott egykor. Mára már igen színvonalas, nagy választékú beauty részleggel is rendelkeznek, amire bizonyára maga Saint Lauren is büszke lenne.

1936-ban Oranban, Algéria kikötővárosában született, ami akkor még francia fennhatóság alatt állt. Hiába volt érezhető a közelgő szabadságharc a levegőben, úgy nyilatkozott erről a helyről, mint egy város, amely sokszínű foltban szikrázott a nyugodt, észak-afrikai nap alatt. A divat iránti elköteleződése már fiatal fiú korában megalapozódott, amikor édesanyjának és két nővérének ruhákat tervezett. Az iskolában könyörtelenül zaklatták, mert nőies volt. Ez hatalmas károkat okozott lelki jólétének. 17 évesen Párizsba költözött, ahol komolyabban megismerkedett a divattervezéssel. 1953-ban Saint Laurent rajzai felkeltették a francia Vogue főszerkesztőjének az érdeklődését. Tőle jutott el jó híre Christian Diorhoz, aki 1955-ben asszisztensének vette fel a fiatal tervezőt. Dior halála után 21 évesen egy időre a divatház kreatív igazgatója lett, de sajnálatos módon az algériai szabadságharc idején a francia hadsereg szolgálatba állította. 20 nap után idegösszeomlása miatt kórházba szállították, ahol nyugtatókat adtak neki. Ezt az időszakot okolta az egész életén át tartó mentális betegségéért és függőségéért. Itt tudta meg azt a rossz hírt is, hogy elbocsátották a Dior divatháztól. Ez is rontott állapotán.

Barátja, Pierre Bergé anyagi támogatásával létrehozta saját üzletét, és korát megelőző elképzeléseivel vált ismertté. Yves vegyesen keverte a női és férfi elemeket egy öltözéken belül. Így jött létre az ikonikussá vált Le Smoking, azaz női szmoking is. 1983-ban Saint Laurent volt az első élő ember, akit a Metropolitan Museum of Art megtisztelt saját egyéni kiállításával. Ez is mutatta nagy tekintélyét a szakmában. Yves Saint Laurent 2008-ban hunyt el agydaganatban. Hamvait a Marokkóban található marrakesh-i Majorelle kertben szórták szét. Napjainkban turisták ezrei látogatnak el minden évben ide.

Mit akart közölni Saint Laurent ruháival? Ezt nyilatkozta: „Bárcsak én fedeztem volna fel a kék farmert: a leglátványosabb, a legpraktikusabb, a legfesztelenebb és legközönyösebb. Van kifejezésük, egyszerűségük, szexuális vonzerejük - minden, amit a ruháimtól elvárok.”

Saint Laurent egyike volt az első tervezőknek, akik színesbőrű nőket szerepeltettek a kifutókon. Iman, Rebecca Ayoko, Katoucha Niane és Dalma Callado voltak a múzsái a szokásos modellek mellett. "Az első Vogue borítóm ennek az embernek volt köszönhető" - mondta Naomi Campbell a divatikon halálakor.

Yves Saint Laurent Beauty:

„A legszebb női smink a szenvedély. De a kozmetikumokat könnyebb megvásárolni.” - YSL

Mára már bő választékú smink- és szépségápolási termékekkel rendelkező márkává nőtte ki magát. Amikor Yves Saint Laurent a szépség világába lépett sminkkollekciójával, a luxus fémjelű arany tokokkal és intenzív, gyönyörű színekkel, egyértelmű volt, hogy a merész, lázadó nőkért kiált, akik nem félnek attól, hogy önmaguk legyenek, még akkor sem, ha ezzel kitűnnek a tömegből.

Ahogy ruháinál, így a sminkek terén is az egyik legnagyobb hangsúly a színeken van. Imádta a feketét. „A fekete az én menedékem. Olyan számomra, mint egy vonal a fehér lapon." Emellett előszeretettel alkalmazta a Marrakesh-re jellemző kék, piros, sárga színvilágot is. Ezek gyakran dominálnak a cég sminktermékei között. Meglátva ezeket mindenféleképpen az elegancia és az izgalmasság, ami eszünkbe juthat. Arra ösztönöz, hogy merjünk bármit kipróbálni. Több multifunkcionális kozmetikumuk is létezik, hiszen ezzel is Saint Laurent szabadszelleműségét akarják tükrözni, kifejezve, hogy ő nem akarja megszabni, melyik terméket hova használjunk. Megadja a lehetőséget, hogy döntsük el ezt mi saját akaratunk szerint. Az YSL Beauty smink ikonjai között szerepel a Touche Éclat, a Mascara Volume Effect Faux Cils, a Rouge Pur Couture és Vernis À Lèvres. Tehetsége mellett a tervező magánélete is nagy figyelmet kapott, melyről számos film is készült. Életcélja volt, hogy a nők szolgálatában álljon. A testüket, a mozdulataikat, az életüket akarta szolgálni. Társukká akart szegődni abban a nagy felszabadító mozgalomban, amely a múlt században végbement. Azt hiszem, utólag kijelenthető, hogy ez sikerült is neki.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page