top of page
  • Szerző képeBencze Réka

Újra divat a kendő!

Jelen volt az asszír időkben, később elterjedt a Közel-Keleten, majd belopta magát az 1700-as években az angol és francia hölgyek szívébe. Beutazta a világot, járt Kínában, Spanyolországban, sőt Amerikát is meghódította az 1800-as évekre. Most újra hódít!

A kendő éppen egyszerűsége miatt olyan nagyszerű. Általában négyzet alakú, mintás vagy egyszínű szövetdarab, amely készülhet selyemből, kasmírból, poliészterből, gyapjúból, viselője pedig kedvére hordhatja vállán, nyakában, fején, táskáján, vagy akár a derekán.

A számos kendő viselési lehetőség lehet az oka annak, hogy napjainkban szinte elengedhetetlen kiegészítőként funkcionál. Egy mintás kendő például képes feldobni egy komor, vagy egyszínű öltözéket, egy elegánsabb darab pedig hozzánk teheti azt a pluszt, amitől az utcán is utánunk fordulnak. Lehet alkalmi egy lazán vállra dobott, félig átlátszó anyag, ugyanakkor lehet bohókás is egy strandolás közben derékra kötött színes darab, miközben a Balaton partján napszemüvegben koktélozunk. Fiataloknak, időseknek egyaránt divatos, stílusos kiegészítő. Kerestünk nektek egy kis útmutatót, hogy hogyan is lehet hordai. Lenny's Love & Chaos blogger és 3 fiú édesanyja 14 kendőhordási tippet mutat be videójában. Ezzel ki szeretnénk jelenteni, hogy a kendő minden korosztály számára divatos és extravagáns!



De honnan is származik ez a remek ötlet? Az asszír birodalom nem csak a jól kiképzett katonáiról, hódításairól volt híres. A kulúlu, más néven fejfedő egy olyan kendő volt, amely két oldalról lógott le, és amelyet közkedvelten hordott a király, a trónörökös és más királyfik. Fejükön viselték vadászat közben, sőt, domborművek is megörökítették ezt a különleges viseletet. Később a Közel-Keleten hagyományos viseletté nőtte ki magát, védve viselőjét az időjárás viszontagságaitól. Akkortájt a katonák körében terjedt el. Ha Kína, akkor Selyemút. Ha selyemút, akkor selyem. Az ókori kínaiak körében is felkapott lett a kendő viselése, melyet a selyemlepke mirigyváladékából kinyert fontos textilipari nyersanyagból készítettek, és amely a későbbiekben selyemkendő néven járta be az egész világot.

131 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page