top of page
  • Bora Fanni

“Elszállok, mint egy pillangó”- Interjú Dárdai Blankával


“Tiltott kertben másztam át Veled,

Izgalmas volt piszkosul,

Neked is több volt ez mint puszta képzelet,

Ó, vagy csak én gondoltam túl.”

Dárdai Blanka Pillangó című dalának egyik versszakát idézve szinte érezni, ahogy ez a fiatal tehetség röpülni képes, megéli a szabadságát, feszegeti határait és ha kell utat tör magának. A vele készített interjút olvassátok szeretettel!


Rendkívüli sokszínűség lakozik benned, ami azt bizonyítja, hogy habzsolod az életet. Gyerekkorodban is érezted magadban a kíváncsiságot a világ felé? Mesélj egy kicsit az álmaidról!

Kiskoromban nagyon sok lehetőségem volt arra, hogy megéljem a gyerekkorom. Mivel nem voltak testvéreim folyamatosan nekem kellett keresni a társaságot, a játékokat, élményeket, így egyre fokozódott bennem a bátorság és nyitottság a világ felé. Rengeteg minden érdekelt, bárhol tudtam táncolni, órákat nézegettem a könyveket a könyvtárban, és persze szerettem a középpontban is lenni.


Hallhattunk már énekelni, gyönyörködhettünk fotómodell karrieredben, jó ideje influenszerkedsz is, ahol szintén újabb-és újabb oldalaidat tárod fel a követőid előtt. Melyik áll hozzád a legközelebb?

Habár szerencsém van, és elsőre minden nagyon egyöntetűen hangzik, minden illik egymáshoz, nyilván nem mindegyik "szakmában" tudnék hosszútávon kiteljesedni. Ez az egész összefonódik. A felsoroltakból egyet kiválasztani szinte nem ér. A zene sokszor egy nehéz puttony, amit számomra mindig cipelnem kell, de folyton emlékeztetem magamat, hogy valami nagyon értékeset cipelek benne, ezért nem rakhatom le. Nélküle nem lennék az, aki vagyok és akivé szeretnék válni. A social media platformomat pedig imádom építeni és tartalmat tölteni rá. Ez is a munkám jelenleg. Élvezem és nagyon érdekesnek találom vegyíteni a szép képeket mély tartalmakkal.

Manapság központi téma lett a környezetvédelem. Te is reklámarca vagy/voltál a NAE bio márkának, a refillapalacknak, illetve modellje Kaptay Annamária Plant a tree kollekciójának. Mióta tartod fontosnak a Földünk megóvását?

Az elmúlt években nagyon jól eső volt azt figyelgetni, hogy rengeteg cég váltott a módszerein annak érdekében, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Tulajdonképpen, már a mostani generáció ebben nőtt fel. És azért ez nagy szó. Sok kicsi sokra megy. Ha mindenki legalább csak két dologban tudna változtatni, már előrébb tarthatnánk. Nekem például ilyen a tudatos ruhavásárlás. Természetesen néha betévedek egy-egy fast fashion üzletbe, de az esetek 95%-ban turkálókból öltözködöm gyerekkorom óta. Arcápolásnál is ritka, ha nem járok utána pontosan mit is tartalmaz, illetve nagyon figyelek mostanság a termék csomagolásra is.


Sok fiatalnak a példaképe vagy, amióta megismerhettünk téged az X-faktor műsorából. Milyen tanácsokkal látnád el őket most ebben a megmérettetésekkel teli világban?

Érdekes, mert többen rám írtak már amiatt, hogy minden képem jó érzéssel tölti el őket, és amit magamból árasztok már az tanítja őket az önszeretetre. Ez őszintén engem is megdöbbentett, viszont úgymond megértem, mert nekem is vannak ilyen emberek, akik ennyire meg tudnak babonázni egy-egy képükkel, vagy a gondolataikkal. Magamnak is egy folyamatos emlékeztető, hogy csak azt rakjam ki, csak azt viseljem, csak azt mondjam, ami természetesen kijön belőlem, és én vagyok. Az erőlködés, a modorosság, a magamban tartott szavak, gondolatok mind hátráltatják azt, aki akarok lenni. Egyszóval a természetesség és az oldottság vezérel.


Hogyan hatott a szakmai/érzelmi/mentális mi-voltodra a 2020-ban kirobbanó koronavírus járvány?

Őszintén szólva életem egyik legszebb éve volt. Bármennyire is rengeteg minden érdekel, nem bírom a pörgést. Hamar elfáradok benne, és szinte már kínosan éreztem magam attól, hogy én ennyire élvezem a semmittevést. Nem azt a semmittevést, amikor tunyulok a kanapén, hanem mikor a természetben vagyok, biciklizek, órákat fekszem a fűben. Pontosan ezt csináltam tavaly jó-pár hétig, és nagyon boldoggá tett. Persze egy idő után kell a mindennapi rutin, a munka, de ha valaki nem tud mit csinálni a szabadságával és azt megélni, ott érdemes mélyebbre ásni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretem ezt a kérdést! Sose tudok mit mondani. Nem tudok soha hosszú távra tervezni. Élvezem, ami most van és természetesen sok minden múlik azon, hogy mi lesz majd a korlátozásokkal. Természetesen az a cél, hogy az évben össze tudjak rakni még jó pár zenei számot, és azokat elő is adhassam. Remélem erre lesz lehetőségünk már idén!


Ha valamit meg kéne változtatni a magyar divatiparban/médiában/politikában, mi lenne az?

A legbosszantóbb, hogy hülyének néznek minket. A divatiparban -tisztelet a kivételnek- a fast fashion túlárazása zavar, miközben tudjuk, hogyan készülnek a ruhák. Ennek kapcsán kéne egy nagyon nagy rendrakás, mert sajnos ez nagyon alul van kezelve és teljesen igazságtalan is. A médiában sajnos nagyrészt csak olyat raknak elénk, ami a népbutítást szolgálja. Egy kezemen meg tudom számolni azt a műsort, aminek 2% értelme és tartalma van, bármelyik csatornáról legyen szó. Csodálkozunk, hogy időnként kiüresedettnek érezzük magunkat, közben csak születésünk óta jobbról-balról kapjuk az értelmetlen információkat. Ritka az olyan kapaszkodó, ami feltöltené az embert. Vágynánk a tartalmakra, a lelkizésre, vitára és semmit nem kapunk, ami az igazságról szólna. Ugyanez a politikában is; egyetlen szerencse, hogy jogunkban áll vitatkozni, megmondani, sőt imádom nézni például a Partizán részeit. Ott látok egyedül éles kérdéseket, igaz válaszokat. Az a műsor arra is esélyt ad, hogy átláthatóbb legyen mindenki számára a politika.



Borítókép: Instagram @dardaiblanka

bottom of page