top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Szépséges bőrhibák


Lehet egyáltalán hibának nevezni egy teljesen hétköznapi jelenséget? Hiszen a pigmentfoltok, pattanások és ráncok inkább általánosnak mondható dolgok. Talán nincs is olyan ember, akinél életében legalább egyszer ne fordult volna elő valamilyen bőrprobléma. Megszületünk tökéletes baba bőrrel, aztán ahogy telnek az évek, a legtöbb esetben ez elkezd megváltozni, és ez bizony így van rendben.

Egy gyermeken először jellemzően a nap sugarai hagyhatnak nyomot. Anyajegyek, esetleg szeplők jelennek meg rajtuk. A kamaszkorról a nehezebben kezelhető fiatalokon kívül a pattanások is gyakran eszünkbe jutnak. Ezeknek több oka is lehet. Legtöbbször a testünkben végbemenő hormonális változások a ludasok. Ennek következtében megnő a faggyútermelődés, a zsírosabb bőr pórusai pedig könnyebben eltömődnek. Az is lehet, hogy a nem megfelelő –sok esetben túlzott vagy bőrtípusunknak nem optimális- arctisztítás a felelős ezekért a piros tökéletlenségekért. Azonban az is elképzelhető, hogy a számunkra nem ideális étrend –esetenként intolerancia, allergia valamilyen alapanyaggal szemben- ami okozza ezeket a nem kívánt tüneteket.

Amikor normalizálódni kezdenek ezek a változások, elérkezünk ahhoz a korhoz, amikor már egyre több ránc látható a bőrünk felületén. Ezeknek a megjelenését egyébként nagyon szépen ki lehet tolni, ha van egy jól kialakított arcápolási rutinunk, melynek a fényvédelem is kötelezően a része. A mimikai ráncok az életünk történeteiről is árulkodnak. Például a homlokon lévő vízszintes vonalakat nem hiába szokták aggódó ráncoknak is hívni. A szemek külső sarkában megjelenő szarkalábak azt jelzik, hogy sok őszinte mosolyban volt részed, hasonló a nevetőráncoknak is a jelentése. Az idősödő bőr fogalmával szinte egybeforrtak még az egyre látványosabb pigmentfoltok. Ezeknek a megelőzéséhez is a leghatásosabb, ha van egy jól bevált naptejetek, amit az év minden napján használtok. Nem hiába írtam tehát egy korábbi cikkemben, hogy a legjobb anti-ageing krémek a fényvédők.

Vannak ezeknél egy fokkal ritkább elváltozások is, amelyek az idő múlásával minket is elérhetnek. Ilyenek például a hegek, melyek egy emléket jelölnek, és még ha az esetleg nem is jó, előfordulhat, hogy megszépíti a pillanatot, ha azokra az emberekre gondolunk, akik aztán ápolták azt a sebet, vagy megmentettek a veszély forrásától. Eszünkbe juthatnak a striák is, melyek leggyakrabban a várandósság során alakulnak ki. Itt is a gyermek születésével, az anyaság fogalmával lesznek egyenlőek ezek a jelek, és egyúttal sokkal elfogadhatóbbakká válnak a viselője számára.

Sok világhírű sztár is küzd különböző bőrproblémákkal, mégis felnézünk rájuk, és nem ezekkel azonosítjuk őket, hiszen ezektől senki se lesz kevesebb. Ott van Kendall Jenner, Lili Reinhart, Rihanna, Dua Lipa vagy Emma Stone, akik köztudottan küzdöttek a pattanásokkal, mint ahogy Justin Bieber is, akinek a Lyme-kór tüneteként jelentkezett ez a kellemetlenség. Kim Kardashian pikkelysömörrel, Amanda Seyfried és Brad Pitt ekcémával, Renée Zellweger rosaceaval, még Kylie Jenner szeplőkkel éli a mindennapjait. Winnie Harlow például pont az egyik leglátványosabb bőrbetegséggel, a vitiligoval vált ennyi ember számára közismertté.Mondhatni pont attól emberi egy nő vagy egy férfi, hogy nem tökéletes. És az ugye egyértelmű, hogy nem feltétlen a magazinok címlapjáról ránk mosolygó, „hibátlanná” varázsolt ikonok testesítik meg a szépséget…

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page