top of page
  • Szombat Bernadett

A divat tindere


A sok tükör előtt töltött idő helyett ki ne örülne valakinek, aki megmondja, hogy mi az, amiben igazán jól néz ki? Most nem egy személyes stylistra kell gondolni, hanem a fejlődő technika új vívmányára az algoritmusra. Létrejött egy applikáció, amely időt spórol nekünk a rohanó reggeleken vagy tanácsot ad egy fontos esemény előtt, megmondja mit mivel érdemes felvenni. Ez nem más, mint az IStylemyself.

Maga az alkalmazás két divatban tevékenykedő nő kreálmánya. Az egyik ötletgazda Hannah Teare, neves magazinokkal dolgozik együtt, mint a Vogue vagy a Vanity Fair, illetve Diana Tkhamadokova aki sikeres menedzseri pályát futott be. Az ötlet is tőle származik ugyanis korábbi tapasztalatai során rengeteg befolyásos, sikeres nővel dolgozott együtt, akiknek, habár rengeteg kifogástalan darab állt a szekrényükben nem volt arra idejük, hogy mindig megfelelően párosítsák azokat.

Az alkalmazás nagyon egyszerű elven működik. Felméri a felhasználó stílusát, az általa feltöltött ruhadarabok alapján. Milyen színvilág, fazon vagy stílus jellemzi, illetve milyen árprefernciával rendelkezik. Ezek alapján tesz javaslatokat. Nagyban hasonlít a népszerű társkeresőhöz, a Tinderhez. Ha egy összeállítás nem nyerte el a tetszésünket csak balra húzzuk és jön is egy új outfit ötlet.

De mi is pontosan a teendőnk?

Első lépésként lefotózni néhány ruhadarabunkat, kiegészítőnket. Ezután hozzáadjuk az elkészült fotókat az alkalmazáshoz, majd kategóriákba rendezzük őket és megadjuk az alkalmakat amikor viselni szoktuk. Célszerű kiválasztani az aktuális évszakot is. Miután mindent feltöltöttünk jöhetnek is a kreációk. Az algoritmus nem csak a saját ruháinkat használja fel a szettek kialakítása során, új potenciális ruhadarabokat is bemutat.

Fontos, hogy kritikával kezeljük a program által létrehozott összeállításokat. Nem biztos, hogy mindenki számára előnyös és ízlésének megfelelően tervez. Viszont jó alapot ad arra, hogy átlássuk gardróbunkat, könnyen és gyorsan párosítsuk az egyes darabokat, megspórolva a rengeteg felpróbálgatást.

De, aki ennél több kell a divatvilág technológiai fejlődéséből, ismerkedjen meg a Stitch Fixel. Ez a divat startup, napjaink egyik legnevesebb fashiontech vállalkozása, mely személyre szabott divattanácsadást kínál ügyfeleinek.

A folyamat nagyon egyszerű. A megrendelő kiválasztja az ízlésének, stílusának megfelelő ruhadarabokat majd havi előfizetés ellenében, heti rendszerességgel kap hozzá illő összeállításokat, személyi tanácsadó ötleteivel párosítva. Felmerülhet a kérdés, mivel több ez, mint egy stylist?

Az algoritmus a felhasználók öltözködési szokásait fordítja a számok nyelvére adatpontokként elemezve a stílus különböző elemeit. A Stitch Fix gépi tanulási algoritmusa képes meghatározni, hogy egy felhasználónak tetszik-e majd egy adott ruha összeállítás. A felhasználóknak nem kell képeket feltölteni vagy szavakkal jellemezni stílusukat, vásárlási mintázatokat használnak fel. Illetve létrehozták a Style Shuffle nevű alkalmazást is, amely a Tinder elvén alapul. Ruhákat mutat a felhasználónak, amelyet jobbra vagy balra húzással értékelhet. A kinyert adatokból készítenek egy stílus térképet, amely azokat a termékeket tartalmazza melyekre pozitív visszajelzés érkezett a felhasználótól. Megmutatja azoknak elérhetőségét, honnan a legegyszerűbb beszerezni, illetve következtetéseket von le az egyénről. Sikerük egyik legfontosabb mérőszáma az alacsony visszaküldési arány, így olyan darabokhoz juttatnak ügyfeleik, amelyekhez ragaszkodni fognak.

A divat gyorsan változásával könnyen felveszi a versenyt a technika rohamos fejlődése. Az internet segítségével a felhasználók rengeteg információt osztanak meg magukról, melyek mind elemezhetőek és felhasználhatóak a jövőre nézve. Az algoritmusok által gyűjtött hatalmas adatmennyiség képes lehet megjósolni a legújabb trendeket és mindenkihez eljuttatni a számára ideális választásokat. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az öltözködés az önkifejezés egyik legjobb módszere, használjuk fantáziákat és viseljük azt, amit saját magunk szeretnénk.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page