top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

A hétköznapivá vált plasztikáról…

A plasztikai sebészet egy igen megosztó téma, legyen szó egy kisebb beavatkozásról vagy akár egy komolyabb műtétről. Korunkban rohamosan nő az erre vágyó emberek száma. Mi az oka ennek a nagy népszerűségnek? Vegyük sorra!

  • Mára már elfogadott téma a plasztikáztatás:

Ez pontosan ennek a drasztikus emelkedésnek tudható be. Hiszen míg pár évtizeddel ezelőtt ritkaság volt a szilikonnal való játék, ma már olyan gyakorivá vált, hogy hozzászoktunk a létezéséhez.

  • Elérhetőbb, könnyebben megfizethető:

Napjainkban nemcsak a hollywoodi sztárok és a leggazdagabbak számára megfizethető a legtöbb plasztikai műtét, hanem az átlagembernek is. Ennek fő oka a folyamatosan fejlődő technológia, a leegyszerűsödő kezelések. Ráadásul vannak országok, ahol, ha valamilyen egészségügyi probléma merül fel -például a szemhéj bőre annyira megereszkedik, hogy már nehézkes a látás is- van rá lehetőség, hogy a biztosítás fedezze a költségek egy részét.

  • Fejlődő technológia, biztonságosabb, megbízhatóbb eljárások:

Mondhatni rutinszerűvé váltak az orvosok számára ezek a beavatkozások. Egyre több a referenciaanyag, az emberek könnyebben tudnak dönteni a plasztikai sebészek hosszú sorából. Ezek mellett az orvostechnikai eszközök fejlődése is hozzájárul ahhoz, hogy a páciensekben bizalom tudjon kialakulni.

  • Önbizalom növelés:

Az önelfogadás egy hosszú és nehéz út tud lenni. Az emberek, akik tiltakoznak a plasztika létezésével szemben, néha meg se próbálnak belehelyezkedni egy másik embertársuk bőrébe. Milyen lehet tini korunktól kezdve -amikor az énképünk a legjobban befolyásolható negatív irányba- rendszeresen kritikát kapni egy-egy testrészünkre? A kis mellel rendelkező nők néha nem értik, valaki miért akarja kisebbíttetni ezt a testrészét, pedig bizony van az a szint, amikor ez a plusz súly már inkább teher, mint áldás. Persze a plasztikának számos negatív hatása is van. Befolyásolhatja mások látásmódját, vagy túlzásokba eshetünk, de személy szerint én meg tudom érteni egyes esetekben, ha valaki úgy dönt, kés alá fekszik. Erről, és a napjainkban jelenlevő más énkép romboló szokásokról, ezek lélektanáról egy korábbi cikkemben olvashattok.

  • Közösségi média hatása:

A social media nagyban befolyásolja a társadalmunkat. A képernyőn megjelenő tartalmakat követendő mintáknak vesszük, elhisszük, hogy az a valóság, és összehasonlítjuk magunkat az ott látott emberekkel. Ennek következtében sokan, akik addig nem is gondolkoztak a plasztikában, mégis belevágnak.

Másik ehhez fűződő téma, hogy a Facebookon, Instagramon látsz magadról olyan képeket is, amelyeken csak megjelöltek, így nem feltétlenül a szerinted legelőnyösebb oldalad látod viszont. Ez is oka lehet annak, hogy egyre többen változtatni akarnak magukon. A 2020-as évben a járványhelyzet miatt sokan home office-ban dolgoztak, online meetingeken vettek részt, ahol a szokásosnál jóval többször láthatták a saját arcukat, mint egyébként nap közben szokták. Vajon ez is tovább fogja növelni azok számát, akik elégedetlenségük miatt plasztikai sebészt keresnek fel a jövőben?

Természetesen mindenkit arra bíztatnék, ha van rá alkalma, inkább fogadja el magát úgy, ahogy van. De lássuk be, a plasztika azért nem ördögtől való dolog, főleg, ha ésszerű határokon belül tudunk maradni. Emberek millióit tette már kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá. Egy biztos: ha belevágunk, keressünk olyan megbízható orvost, akinek tetszenek a munkái, és rendelkezik kellő referenciával.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page