top of page
  • Szerző képeBencze Réka

A női nadrág evolúciója

Ha a 19. században azt mondtuk volna a nőknek, hogy a nadrág 2020-ban olyan szinten női viseletté válik, hogy nem csak hárem-vagy lovaglónadrágok lesznek, hanem több, mint 20 fazon közül lehet majd a boltokban mazsolázni, vajon kinevettek volna minket, vagy megijedtek volna?

Amelia Bloomer akkoriban polgárpukkasztó viselkedésről tett tanúbizonyságot, ugyanis vette a bátorságot és nadrágot adott a nőkre. Róla nevezték el a Bloomer kosztümöt.

Később megjelent a bokánál összefogott, buggyos nadrág, szigorúan ruhával takarva, amely reformruha néven terjedt el országszerte.

Később a szüfrazsettek (nők jogaiért küzdő feministák) egyik jelképévé vált.

Fotó: British Library

A szoknya női viselet, a nadrág pedig férfiviselet?


Bár a lovagláshoz használtak nadrágot kényelem és praktikusság miatt, alapjában véve az elmúlt 50 évben terjedt el igazán a hölgyek körében, olyan trendet létrehozva ezzel, amely napjainkban is igen meghatározó stílusikon lett.

A kerékpár divatba lépésével egyidejűleg jelentek meg és terjedtek el a nadrágok a nők körében is, hiszen a hosszú, bokáig érő ruhák tekerés közben számos alkalommal akadtak bele a küllőkbe, szétszakítva ezzel az anyagot.


Miért jó nőként nadrágot viselni?


@ggravia/unsplash.com

Egyrészt praktikus, ha figyelembe vesszük azt, hogy manapság számos olyan munkakör terjedt el a nők körében is, amelyet régebben a férfiak végeztek el (raktáros munkák, árufeltöltés, fizikai munkák), és amelyek elvégzését nagyban megnehezíti a szoknya. A viselőjének munkavégzés közben a feladatai mellett arra kellene koncentrálnia, hogy a szoknyája ne akadjon bele lehetőleg semmibe, pakolás, emelés és cipekedés közben pedig ne akadjon fent az egyik dobozból kiálló alkatrészen.

Emellett fontos megemlíteni még, hogy a különböző fazonok kiemelik viselője alakját, előnyössé téve ezzel megjelenését.

A széles trapéznadrágok, a visszafogott stílusú cigarettanadrágok, a csőnacik, a farmerek és a bőrnadrágok manapság pedig már nap mint nap visszaköszönnek az utcán a különböző stílusú és korú hölgyek lábán is.


178 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page