top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A vörös szőnyeg királya, Elie Saab

Legyen szó Haute Couture, Ready to wear vagy esküvői ruhákról, az 1964-ben, Libanonban született világhírű Elie Saab ezek közül mindben kiemelkedő módon megállja a helyét. Sőt, több évnyi tapasztalatszerzést követően már gyerek ruhák, kiegészítők, lakberendezési termékek és közkedvelt illatok is köthetőek a nevéhez!

Kép forrása: VOGUE.es

A tervező már gyerekkorában érezte, legfőbb vágya, hogy az embereket szebbé tegye. 17 évesen, a polgárháború közepén nyitotta meg első műtermét Bejrútban. Egyik üzlete azóta is Libanonban található, de ezen és a vörös szőnyegen kívül már számos nagyváros Elie Saab szalonjában is megcsodálhatóak alkotásai. Alázatos munkájának köszönhetően ő lett az első nem olasz tervező, aki tagja lehetett az olasz Camera Nazionale della Modanak, és aki később, 2003 májusában bekerülhetett a divatipar vezető testületébe, a Chambre Syndicale de la Haute Couture-ba. Néhány hónappal később Párizsban be is mutatta az első Haute Couture kollekcióját. Ettől kezdve nem volt megállás az egyébként csendes, reflektorfényt magán nem kedvelő, introvertált tervező életében. A világ olyan ismert női alakjait öltöztette, mint Halle Barry, Angelina Jolie, Meryl Streep, Beyoncé, Rania jordán királyné, Celine Dion, Viktória hercegnő, Rihanna vagy Mila Kunis.

A libanoni tervező a varrónőkhöz, szabókhoz hasonlóan aktívan kiveszi a részét a munkából, akiket egyébként igyekszik magával egyenlő félként kezelni. Ezt a közvetlenebb viszonyt tükrözi az is, hogy a vele dolgozó emberek közül van, aki már 30 éve a divatház munkáját segíti. Mivel a kész darabok nagy része kézzel készül, és nagyon aprólékos darabokból áll össze, ezért ezek elkészítése legalább három hónapig tart, amely idő alatt minden részletet áttanulmányoznak, megmunkálnak, és tökéletesre alakítanak az évtizedek során szerzett szakértelem felhasználásával.

A már-már tekintélyt követelő ruhák minden esetben a benne lévő embert „ragyogtatják” az ezekre jellemző eleganciával, csillogással, kifinomultsággal és nőies vonásokkal. Minden kollekció tele van Saab jellegzetes vonásaival, pasztellszínekkel és flitterekkel. Darabjai légiesek és könnyedek, belső békéről és magabiztosságról árulkodnak. A tervező gyengéd szín- és tónushasználata lágyságot kölcsönöz, ami a nyugalom érzetét kelti.

Elie Saab a semmiből épített fel egy lenyűgöző karriert, és kifogástalan kivitelezéssel valósítja meg álmait, ami miatt nem meglepő módon emberek milliói csodálják őt.





19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page