top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Az Haute Couture ruhák hazai képviselője: Szebeni Magdolna Veronika

Egy márka az önálló gondolkodású, szabad lelkű, önkifejezésre vágyó Nőknek. Ismerjétek meg az Haute Couture ruhák tervezésével és megalkotásával foglalkozó Szebeni Magdolna Veronikát, akinek a lelkéből nő ki az ezzel járó minőség. Az MV-ből kinövő MV Bridal a szabadságot, a klasszikus alapokra helyezett modern nőiességet képviseli. Hosszútávú törekvése az, hogy az MV márka az első magyar Haute Couture divatházzá nője ki magát, amit a párizsi szakma is elismer és bejegyez.


Mi a márkád esszenciája?

Röviden: Megéri lélegzetelállítónak lenni. Bővebben: Az MV ruhák a Nőt ünneplik. A nagybetűs, érett, önálló gondolkodású, szabad lelkű Nőt. Aki szenvedélyes és bátran dönt ugyan, de sosem meggondolatlanul, hanem felelősséggel, tudatosan választ. Nem lázadásból, vagy provokatív szándékkal ölti magára a különleges holmit, hanem önkifejezésül, magabiztosan mutatja meg segítségünkkel mindazt, amit belül éppen megél. Így lesz valaki MV Nő. Állja az elismerő, mustráló pillantásokat, természetesnek veszi, hiszen megszokta. Elegánsan fogadja a férfiak imádatát és csodálatát. Visszafojtott lélegzetek kísérik lépteit bármerre jár. Ezt az élményt nyújtja egy egyedi tervezésű MV ruha. De természetesen azokra a Nőkre is gondolunk, akik éppen megugorják ezt a női minőséget. Nekik egy izgalmas metamorfózist kínál a márka, illetve én magam segítem át Őket a megfelelő önkifejezéshez vezető, sokszor kockázatosnak vélt úton.


Aránylag kevesen foglalkoznak Haute Couture ruhák tervezésével hazánkban. Mit jelent számodra, hogy ebben a „műfajban” alkotsz?

Köszönöm a kérdést, és azt különösen köszönöm, hogy ezt a személyes aspektusomra nézve tetted fel!

Szabadságot. Lelkit és művészit. Folyamatos iskolát. A megfelelő emberi kapcsolatokat, a nekem jelenleg megfelelő emberekkel. Valóban kevesen foglalkoznak ezzel a műfajjal, mert itthon manapság a gyártói és a befogadó oldal is küzd ezzel a minőséggel. Az haute couture körül sok a téveszme. A Wikipédiába foglalt szabályokra mutogatnak, akik kívülről állnak a kérdéskörhöz. Mást jelent ez a fogalom a pálya széléről nézve, mást a szigorú szakma részéről, és megint más szempontból látja az, akinek a lelkéből nő ki ez a minőség. Én leginkább az utóbbi vagyok, engem ez a szakma megtalált és behívott, nem én kerestem. Sokáig tanultam az haute couture technikákat, ami nem annyiban merül ki, hogy egy ruha hordhatatlan vagy csak kifutóra való. Nem is abban, hogy felkerül pár kézimunka a kész ruhára, vagy hogy éppen hányan, mennyi munkaórát dolgoznak az adott modellen.

A mai modern technikákkal átszőtt gyártás lehetővé teszi, hogy mindezen kritériumok rugalmasan változhassanak. Az haute couture eredetileg magas minőségű szabászatot jelent. Ez roppant fontos magva a szakma ezen szegletének. Fortélyos, egyedi szabászati technikákról és eldolgozásokról van szó itt. Messze elszakadva a nagykönyvbe vésett szabályoktól, elhajítva a Burda és egyéb elnagyolt, általánosított szabásmintákat, és a centiméterrel, szögmérővel felrajzolt szigorú műszaki rajzokat. Az haute couture belül kezdődik. Sokszor órákig ülök a kiterített anyag felett, mielőtt belevágok. Ha ki lehetne vetíteni azt, ami ilyenkor a fejemben zajlik, érdekes bemutatót tudnánk tartani. Valószínűleg vagy száz szabásmintaterv fut át az agyamon, és önt egyből formát az anyagból, majd társul azonnal kiegészítőkkel, díszítésekkel, az eldolgozási technikák legapróbb részleteivel, kívül és belül. Ezek a formák váltakoznak és forgolódnak láthatatlan hologramokként a mozdulatlan textil felett, van, hogy órákig.

Az haute couture egy minőség. Nem lehet kiolvasni semmilyen szabályzatból vagy könyvből, mert úttörő. Az erre szakosodott iskolák is csak a szellemiséget képesek igazán átadni -mert persze megtanítják a láthatatlan egy szálakat felkapkodó felhajtást, és a francia varrással eltűntetett anyagszélek teremtette finom belsők fontosságát, és ránevelnek arra, hogy egyből mintákban, rendhagyó anyagokban, textúrákban gondolkozz,- de az igazi formabontás az csakis belülről indulhat. Ha belsőleg korlátozzuk magunkat, arra figyelve, hogy mit lehet, mit nem, vagy mások majd mivel címkézik azt, amit mi kivetítünk a ruháinkon keresztül, akkor megette a fene az egészet, lőttek az haute couture szellemének. Az haute couture tervező nem lehet más, csak pioneer. A szakmájában pont úgy, mint életszemléletében. Mindemellett nem lehet azon túlnőni, és nem tudunk olyan határokat átlépni, amiről nem érezzük pontosan, hogy hol vannak. Ezért kell nagyon ismerni a már meglévő technikákat, és alkalmazni azokat sűrűn, mert csak így lehet túlszárnyalni.

Az haute couture minőséghez még szorosan hozzá tartozik egy gazdasági oldal, amit egyelőre nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ahhoz, hogy valaki haute couture ruhát rendeljen, az anyagi teljesítés képessége pusztán egy természetes adottság kell hogy legyen. Ha ez megvan, még midig ott van az, hogy az illető felismeri, illetve igényli-e ezt a minőséget? Vagy abból a pénzből inkább egy hatalmas logóval ellátott terméket vásárol, amiről ordít messziről, hogy sokat fizetett érte. Itthon, Magyarországon ez az haute couture termékeket értékesíteni kívánó tervezők egyik legnagyobb kihívása. Megtalálni azt a szűk közeget, aki értékeli és ki is tudja fizetni azok árát. Ez már az üzleti oldal, nem olyan kellemes és magas röptű téma, de szorosan kötődik az haute couture tevékenységhez, mint minden művészethez. Az MV szalonban nem lóghatnak haute couture ruhák egymás hegyén hátán. Úgynevezett master piece-eken, tehát egy-egy darabon mutatjuk meg, mit jelent ez a minőség nekünk. Nem csak nekem, hanem mindazoknak, akik velem együtt azon dolgoznak, hogy ezek a mesteri módon elkészített termékek valóban azokhoz jussanak el, akiknek címezzük őket. Ez a munka kezdetét veszi még formába öntésük legelső mozzanatait megelőzően. Azt, hogy ezt hogyan is csináljuk, az üzleti stratégiánk része, amely sok-sok év tapasztalatából, téves elgondolások megszenvedéséből, újrakezdésből, és egyéb gazdasági tanulmányokból, tapasztalatokból összeállt tudásból rajzolódott ki mostanra. Tehát titok.


Mit foglal magába szerinted a Haute Couture minőség? Milyen anyagokkal szeretsz a legjobban dolgozni?

Az MV ruhák az haute couture szellemében születnek és valósulnak meg. Sokszor anyagot képzünk, mert nem találok olyat, ami tökéletes lenne az elképzeléshez, de van, hogy beleszeretek egy-egy teljesen hétköznapi textilbe, és azt bolondítom meg gazdag díszítésekkel, kézi festéssel, rendeltetéstől eltérő felhasználással. Nagyon szeretem a természetes anyagokat, ugyanakkor nem mindig jó velük dolgozni, mert van, ami gyűrődik, nehezebb, mint egy kevert szálas textil, vagy máshogy reagál festésre, súlyosabb díszítésekre. A selymet imádom, a leheletkönnyű muszlintól kezdve a rusztikus, finoman susogó, matt shantungig. Egészen elképesztő esése és tapintása van ezeknek az anyagoknak. Mindig nagy öröm nekem, amikor egy vendégem igényli, és hajlandó megfizetni ezt a szintet.

Az haute couture minőséghez nekem szorosan kötődik a ruhák terjedelmes volumene. Nem spórolunk az anyaggal. Az nagyon ciki, azonnal meglátszik, és kinyír minden egyéb igyekezetet. Fontos ugyanakkor a fenntarthatóság, amiről azt tartom, hogy mindenki csak annyit tegyen érte, amennyire éppen képes, és ha onnan még egy kissé megerőlteti magát, akkor az előre mutató, és fejlődést hordoz magában. Az MV ruhák gyártása során keletkezett legkisebb cafat anyagokat is eltesszük, és utólag felhasználjuk. Ha valaki ránéz a ruháidra, mit szeretnél, mi fogalmazódjon meg benne?

„Szabadság”. „Akarom”. „Érzem, megélem”. „Ez én vagyok”. „Ebben önmagam lehetek”. „Kényelmes, azt mutatja amit a legjobban szeretek magamban”. „Szerelmes vagyok”. „Érzéki, kívánatos Nő vagyok”. Az idézőjelek szándékosak!


Készítesz esküvői ruhákat is. Mi az MV Bridal fő szempontja? Az MV Bridal az MV-ből nőtte ki magát, azért, hogy a házasodni készülők könnyebben átlássák kínálatunkat. Mivel az MV roppant színes és sokszor súlyosan drámai, úgy éreztem, hogy aki csak és kizárólag a menyasszonyi megoldásokra fókuszál, az esetleg elveszhet a színek és formák kavalkádjában. Továbbá az MV alatt nagyon sok projekt munka fut folyamatosan, sok tehetséges szakmabelivel, akikkel egymást segítve mutatjuk meg magunkat a különböző platformokon.

Az MV Bridal azért született, mert itt egy más hangulatot szeretnék átadni a hozzánk fordulóknak. Fő szempont itt is a szabadság, a klasszikus alapokra helyezett modern nőiesség, és a magabiztos döntéseket meghozni képes, sikeres, ámulatba ejtő Nő dicsőítése. Magyarul: szeretnénk kényelmet és szabadságot nyújtani a menyasszonyoknak, és felejthetetlen, lélegzetelállító megjelenést biztosítani életük nagy napján. Aki MV Bridal ruhában mondja ki a boldogító igent, előtte egy olyan folyamaton keresztül közelít az oltár felé, kéz a kézben velünk, ahol teljes átszellemülés részese lehet. Az MV Bridal egy finom, puha, kényelmes karosszéket tol az Őt választó menyasszonyok alá, amiben ülve nyugodtan átgondolhatják, hogy valójában hogyan is szeretnék megélni életüknek ezen roppant meghatározó pillanatát. Az MV menyasszony szabadon éli meg, önmagát kifejezésre juttatva. Hiszen Ő döntött és választott, és megbízik döntésében. Ez sugárzik belőle, mikor a szerelmes csókváltás előtt kiválasztottja szemébe néz. Ezzel az érzelmi biztonság zavartalan megélésének hátterét nyújtjuk az MV Bridal menyasszonyainak.

A szárazabb, praktikusabb oldalról nézve, tudjuk milyen nehéz megtalálni a megfelelő ruhát, a „MI” modellünket ebben a hatalmas kínálatban, ami az esküvők kiszolgálására épült fel. Dunát lehet rekeszteni a gyönyörűbbnél gyönyörűbb esküvői modellekkel, főleg, hogy ma már a szalonok arra specializálódtak, hogy a jelenleg tredni nemzetközi márkákat is elérhetővé tegyék itthon is. Éppen ezért az MV Bridal-lal nagyon sokat fektetünk abba, hogy az ara mindenféle kész fazont próbálhasson szalonunkban. Az alap darabok hatalmas variálhatóságok kínálnak, díszítéseket és megoldásokat mutatok. Folyamatosan változó, hatalmas anyag készlettel rendelkezünk, csipke, tüll és egyéb elengedhetetlen anyagminták segítenek eldönteni az irányt, ami sokszor nem egyszerű, hiszen a kínálat oly széles és kívánatos. Éppen ezért eleve legkevessebb 3 próbával dolgozunk, amely próbákat konzultáció előz meg, de a találkozók között nem szakad meg a kapcsolat a készülő ruha és szépséges múzsája között: a köztes időben is személyesen tartom a kapcsolatot az ezt igénylő menyasszonyokkal, egyfajta személyes coachingot biztosítva ezzel, támogatva Őket döntéseikben.


A márkád éppen újjászületését éli. Tudnál mesélni erről az átalakulási időszakról? Igen, sok év kihagyás után hívott vissza magához ez a csodálatos szakma. Mikor meghoztam a döntést, és elkezdtük kiépíteni az MV szalont, párhuzamosan alakítottam ki az üzleti elgondolás gerincét magamban. Nem volt könnyű a belvárosban megtalálni azt a lakást, ami megfelelően intim – nem egy átjáró ház – és mégis könnyen elérhető, a szellemiséget tükröző környezetben van. Végül a Bazilika mellett szólított meg egy napsütéses kis lakás, aminek a felújítási munkái nagyon megterhelőek voltak, de lelkileg tökéletes felkészülést és ráhangolódást biztosítottak az új MV szalon elindításához. Teljes paradigmaváltás kellett üzleti oldalról. Az első konkrét meghatározások a „mi az, amit soha többet nem” köré rendeződtek. Ez egy erős szűrő, amit muszáj volt felhúznom az alapokra rögtön, még ha néha ezzel látszólag el is vágtam magam régi kapcsolatoktól vagy biztonságosnak vélt megoldásoktól. Első szalonomat ellehetetlenedés miatt kellett bezárnom 9 évvel ezelőtt. Ez soha többet nem történhet meg azért, mert rosszul határozom meg a célokat, vagy mert beránt a gépszíj és eltévedek a kitűzött céloktól. A szenvedély, ami a szakmámhoz szorosan fűz, nem rombolhatja le az üzleti fenntarthatóságot teremtő vázat. Kereteket nem szabtam magamnak, mert mindennél jobban hiszek a rugalmas változtatásból fakadó előnyökben, valamint hiszem és tapasztalom, hogy ez az, ami a hosszútávú, rentábilis vállalkozás minden ajtót kinyitó kulcsa.

Az MV szalonban haute couture ruhát kínálunk azoknak a hölgyeknek, akik értik, igénylik és megfizetik azt. Azoknak a vendégeinknek, akik vágyják ezt a szintet, ám korlátozott anyagi lehetőségeik okán egyelőre magának a minőségnek is tudnak örülni. Nálunk mindenki annyit kap, amennyit rászán, tehát amennyire tartja magát ebben a viszonylatban. Nyilván egy bizonyos szint alá nem megyünk, bármi is legyen az indoklás vagy kérés. Hosszútávú törekvésem az, hogy az MV márka kinője magát az első magyar haute couture divatházzá, amit a párizsi szakma is elismer és bejegyez. Hosszú az út, és sok a teendő még addig, de minden lépésünket ez irányban tervezem megtenni.

Továbbá létrehoztunk egy pret-a-porter kismárkát, ahol az MV fazonjainak kis szériás, utcára is viselhető változatait kínáljuk, mint designer termékeket, egyelőre főként Magyarországon, de már dolgozunk a nemzetközi vonalon, mert minőségben, árakban és stílusban az a tapasztalat régről és mostanról is, hogy a nyugati vevőkör meghatározó mértékű, és nem lehet figyelmen kívül hagyni.


Van valami, amit még szívesen elmesélnél magadról vagy a márkádról?

Köszönöm a lehetőséget, hogy bemutathatom az MV márkát, és elmesélhetem, hogy csak az elmúlt fél évben több nemzetközi szakmai magazinban is megjelentünk ruháinkkal. Legutóbb Sopronfalvi Ildikó fotóival kerültünk az amerikai GMARO magazin címlapjára, de már többször voltunk a francia haute couture szakmai lapban, a MALVIE-ban is. Ezek több szempontból is nagyon fontos mérföldkövei a működésünknek, főleg így a világjárvány idején, mivel az MV elsősorban külföldi vevőkörre koncentrált, így többször kellett átterveznünk mindent az elhúzódó járványhelyzet és a bezártság miatt.

Magyarország hadilábon áll a minőségi gyártás oldalon, aminek történelmi és gazdasági okai vannak főként, de az edukáció hiánya is ide kapcsolható, mint felülvizsgálatra, és felfrissülésre váró szükség. Feltett szándékom, hogy ezen változtatok, és minőséget teremtek a gyártói oldalon is, egyelőre azzal az igénnyel, ami meghatároz és segít fejlődni mindenkinek, akit érint. Nagyon szerencsés vagyok, mert megtaláltam azt a varrodát, aminek a vezetője és tulajdonosa pontosan érti, mit jelent az haute couture. Az én Piroskám egy kincs. Féltékenyen őrzöm magamnak, nem szép dolog, de túlélésünk egyik kulcsa Ő és lányai, akik napokig dolgoznak egy-egy elszegésen és fodron, fáradtságot és a szemüket nem kímélve. Mikor először megláttam az MV ruha belső francia varrását, könny lepte el a szemem. Bevallom, mikor magam maradtam a szalonban, sírdogáltam örömömben. Kimondhatatlanul hálás vagyok nekik ezért, hogy olyan formába öntik az álmamimat, amilyenbe előtte senki se volt képes!

A gyártói oldaltól átlépve az eladásig, az újrakezdett MV ház egyik elengedhetetlen alap pillére Nicole volt – aki már régen, a kezdetekkor is bearanyozta jelenlétével az MV bemutatókat. Most is Ő a márka arca. Ő megtestesíti mindazt, amit egy MV Nő: érzéki, finom, titokzatos, olyan belső tartalommal, ami csak kiváltságosok előtt tárulhat fel. Ő a mindenkori múzsám, feltölt, és lágyan fogva tart – de a kifejezés legszebb, tisztán szentimentális értelmében. A szalon mögött húzódó tevékenység fontos tartó gerendája a férjem, aki elvisel és támogat. Egyik sem könnyű, gondolom... Szóval Ő az, akiért érdemes nagyot álmodni és alakítani. Másik tartó gerenda a családom, testvéremmel az élen, aki a saját munkája mellett állandóan azon fáradozik, hogy összeálljanak a marketing anyagaink, és Ő az, aki kendőzetlenül beolvas, ha valamit rosszul csinálok.

De ugyanebbe az érzelmi támogató körbe tartozik Édesapám, aki pontosan tudja, mikor ülök magamban elkeseredve, harcolva démonjaimmal. Ő ilyenkor felhív, és ellentmondást nem tűrő aktív jelenlétével fényt hoz bármilyen sötétségbe.

Ők, a barátaim és Anam Cara mesterem mind benne vannak abban, hogy az MV szalon és márka újra útjára indul, és újjászületését éli. Szeretném mindezt a jót átadni a ruháinkon keresztül azoknak, akik megérzik és értik az MV szellemiségét.

Kreditek: Nobelity MALVIE French Magazine - fotós: Révécs Csaba Stábtagok: Görög Alexa, Révész Csaba, Deliné Pőcze Erzsébet – De Line, Kelemen Éva -Milla Sonja Couture, Szabó Izabella -Luxe By Isabell, Anita Jankovits, Sági Márk MALVIE Mag The MAIN ISSUE Vol. 12 March 2021 - fotós: Sopronfalvi Ildikó Stábtgok:Kardos Kitti – Kardos Makeup, Deliné Pőcze Erzsébet – De Line, Kelemen Éva -Milla Sonja Couture, Hagymási Zsófia

Gmaro magazin címlap - fotós: Sopronfalvi Ildikó Stábtagok: Kelemen Éva -Milla Sonja Couture, Szabó Izabella -Luxe By Isabell, Csorba Luca, „üveges” Balogh Eszter

850 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page