top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Praktikus táskák egyedi igényekhez igazítva - interjú Tenshibag tervezőivel

A Tenshibag esszenciája a munkafolyamathoz hozzáadott szív és lélek. A márka megálmodói hiszik, hogy a hátizsákjaiknak, táskáiknak, sőt még a kiegészítőiknek is saját karaktere van, és egy életre szólnak. Épp ezért igyekeznek a lehető legátgondoltabban megalkotni őket, akár sorozat termékről, akár személyre szabott, egyedi darabról van szó. Mikor az utolsó simítások után ránéznek egy-egy új darabra, szinte látják benne azt az eltökéltséget, lelkesedést és őszinteséget, amivel megalkották a brandet, mely mellett az évek során is kitartottak.


Kik állnak a brand mögött? Meséljetek magatokról! Miért döntöttetek úgy, hogy táskák tervezésével szeretnétek foglalkozni? Mi inspirálta a névválasztást?

Mi ketten, mint pár - Komaság Léna és Kovács Borisz - álmodtuk meg a Tenshibag-et. Mi vagyunk azok, akiknél a műhelyben sosincs megállás, mert folyamatosan tervezünk és alkotunk, hogy olyan egyedi igényeknek is teret adjunk, amivel a vásárlóink elképzelését tűpontossággal megvalósíthatjuk.

Ez igazából már 2010 óta tart, mióta megismerkedtünk. Inspiráljuk egymást, ezáltal mindketten abban tudunk kibontakozni, amiben a legjobbak vagyunk. Amíg Borisz a tervezés és a kivitelezés nagymestere, én (Léna) a háttérmunkában és a marketing területén egyengetem a Tenshibag életét.

Mindig azt mondjuk, hogy ez volt az első szerelemgyerekünk. Azóta már összeházasodtunk, és családot alapítottunk. Izgalmas és nagy kihívás a vállalkozás irányítása két gyerkőc mellett. Kell egy nagy adag szervezés hozzá, de az a fajta szabadság és elhivatottság, amit a Tenshibag ad nekünk, azt nem cserélnénk el semmire.

A márka a bringázás és az alkotás iránti szeretet kettőségéből nőtte ki magát. Kapcsolatunk kezdetén folyamatosan törtük a fejünket, hogyan tudnánk megoldani a kezdeti kétlaki életet egy hátizsákkal, hogy az kényelmes legyen, és minden szükséges holmink beleférjen. Persze mindezt a kerékpáros közlekedéshez igazítva. Borisz női ruhamodellezőnek tanult, de az nem elégítette ki a fantáziáját, úgyhogy elkezdte átképezni magát táskavarrásra. Mivel láttuk, hogy igény van a jól átgondolt, praktikus táskákra, amiben a design is szerepet kap ( hiszen nekünk is egy „hiánycikk” volt akkoriban egy jó hátizsák), így 2011-ben elindítottuk a márkát, amiből nem tudtuk, mi lesz. Volt egy márkanevünk és rengeteg tervünk. A Tenshibag elnevezés Borisz japán kultúra iránti szeretetéből született. A Tenshi japánul angyalt jelent. Bár nem volt semmi mögöttes tartalma a névválasztásnak, de mondhatjuk, hogy sosem baj, ha egy védőangyal kíséri az utazásokat. Nem volt induló tőkénk rá, csak a lelkesedésünk és a kezdeti pozitív visszajelzések az első vevőinktől, ami a mai napig hatalmas inspiráció és lökés a folyamatos tervezés és haladás irányába.

Az elmúlt 10 évre visszanézve, sokat fejlődtünk, tanultunk, tapasztaltunk, ami előrevitte a márkát. Szeretjük, hogy a műhely mellett a boltunkban a személyes vonalat is tudjuk erősíteni. Azt hiszem, kuriózumnak mondhatjuk, hogy a megrendelőink személyesen a tervezővel tudják megbeszélni az igényeiket. Van ennek egy varázsa, hogy minden terv és ötlet Borisz által kerül megvalósításra. Nekünk a minőség és a precizitás az elsődleges a termékeinknél, amire nincs is biztosabb garanciánk, mint a pozitív vásárlói visszajelzések. Bár a vírushelyzet minket sem kímélt, de örülünk, hogy az elmúlt egy évben ennek ellenére tudtuk bővíteni a csapatunkat, annak érdekében, hogy a munkafolyamatokat struktúráltabbá tehessük. Ezzel már nemcsak az egyedi megrendeléseket, de akár B2B projekteket is meg tudunk valósítani a tervezéstől a kivitelezésig.

Mit jelentenek számotokra a táskák?

Alkotást, új kihívást, egyedi igények megvalósítását. Számunkra a táska nem csak egy termék, hanem egy olyan tárgy, amitől nem szeretnél megválni, mert túl sok szép emlék köt hozzá.


Hogyan zajlik egy általatok megálmodott táska létrejöttének a munkafolyamata? Milyen anyagokból készülnek darabjaitok?

Sokan azt gondolják, hogy hipp-hopp kész egy táska terv, de ez nem így van. Minden egy prototípussal indul nálunk, ami egy hosszabb tervezési folyamat. Összevarrom, szétbontom, itt-ott javítok a méreteken. Majd amikor összeáll a táska, van egy tesztidőszak, amikor nemcsak mi, hanem pár ismerős is birtokba veheti az új táskát. Majd a tapasztalatok alapján a táska modellt tökéletesítjük, így az alapos előkészítési és gyártási folyamat végeredménye egy nagyon tartós termék. A Tenshibagnél csak valóban időtálló, magas minőségű anyagokkal és a lehető legmasszívabb rögzítésekkel dolgozunk. Ilyen a Cordura, ponyva, bőr, vagy éppen a vegán vonalunk képviselője, az ananász rostból készült textil anyagunk.

Mi volt az elsődleges célotok, amikor megalapítottátok a Tenshibag márkát? Mit szerettetek volna ezekkel a termékekkel elérni?

Célunk volt innovatív termékeket alkotni, ahol a design és funkcionalitás egyszerre jelenik meg. Olyan táskákban gondolkodunk a mai napig, ami nemcsak egy vonalat képvisel, hanem tényleg veled lehet bárhol és bármikor, legyen szó egy hosszabb utazásról, egy üzleti tárgyalásról, vagy akár a babázós évekből a munka világába való visszatérésről.

Egy olyan márkát építünk már a kezdetektől, ahol a vevői igények az elsők. Ezért is tartjuk fontosnak a mai napig, hogy a Tenshibag márkán keresztül bárki ki tudja fejezni a kreativitását és a stílusát az egyedi igények megvalósításán keresztül.


Hol vásárolhatóak meg a munkáitok?

Weboldalunkon keresztül elérhetőek kész termékeink. Mivel elsődleges célunk, hogy ne feltétlenül azonnali vásárlást generáljunk, hanem szabad kezet adjunk megrendelőinknek a tervezés terén, így hamarosan egy új, innovatív megoldással bővítjük a weboldalunkat.Talán az egyik legmerészebb távlati tervünk valósul meg az elkövetkezendő hetekben a valós idejű, online táskatervezőnk elindításával. Az oldalunkon elérhető alkalmazás segítségével a három legnépszerűbb modellünk ‘öltöztethető fel’ a felhasználó kedvenc színeivel, mi pedig az így megalkotott egyedi darabot természetesen el is készítjük neki.

Emellett élvezzük, hogy boltunkat egy hosszabb zárás után újranyithattuk, és így minden hétfőn és csütörtökön találkozhatunk az érdeklődőkkel. Üzletünkben az azonnali vásárlás mellett nagy hangsúlyt kap az egyedi táskák tervezésének lehetősége.


Tenshibag Shop: 1076 Budapest Garay tér 9. | Cserhát és Alpár u. találkozása

Nyitva: Hétfő és Csütörtök 15:00-19:00


A fenntarthatóság egy igen fontos téma a mai világban. Ti mit tudtok tenni az ügy érdekében?

Hiszünk a fenntartható szemléletben, és ehhez a brand filozófiához már 10 éve ragaszkodunk, sőt az utóbbi években még tudatosabban dolgozunk rajta. A Tenshibag megalakulása óta szempont a pazarlás és a gyártási hulladék csökkentése, a felesleges folyamatok kizárása a lehető legtartósabb termék előállítása mellett. A beszerzésnél just-in-time rendszert alkalmazzuk, így nem halmozunk feleslegesen alapanyagot, és persze gondosan, a hulladék minimalizálása mellett tervezzük és készítjük a termékeinket.

Amit nem kell eldobni, az nem lesz hulladék, épp ezért kiemelten fontos számunkra a modellek tartóssága, egy teljes életre való használhatósága az egyedi igények figyelembevétele mellett. Ezen kívül folyamatos javítási, felújítási és hamarosan újrahasznosítási lehetőséget is kínálunk, hogy tényleg minden használható elem visszakerüljön az anyag-körforgásba.

Ezért tettük le voksunk a kis, ám elegendő létszámmal működő ’lapos’ szervezeti felépítés és a home office mellett (ez a műhelyre is vonatkozik). Így már semmi szükség egy iroda vagy külön műhely fenntartására, ami talán apróságnak tűnik, de mindez a költségeink mellett az egy termékre eső karbonlábnyomunkat is csökkenti.

Van valami, amit még szívesen megosztanátok magatokról vagy a márkáról?

Sok változást hozott és még fog is hozni a világjárvány. Azok az új trendek, amikre azt hittük, hogy éveink vannak felkészülni, gyakorlatilag hónapok alatt a vásárlói szokások részei lettek. Igyekszünk a folyamatos és gyorsan változó vásárlói igényeket lekövetni, és olyan innovatív megoldásokban gondolkodni, hogy a márka és a termék mindenki számára elérhetővé váljon. Így ezen a nyáron bevezetjük a “rent a bag” szolgáltatásunkat, hogy a hirtelen jött utazásokra is tudjunk megoldást biztosítani.


128 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page