top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

PUMA: Sport vagy divat?

A Puma a világ egyik legismertebb sportruházati márkája, amelyet világszerte hordanak és népszerűsítenek a sztárok, youtuberek és sportólók egyaránt. Míg a három nagy brand, a Nike, a Puma és az Adidas között nyilvánvalóan van némi egészséges versengés a sportolók öltöztetéséért, addig az utóbbi két márka között a versengés túlmutat ezen és mintegy 70 évre nyúlik vissza.

Kép forrása: unplash.com

A márka 1948-ban, Németországban született egy testvéri rivalizálásból. Rudolf Dassler alapította, aki elsőként akkor vált ismertté, amikor a testvérével, Adolffal megalapítottak egy cipőgyárat. A nevükhöz köthető például az első stoplis kifejlesztése is. A siker ellenére azonban a két testvér kapcsolata megromlott, így a szakítás mellett döntöttek. 1948-ban tehát különváltak, így jött létre két különálló egységként az Adidas Adolf és a Ruda Rudolf vezetésével, ami azonban később Puma néven vált ismertté.

Még ebben az évben piacra dobták az első Puma cipőt, amelynek a neve Atom lett, majd kifejlesztették a Super Atom futballcipőt is. 1958-ban jelent meg az ikonikus Puma logó, nem sokkal később pedig a márka már élen járt a sportcipőgyártásban. Az 1970-es labdarúgó világbajnokságon az egyik népszerű focista, Pele a Puma egyik híres modelljét viselte, a Formstripet. A kezdő sípszónál Pele megállította a játékvezetőt, hogy megkösse a cipőfűzőjét, ezzel a marketingmutatvánnyal pedig több millió néző láthatta közelről az általa viselt Puma lábbeliket. Ezzel, illetve a sporttal és sportolókkal való szoros kapcsolatának köszönhetően a márka a sneakerkultúra egyik legnagyobbjává vált.

1974-ben Rudolf Dassler elhunyt, a céget fiai örökölték, végül pedig Armin vette át a cég irányítását.

Számos nagy névvel dolgoztak és dolgoznak is együtt. 1998-ban a Puma szerződtette a női teniszbajnok Serena Williamst, 2012-ben pedig nyolcéves szerződést ír alá a Borussia Dortmund készleteinek gyártásáról. 2015-ben Rihanna lett a női tréning szekció globális nagykövete, illetve kreatív igazgatóként befolyása volt a kollekciókra és a tervekre is. A márka együtt működött a Hello Kittyvel is egy egyedi kollekció keretein belül, majd a koreai popcsapattal, a BTS-sel és Jay Z-vel is együtt dolgoztak.

Napjainkban olyan nagy neveket szponzorálnak, mint Lewis Hamilton, vagy a német fitness youtuber Pamela Reif, akivel számos közös kollekciójuk jelent meg. Termékeik mindannyiunk számára ismertek és elérhetőek, minden sportághoz találhatunk náluk megfelelő felszerelést. Amellett, hogy rugalmasak, kényelmesek és praktikusak a testmozgáshoz, rendkívül jó minőségűek is, illetve igazodnak a mai trendekhez, mind színekben, mind formákban. Hiszen ma már nem csak a sportoláshoz viselünk kényelmes és rugalmas ruhákat, hanem utazáshoz, kiránduláshoz, vagy éppen ha csak leugrunk a boltba és hát mi sem kézenfekvőbb ehhez, mint egy kényelmes cipő és tréning alsó a világ egyik vezető sportszer gyártójától,


Forrás:


8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page