top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

Virtuális próbafülke a vásárlás jövője?

El tudnátok képzelni, ahogy virtuálisan álltok egy tükör előtt és egy online stylist segítségével választhatjátok ki a megvásárolni kívánt ruhákat? A válasznak egyre jobban úgy tűnik, hogy igennek kell lennie!

A járványhelyzet felülírta a hétköznapjainkat szinte teljesen és ebbe a vásárlási szokásaink is beletartoznak. Próbálják az online rendelések felé terelni a vevőket, hiszen ezáltal elkerülhető a személyes érintkezés, ami a megbetegedés kockázatának lehetőségét csökkenti. Az érthető okok miatt szorgalmazott otthonról vásárlás azonban a felhasználók szemszögéből egyre több fejlesztést igényel, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint a kézhez kapott ruhát felpróbálva rájönni, hogy ezt bizony sajnos vissza kell küldeni az áruházba.

Természetesen minden webshop oldalán fent van a mérettáblázat, de egy problémás alkattal rendelkező embernek néha nem segítenek a centik sem. Ilyenkor jön képbe a vásárlónál, hogy az ügyfélszolgálatot kezdi el faggatni a vágyott darabbal kapcsolatban.


Rengeteg márka használ automata válaszokat a chat felületen, így ott csak utolsó lépésként juthat el a vásárló ténylegesen az ügyfélszolgálatnál dolgozókhoz. Ez a probléma nem csak az felhasználóknak nehezíti meg a rendeléseket, de az alkalmazottak sem tudnak ennyi kérdést megválaszolni, ráadásul látatlanban, hogy adjon tanácsot a kétségbeesett vevőnek. Készültek felmérések a vásárlók körében, miszerint ők szívesen vennének igénybe egy gyors házhozszállítást, aminek az lenne a lényege, hogy nagyjából a vásárlást követő két órán belül kézhez kapja az rendelt terméket, amit helyben gyorsan felpróbál és ha nem jó, akkor a kiszállító partner vissza is viszi egyből az üzletbe.

Persze ez egy helyi kis üzletnél a saját környékén megoldható lenne akár, de egy országszerte szállító márka esetében erre nincs kapacitás. Ahhoz, hogy ez a lehetőség adott legyen, mindenkinek mélyen a zsebébe kéne nyúlni és nem feltétlen érné meg az embereknek egy nagyon magas szállítási költség kifizetése.

Itt jöhetne képbe a virtuális oldal fejlesztése, amivel 2017-ben egy japán cég próbálkozott is. Kifejlesztettek egy applikációt, melyhez tartozott egy olyan 300 kis korongból álló öltözet, amin szabadon lehetett mozgatni ezeket a pontokat ezáltal a program memorizálta a test pontos alakját. Ezután egyénileg méretre szabott nadrágokat és felsőket lehetett rendelni a cégtől. Sajnos az applikáció nem aratott túl nagy sikert a vásárlók körében így ennek gyártását a cég már be is fejezte. A jövőt mindkét oldal a virtuális próbafülkékben látná, ahol egy 3D technológiával beszkennelnék az összes vásárló testét, amit feltöltenének az adatbázisukba, hogy otthonról kényelmes láthassák saját magukon a kiválasztott ruhákat. Ennek egyelőre igen magas anyagi vonzata lenne a boltok esetében, de azzal próbálják ösztönözni őket, hogy gondoljanak arra mennyit spórolnának az el nem adott ruhákon, illetve azokon, amikben az élő próbák során kárt tettek a vásárlók. A luxus vásárlás élményt persze még tovább lehetne fejleszteni egy állandóan elérhető online stylist segítségével, aki tanácsokkal látná el a vevőket vásárlás közben.

A legszürreálisabb szintje az online shoppingnak azonban a virtuális játékok terén kezd kibontakozni, ugyanis a covid miatt még többen nyúlnak most különböző játékokhoz az online közösségben. A nagy márkák egyből lecsaptak a lehetőségre és kollaboráltak néhány játékkal, ahol most már a karaktered is „öltözhet” divatosan, vagy vásárolhatsz neki -természetesen igazi pénzért- márkás kiegészítőket, ruhákat. A Gucci és a The North Face a Pokémon Go alkalmazással karöltve készített a felhasználóknak megvásárolható pólókat, hátizsákokat és sapkákat.

Bármilyen döntéseket is hozzanak majd a vásárlói élményt fejlesztők, egy dolog biztos; mindig a vevők igénye fogja irányítani ezeket a fejlesztéseket.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page