top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

Újságírástól a könyv kiadásáig: Színfalak mögött Csalár Bencével

„A magyar divat és annak népszerűsítése számomra egy nagyon fontos misszió, életcél” osztotta meg velünk gondolatát Csalár Bence divatújságíró és író, akinek első könyve a Színfalak mögött a divatipar ékköveként született meg 2020-ban. Bence könyve az elmúlt 20 év legmeghatározóbb divatmárkáit veszi górcső alá és amellett, hogy bemutatja a műhelyek működését számos olyan személyes történetet oszt meg velünk a tervezőkkel kapcsolatban, amik eddig sosem kerültek nyilvánosságra. A könyv tehát egy izgalmas és élményekkel teli időutazásra hívja a magyar divat szerelmeseit és bebizonyítja, hogy a magyar tervezők is kiemelkedő résztvevői globálisan a divatszférának.


Mit jelent számodra a magyar divat?

Talán az egyik legmeghatározóbb dolog az életemben, hiszen ez az, ami igazán megmozgat szakmailag és emberileg is. Amikor még gimnazistaként azon morfondíroztam, hogy milyen jó lenne újságíróként dolgozni, az mozgatta leginkább a fantáziámat, hogy mennyire szuper dolog lehet inspiráló emberek történetét szavakba önteni, eljuttatni másokhoz, akik szintén motivációra lelhetnek a sorok között. Így azt sem túlzás kijelenteni, hogy a magyar divat és annak népszerűsítése számomra egy nagyon fontos misszió, életcél.

Lázadó és egyedi a stílusoddal kitűnsz a tömegből. Megosztanád velünk, hogy kik vannak rád a legnagyobb hatással? Van egyáltalán olyan ikon, akivel teljesen tudsz azonosulni öltözködés terén?

Annyira talán már nem lázadok, mert az elmúlt tíz évben megfontoltabb lettem szerintem. Következetesebben építkezem, miközben nyilván azért találhat minden olvasóm vagy érdeklődő pár olyan fotót és szettet rólam/tőlem, amelyeket akár “extrémnek” is aposztrofálhatnak. Egyébként az öltözködésemre - főképp amikor meg kell jelennem valahol- nagyon jellemző a koncepcióban való gondolkodás, a mögöttes tartalom és üzenet közvetítése, legyen az a genderfluiditás témaköre vagy épp más szerepvállalás a részemről, amely alapvetően, ha lecsupaszítjuk, mindenképp összefüggésbe hozható az LMBTQ közösségek támogatásával, az önkifejezés fontosságával vagy épp a szabadság érzésével. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek hatással rám ikonok, hírességek. Imádom az átalakulásokat, az elgondolkoztató stylingot és szetteket, ezért legyen szó Lady Gaga egészen elképesztő megjelenéseiről vagy épp FKA twigs lenyűgöző vízióiról, mindegyik inspirál a maga nemében. Fontosnak tartom kiemelni azt az elhanyagolhatatlan tényt is, hogy a médiában egyre több figyelmet kapnak azok a férfiak is, akik nem a klasszikus értelemben vett férfi ideálokat testesítik meg, így magát a diverzitást népszerűsítik. Például Billy Porter, Harry Styles vagy Sam Smith.


Aktív résztvevője vagy a divatvilágnak, konferenciákon adsz elő, a legnagyobb magazinok publikálták az írásaidat és évek óta tudósítasz a Fashion Weekről. Melyek azok a mérföldkövei a karrierednek, amikre a legbüszkébb vagy?

Mindig olyan érdekes ezeket “visszahallani” másoktól, mert sajnos van egy rossz tulajdonságom, amin, habár igyekszem dolgozni, nem mindig sikerül. Nem igazán szoktam visszatekinteni, sőt, gyakran az aktuális “sikereimet” sem élem meg igazán, mert fejben már 5-6 lépéssel előrébb járok. Ez egyrészt szuper, mert a jelenlegi sikerélmény annyira motivál, hogy merek nagyobbat álmodni, ugyanakkor az elmúlt egy évben eldöntöttem, hogy olykor igenis leülök és elkezdem értékelni a saját munkám gyümölcsét is. Bizonyos értelemben véve azokban a pillanatokban mindig minden nagyobb állomást mérföldkőnek tekintettem, legyen szó az első designer kollaborációmról, a cipő kollekcióimról, az egyetemi felkérésekről vagy épp egy őszinte olvasói visszajelzésről, na és persze egy Armani, Marni vagy Max Mara bemutatón való részvételi lehetőségről.

Természetesen most a Színfalak mögött című könyv miatt hangos tőled a divatszféra. Maximálisan hiánypótlónak tartom ezt a kötetet, mert sokan a magyar divatot még mindig a kalocsai mintával és más népművészeti stílusjegyeinkkel kapcsolják össze automatikusan. Volt ezzel bármilyen ilyen jellegű célod, hogy a sztereotípiákat ledöntsd?

Persze, a könyv amellett, hogy a magyar divatot hivatott bemutatni európai léptékben és minőségben, egy fontos dolgot is kinyilatkoztat, mégpedig a hazai szféra sokszínűségét. Szerettem volna eloszlatni azokat a sztereotípiákat, hogy ha egy magyar divatmárkáról beszélünk, akkor csak valami folklór ihletforrásból indulhatunk ki és akkor is nagyon direkt módon. Persze, el kell ismerni, csodálatos az a népművészeti örökség, amivel mi magyarok rendelkezünk, de azért jóval több lehetőség, innováció van ebben a szakmában, amelyet szerintem a világon mindenkinek látnia kell mindezek mellett.


Mi volt a fő csapásvonal a könyvben szereplő márkák és manufaktúrák válogatásakor? Személyes kedvencek, vagy próbáltál elvonatkoztatni ettől és globálisan megmutatni a magyar divatvilág résztvevőit?

Már az elején eldöntöttem, hogy ez egy objektív lista lesz, hiszen ennek csak így van értelme. Pláne, ha a cél egy olyan életmű-válogatás, amely egy korszak lenyomata is egyúttal. Ehhez természetes arra is szükség volt, hogy ne csak én döntsek az ötven kiválasztott tervezőről, hanem néhány kollégámnak is megmutassam és akár “vitázzunk” róla. Szerintem csak így lehet egy hiteles szakmai kiadványt letenni az asztalra. Az egyik designer - aki a könyvben is helyet kapott - a könyv megjelenése után egy nagyon kedves levelet írt nekem, amiben amellett, hogy a részvételért mondott köszönetet, azt is megosztotta velem, hogy azért csodálatos szerinte ez a könyv, mert nagyon sokszínű a szelekció és végtelenül demokratikus, hiszen egy globálisan is ismert magyar világmárkát és egy kifejezetten Magyarországon értékesítő kisebb, mégis nagy múlttal rendelkező brandet ugyanolyan lelkesedéssel és erővel mutat be. Remélem az olvasók is így érzik mindezt!


Csodálatos dolog, hogy sokan ennyire közel engedtek magukhoz és ilyen személyes történeteket osztottak meg veled. Neked lett kedvenced ezek közül?

Mindenki nagyon különböző, így talán nehéz lenne kiemelni egy történetet a sok közül. Annyira jó volt látni, hogy milyen sok oldalról meg lehet közelíteni az álmokat és azokat valóra váltani. Bátran kijelenthetem, hogy emberileg és szakmailag engem is tovább épített ez a tapasztalás és munkafolyamat, amely a könyv/könyvek elkészítésével járt.


Zseniális ötlet volt Mihalik Enikőt felkérni, hogy a borítón szerepeljen.Az ő nemzetközi sikerei példaértékűek és neked is hasonló ívű utat kívánok a divat világában.

Gondolom nem véletlen, hogy elkészült a Behind The Scenes, a könyv angol nyelvű kiadása sem. Tervezel megjelenést a nemzetközi vizeken? Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a végeredmény és a koncepció! Természetesen semmi sem történik véletlenül, szóval bízom benne, hogy 2021 még ennél is tartalmasabb lesz. Rengeteg tervem van, amely célja továbbra is a hazai divat és tervezők népszerűsítése itthon és nemzetközi szinten egyaránt...

Szeretnél kiemelni valakit, akinek nagyon fontos szerepe volt abban, hogy ez a könyv eljusson a nyomtatásig?

Mindenképp a kiadómat emelném ki elsőként és azt a csapatot, akikkel alkalmam volt dolgozni a teljes kiadványon. Széplaki Péternek, a Boook Kiadó vezetőjének végtelenül hálás vagyok a bizalmáért, de emellett tényleg minden csapattag magáénak érezte a projektet, szóval a teljes kiadvány úgy öltött testet, ahogy én azt elképzeltem a legelején.

Előre szaladva kicsit az időben, hol szeretnéd látni magadat és a magyar divatipart 5-10 év múlva?

Remélhetőleg mindketten sok pozitív fejlődésen megyünk majd keresztül és legalább annyira szoros kapcsolatban leszünk “egymással”, mint most. Nem szeretek amúgy spoilerezni a jövőt illetően. Egyrészt picit babonás vagyok ezzel kapcsolatban, másrészt mint ahogy eddig, a jövőben is mindig a saját magamhoz viszonyított szintlépés, innováció lesz a cél. Cover fotó: Sin Olivér

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page