top of page
  • Szerző képeBencze Réka

A Japán KIMONO magyar vonatkozásban

Frissítve: 2020. dec. 14.

Magyarországon egyre elterjedtebb lett a kimono, amely eredetileg egy japán nemzeti viselet, ám a nyugati kultúrában köntösként lett ismeretes. Pál Fanni hat éve foglalkozik díszlet- és jelmezvarrással, legújabb szenvedélye pedig a kimonok varrása, így őt kértem fel arra, hogy meséljen nekünk pályafutásáról, ötleteiről, bemutatva ezzel a magyar köntösöket, amelyek egyre inkább viseletesek a fiatalok körében is. A magyar tervező lány pedig sokunk álmát váltja valóra. Megálmodik valamit, megtervezi, és létrehozza.


Honnan jött az ötlet, Fanni, hogy kimonok varrásával kezdj el foglalkozni?

- Szinte véletlen, az első ruha, amit varrtam, nagyjából hat éve, az egy kimono-szerű kapucnis kardigán volt, aztán egy éve erasmuson készítettünk gyerekekkel kimonot. Idén nyáron pedig az Agavoid énekesének varrtam egy hosszú, vörös szatén kimono ruhát, amely meghozta a kellő áttörést. Rájöttünk, hogy a letisztultsága, kényelmes lágysága egyrészt megfelelő alkalmakra is, másrészt pedig sportcipővel párosítva a hétköznapokba is egy új stílusként robbanhatna be. Az ötlettől fellelkesülve pedig nekiláttam az első 7 darab varrásának.


Honnan fakadnak a szín-minta ötleteid?

- A szín abszolút hangulatfüggő, illetve teljesen spontán. Természetesen vannak kedvenc színeim, mint például az első kollekció, a mintákat pedig maga a projekt alkotja. Elsősorban nem szezonális kollekciókban gondolkodom, hanem projektközpontú örök darabokban.


Mi ihlette a legutóbbi kollekciódat?

- A legújabb kollekciót a Keleti Blokk ihlette, ahol a legelső és az eddigi összes kimono készült. Sajnos a hely megszűnt, így a Blokkról készült képek, grafikák kerültek a kimonokra. Ez az én saját tisztelgésem és köszönetem a Keleti Blokk- és az ott töltött évek felé. A közös munka pedig célt adott, így a jövőben a fő irányvonalam festőkkel, művészekkel együtt egy közös kollekció alkotása lesz, akár egy saját minta megtervezésével, hangulatok, épületek megörökítésével.



Mit gondolsz a kimonoid jövőjéről? Magyar vonatkozásban látsz esélyt az elterjedésére?

- Remélem, Magyarországon is berobban a köztudatba- ha nem is olyan szinten, mint Japánban- , elvégre elérhető áron kaphatóak ezek a darabok- Limitált darabszámú, egyénreszabott, unisex, környezettudatos. Minden megvan benne, ami lehetővé teszi, hogy minél több fiatal-középkorú- és idős szekrényében megtalálható legyen.


Szeretnél a jövőben más ruhaneműket is tervezni, vagy egyelőre maradsz a kimononál?

- Igen, tervben vannak felsők, nadrágok, szoknyák, ruhák és kiegészítők is. A jövőben pedig szeretnék főállásban a ruhadarabok tervezésével, megalkotásával foglalkozni. Hamarosan nem csak ,,szerelem-munka" lesz. -


Van elérhetőséged, amin megtekinthetők az általad tervezett darabok?

- Instagramon és facebookon is elérhető vagyok

78 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page