top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

A legendás „kis fekete” gyöngysorral, avagy a Chanel divatház története

„Mit szoktál viselni az ágyban?” -kérdezték egy interjúban Marilyn Monroe-tól 1954-ben. S hogy mi volt a válasza? „Csak egy pár csepp No5-ot”. Természetesen a Chanel első és legikonikusabb illatáról beszélt, amit Gabrielle „Coco” Chanel készíttetett; ez a parfüm volt a divatházak történetében az első olyan, ami pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert.

Gabrielle 18 évek koráig árvaházban nevelkedett, mivel édesapja elhagyta őt és testvéreit az édesanyjuk halála után. Az árvaházi évek után bekerült a Notre-Dame intézetbe, ahol tanulni kezdte a varrást. Bár eleinte színészkedéssel és énekléssel is próbálkozott, későbbi szerelmei révén hamar ott találta magát a felső tízezer küszöbén, ahonnan nem volt vissza út. Arthur Capell miatt vitte az élet Párizsba, ahol a férfinak köszönhetően sikerült megnyitnia kalapkészítő műhelyét. Viszonylag hamar felkapott lett a párizsi nők körében és rájött, hogy ettől sokkal többet is adhatna nekik.

Az új üzletnek- és Coconak- a Rue Cambon 31 adott otthont, ami azóta is a divatház szentélye. Coco itt már foglalkozott kiegészítőkkel, kozmetikumokkal és ruhákkal is. Az általa tervezett ruhák egyszerűsége eljutott a tengeren túlra is és bizony az amerikai hölgyek sem tudtak nemet mondani ezekre a darabokra. A legnagyobb áttörést a No5 parfüm mellett az a bizonyos kis fekete ruha hozta. Ma már klasszikusnak számít és szinte minden nő szekrényében lapul pár darab belőle, de akkoriban a fekete színt csak a gyásszal tudták összekapcsolni. Gabrielle viszont bátor volt és olyan formába öntötte a kis feketét, hogy senki se tudjon neki ellenállni. A ruha méltán híres kiegészítője a gyöngysor lett, amit azóta bárki magára ölt egy klasszikus fekete társaságában egyből megváltozik még a tartása is és szinte áramlani kezd az ereiben a francia sikk.

Néhány évvel később 1924-ben piacra dobta első smink termékeit is a Chanel; bekerültek a divatház polcaira a márka első saját rúzsai és púderei. Természetesen ezek is óriási sikert arattak a nők körében. Sajnos a második világháború Coco sikereit sem kerülte el. Az addigra 5 üzletéből a Rue Cambon-on 4-et kénytelen volt bezárni, így a 31 szám alatt lévő üzlete maradt az egyetlen túlélője a nehéz időszaknak. 71 éves korában sikerült újra beindítania a couture ház részlegét. Ebben az időben álmodta meg a világnak az első táskáját, mely a 2.55 nevet kapta. A táska szintén korszakalkotónak számított akkoriban, mert a nők akkoriban kézitáskákat hordtak főleg, így ez a láncos, vállon viselhető megoldás végre szabaddá tette a női kezeket viselésük közben.

Sikert sikerre halmozva állt elő 2 évvel később a szintén legendássá vált két tónusú, hátul nyitott cipőjével, ami bézs és fekete színben pompázott.

Gabrielle nem csupán tervezte, hanem diktálta is a divatot így nem csoda, hogy egyre több híresség akarta viselni az általa kreált ruhákat és kiegészítőket. A hatvanas években egytől egyig odáig voltak a Chanel márkáért nem kisebb nevek, mint Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Jackie Kennedy vagy Grace Kelly. A couture darabok mellett természetesen évről évre ontotta magából a Chanel a luxus parfümjeit és kiegészítőit. A divatház miután gyakorlatilag kimaxolta a divatvilágban elérhető sikereket, újabb mérföldkövet tett le a történetében. 1978-ban látott napvilágot az első Prêt-à-porter kollekciója a márkának ezzel végleg elfoglalva a teljes nemzetközi piacot. A 80-as évek elején Karl Lagerfeld lett a Chanel kreatív igazgatója, aki 2019-ig szintén kimagasló sikereket ért el a divat világában. A Chanel kosztümök végig nagy népszerűségnek örvendtek Gabrielle idejében, így Karl a kissé idejétmúlt darabot kirángatta az 50-es évekből és a klasszikus formát a megszokott tweedből elkezdte új anyagokkal kombinálni. A kosztüm felújított verzióit imádta a közönség és mai napig használják a jól bevált fazont kisebb-nagyobb frissítésekkel.

Karl egyébként a Chanel mellett a Fendi és a Chloé márkáknál is megcsillogtatta végtelen szakértelmét. legnagyobb múzsái a 90-es évek szupermodelljei voltak: Claudia Schiffer, Christy Turlington, Linda Evangelista és társai. Karl Lagerfeld halála óta Virginie Viard vette át a stafétát, aki 30 évig volt a legenda jobb keze a Chanel divatháznál.

Coco annak ellenére, hogy milyen sikereket ért el és mekkorát alkotott a divatiparnak, mégsem tudhatott magáénak túl sok boldogságot. Azt viszont, hogy hányszor állt fel és tört a csúcsra a legnagyobb mélységekből, senki nem veheti el tőle. Legendát teremtett és történelmet írt a Chanel márka alatt megszületett alkotásaival. Túlélte szörnyű és szegénységben töltött gyerekkorát, szerelmének elvesztését és a második világháborút is. A Chanel név hallatán mindenkinek a kifinomult luxus jut az eszébe és azok az ikonikus darabok, amik évről évre elhagyták Gabrielle műhelyét. Remélhetőleg a divatház még nagyon sok örömöt és meglepetést fog okozni a divatvilágnak!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page