top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

A szépségipar árnyoldala

A szépségről mindenkinek valami idilli, ragyogó dolog jut az eszébe, de sajnos több tényező is beárnyékolja ezt a pozitív hangzású iparágat. Azonban van egy jó hírem: mindegyikre léteznek már többé kevésbé megoldások.

Természetesen nem elhanyagolható, hogy rettentő sok előnyünk is származik a szépségápolási cégeknek köszönhetően. Például: rohamosan fejlődött a higiénia a különböző tisztálkodási szerek, arcápolási termékek használatának hatására. Az évek alatt egyre jobban odafigyelnek a gyártók, hogy mégis mi kerül a csomagolás belsejébe, ezzel is meggátolva a néhány évszázaddal ezelőtt még sokkal gyakoribb mérgezéseket. Korszerűbb sminkek állnak a rendelkezésünkre, melyeket bőrgyógyászok tesztelnek. Sorolhatnám még, de legalább ennyire, ha nem fontosabb, hogy a folyamatok másik oldalára is rápillantsunk, ugyanis súlyos következményei lehetnek, ha a szépségiparnak csak a kedvező, csillogó részével foglalkozunk.

Hosszú távon talán a környezetünkre gyakorolja a legkárosabb hatást. A fenntarthatóság fogalma egyre többször merül fel a hétköznapi életben és a divatvilágban is. Ez nem is csoda, hiszen jövőnk sorsa a kezünkben van. Lassan nem is létezhet egy vállalat sem valamilyen fenntarthatósági stratégia nélkül. A szépségiparnak mai napig elég nagy az ökológiai lábnyoma. Ennek fő oka a sokkolóan magas műanyag felhasználás, illetve a rengeteg azonnal eldobásra kerülő, nem újrahasznosítható csomagolás és eszköz.

A Zero Waste Week szerint a kozmetikai ipar évente több mint 120 milliárd csomagolóanyagot állít elő világszerte, egyben hozzájárulva az évi 18 millió hektár erdő elpusztításához is. Azonban számos, ezeket az egyből hulladékként kezelt szépészeti eszközöket helyettesítő, környezetbarátabb opciót találhatunk a boltok polcain. Ilyenek például a többször újrahasználható, mosógépben mosható, fertőtleníthető vattakorongok, valamint a bambusz vagy papír nyelű fültisztító pálcikák.

Egyre több szépségipari cég is igyekszik fenntarthatóbb termékeket gyártani. Erre nagyon jó módszer, ha természetes alapanyagokból készül mind a csomagolás, mind a felhasználható termék. Sokáig szkeptikusak voltak az emberek a csupa naturális összetevőkkel szemben, mert nem ugyanúgy működtek, mint a már megszokott kozmetikumok. Azonban mára már elég sok profin kifejlesztett készítmény létezik, amiben nehéz lenne csalódni. Merjünk kísérletezni, hiszen bőrünk is meghálálja, ha a sok alkohol és parfüm tartalmú áru helyett valami természetközelibbet kenünk magunkra! Több üzletben is van lehetőség arra, hogy a kiürült csomagolást visszavigyük, így ők újra fel tudják használni. Ennél még egy fokkal kedvezőbbek a csomagolásmentes árucikkek. Másik remek opció, hogy újratölthető kiszereléseket hoznak létre, így mindig csak a beltartalmat kell megvásárolni.

Nemcsak környezetünkre, hanem a magunkról alkotott képünkre is károsan hathat ez a nagy mennyiségű kozmetikumokat hirdető reklámáradat, amit szebbnél szebb és vékonyabbnál vékonyabb modellekkel promótálnak. Nem beszélve a sok arcszerkezetet átalakító filterről, amit a social media felületeken előszeretettel alkalmaznak az emberek, és ami azt tükrözi, hogy egy nő csak nagy ajkakkal, kis orral, cicás szemekkel stb. lehet igazán szép és magabiztos. Erről a témáról bővebben is olvashattok egy korábbi írásom keretein belül.

(Link a cikkhez)

Egy másik gyakran emlegetett topik, hogy tanulmányozzuk az összetevőit az éppen megvásárolni kívánt terméknek, hiszen vannak mind a környezetünkre, mind saját magunkra ártalmas anyagok, amiket bizony igen sokszor hozzáadnak számos áruhoz. Ehhez adhat útmutatót az a cikkem, amiben kielemeztük a leginkább kerülendő alkotóelemeket és említettem olyan kozmetikumokat is, amelyeket teljes biztonsággal használhatunk. (Link a cikkhez)

Mint mindennek, a szépségiparnak is van kedvező és kevésbé kedvező oldala egyaránt. Figyelembevéve néhány tényezőt, jelentősen csökkenthetjük ezeket. Ha csak pár dolgot a leírtakból megfontolunk, és változtatunk szokásainkon, már nagy lépést tettünk egy ideálisabb jövő létrejöttéhez.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page