top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A PRADA története

A céget Olaszországban alapította 1913-ban Mario Prada, aki hamarosan elkezdte tervezni és gyártani híres bőrtermékeit és kézitáskáit. Miután ezek piacra kerültek, csak kevés időnek kellett eltelnie, mire a vállalat messzemenő sikert és tiszteletet szerzett magának.

Kép forrása: unplash.com

Mario Prada úgy gondolta, hogy a nőknek nincs helye a munkahelyeken, otthon kell dolgozniuk, azonban Mario fiát nem érdekelte az üzlet, így a családi vállalkozás végül Mario lányára, Luisa Prada kezébe került. Közel húsz év után, a 70-es években lánya, Miuccia Prada vette át az irányítást, aki mai napig férjével, Patrizio Bertellivel építi a brandet.

A több mint száz éves múltra visszatekintő Prada márka első üzlete Milánóban nyílt meg, amelyben kezdetben utazási kiegészítőket, bőröndöket, és egyéb bőrtermékeket árultak. 1919-ben a márka a nyilvánosság reflektorfényébe került, amikor elnyerték az Olasz Királyi Ház hivatalos beszállítója címet. A Prada így kapta a logóját, amely egy háromszöget ábrázol, és a Savoyai Ház címerét jeleníti meg. Annó ez egy óda volt az olasz arisztokráciához. Ez a szimbólum a Prada teljes üzleti élete során fennmaradt.

Kép forrása: unplash.com

Az idő múlásával a cég kézitáskái a luxus, a stílus és az elegancia szimbólumává váltak. A jelentős hírnév ellenére darabjaik hűek maradtak a kezdetleges koncepcióhoz, azaz egyszerűek, funkcionálisak, ugyanakkor kifejezetten ízlésesek és előkelőek. Más népszerű divatházakkal ellentétben a Prada tartózkodik a kirívó feliratoktól a termékein, inkább a visszafogott elegancia jegyében alkotnak. Olyan céljuk is volt ezzel, hogy csak azok ismerjék fel darabjaikat, akik valóban az ő „belső körükbe”, a márka hűséges követői közé tartoznak.

„Az ördög Pradát visel” című filmben Meryl Streep a szigorú és gonosz női alak szerepébe bújva egyesek szerint a Vogue főszerkesztőjét, Anna Wintourt jelenítette meg a könyörtelen, gyakran lekicsinylő főnök képében. Wintour nem reagált negatívan a filmre, a New York-i premieren is részt vett, ahol Pradát viselt.

Egyre több nagy vállalat igyekszik fenntarthatóbbá tenni termékeit, így a Pradának is vannak erre kísérletei, ugyanis elkötelezték magukat a szőrme kiiktatása mellett. Ezen kívül a 2021-es tavaszi/nyári kifutón az olasz luxusmárka kibővítette környezettudatos kezdeményezését, a Prada Re-Nylont. A Prada jellegzetes nylon textíliái a márka modern divat-identitásának központi elemei, amelyek már fenntartható Re-Nylon gyártásban is elérhetőek. (A Wall Street Journal szerint a Prada fekete nylon hátizsákjainak sikere a 30 legbefolyásosabb nő közé sorolta Miuccia Pradát.) Sajnos ezek a lépések még így sem voltak elegendőek ahhoz, hogy a „nem elég jó” kategóriánál jobb minősítést kapjanak.

1913-as alapítása óta a Prada uralja a luxustáskák piacát, termékeik pedig olyan nők képét láttatják, akik kecsességükkel és viselkedésükkel hívják fel magukra a figyelmet.




342 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page