top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

"Az Orovica-nő elegáns, kifinomult darabokat visel"- Interjú Orovica Szilviával


Az Orovica márka fő jegyei a kifinomultság és a kortalan elegancia. Orovica Szilvia, a márka tervezője megosztotta velünk, hogyan indult karrierje a divat világában és kik vagy mik inspirálják őt nap, mint nap a munkája során. A kollekciói igazán stílusos darabokból állnak; a klasszikus, elegáns vonalba mindig találhatunk valami apró kis részletet, ami igazán izgalmassá és nőiessé teszi azt.


Hogyan indult a pályafutásod? Miért pont a ruhatervezést választottad?

Maga a divattervezés számomra egy hatalmas önmegvalósítás. A gyerekeim születése előtt közgazdászként egy bevásárlóközpont center menedzsere voltam. Bár szerettem a munkámat, ez nem az a munkakör, ahova részmunkaidőben vissza mehettem volna dolgozni. Ugyanakkor bár számomra már a családom az első, nem tudtam volna elképzelni, hogy csak otthon legyek a gyerekekkel. Így amikor a férjem feltette a nagy kérdést, hogy akkor hova tovább már biztos voltam benne, hogy pályát szeretnék módosítani. Ismét beültem az iskolapadba, 2017 nyarán végeztem a Mod’Artban divattervezés szakon.

Hogyan inspirálódsz a kollekciók megalkotása előtt?

A tervezési folyamat nálam hosszú idő. Egy új kollekciónál mindig megnézem az aktuális trendeket, színeket; kiválasztom azt, ami a legközelebb áll hozzám. Kitalálom a témakört, amire épülni fog a kollekció, majd csinálok egy hatalmas gyűjtést erre a témára. Magából a gyűjtésből inspirálódom, bár tény, hogy bármi tud rám hatni, épp ezért fontos, hogy kereteken belül gondolkodjak. Fontos számomra, hogy a kollekció bizonyos határokon belül mozogjon, hogy a végeredmény egy komplett egységes kollekció legyen, ne csak ruhadarabok összerakva.

Nemcsak az elkészült fotók, de a modellek is gyönyörűek; te válogatod őket a fotózásra vagy egy jól bevált csapattal dolgozol?

Az utóbbi időben több közös fotózásom és kollaborációm volt Hodlik Annával, aki egyébként a Salon19 tulajdonosa is, ahol a ruháim találhatóak. Annával tökéletes az összhang közöttünk, mivel a táskái nagyon illenek a ruháimhoz. (Hodlik Anna Bag). Ráadásul ezeken a kollaborációkon Anna fotóz, így a végeredmény mindig pont olyan amilyet szeretnénk. Ezeken a fotózásokon a már ismert modellekkel dolgozunk együtt. Ezen kívül sokszor van, hogy megkeresnek modellek, hogy szeretnének velem együtt dolgozni. Ha el tudom képzelni a lányt a ruháimban akkor nyitott vagyok ezekre az együttműködésekre is.


Mi alapján válogatsz a felhasznált anyagok között? Volt olyan ruha, aminek kifejezetten kihívás volt a kivitelezése?

Az anyaghasználat az nagyon sok mindentől függ. Mivel főleg irodai, és alkalmi öltözékeket készítek nyilván a sportosabb anyagok nem jöhetnek szóba nálam. Szeretem a nemesebb anyagokat, illetve a szabott ruháknál szövetet is használok. A legújabb kollekciómban már farmer is megtalálható. A ruhák kivitelezésére modellezők segítségét veszem igénybe; amikor kész van egy szabásminta mindig átnézzük együtt mielőtt a mintadarab levarrásra kerül. Általában a mintadarabon is szoktunk még igazítani mielőtt a végleges sziluett megszületik. Ezeknél a folyamatoknál mindig személyesen veszek részt. Vannak bonyolultabb ruháim, pl. a mai napig legnagyobb bestsellerem a Lola ruha előállítása több, mint egy nap.

Van kifejezetten célközönséged? Kiknek ajánlod a termékeidet?

A ruháim stílusa business casual, ami tökéletes tárgyalásra, majd a munka utáni esti fogadásra, céges partyra vagy koktélozásra. Sokan viszik a ruhákat esküvőkre vendégként, vagy a fehéreket polgári szertartásra menyasszonyként. Főként a 28-55 korosztály számára készülnek, akik már egzisztenciával rendelkező, önálló dolgozó nők, anyák, mint én. Minden egyes ruhadarabom olyan, amit magam is szívesen viselek. A márkának a fő esszenciája a kortalan design; fontos számomra, hogy ezek a ruhák soha ne legyenek divatjamúltak.


Lehet tudni milyen új projekten dolgozol épp?

Csütörtökön debütál az új kollekcióm. A kollekció egy igazi nosztalgia utazás; a saját Balatonnál töltött nyári emlékeimet dolgoztam fel. A Kékszalag, a Káli-medence természeti csodái, Salföld fehér házai, egy pohár bor Csopakon lenézve a tóra és az első csók emléke… Minden sziluettnek megvan a maga története, sőt a ruhákat a barátnőimről neveztem el, akikkel ezeket az élményeket megéltem.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page