top of page
  • Szombat Bernadett

Játékos erotika - interjú Farkas Zsófiával az FRKS Lingerie megalkotójával

Amikor a fenntartható gardróbra és vásárlási szokásokra gondolunk, könnyen megfeledkezünk a fehérneműkről. Pedig ezek azok a darabok, amelyeket minden nap viselünk. A hazai kínálat leginkább a fast fashion vonalon mozog ezen a területen, nehezen találni olyan márkát, amely a slow fashion kategóriába tartozik. Az utóbbi kategóriába tartozik viszont Farkas Zsófia által alapított FRKS Lingerie, amely bohém mintájú, szexi, kézzel hímzett, 100% selyem fehérneműket készít akár egyedi elképzelések alapján is.

  • Hogyan született meg az ötlet, miért pont a fehérneműket választottad?

Az egyetemi éveim alatt először az Erasmus félévemben készítettem fehérneműt, de hogy honnan jött az ötlet, azt nem tudnám megmondani, egyszerűen úgy éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Miután végeztem a MOME-n, szövő szakon, továbbra is bennem maradt ez az érzés, hogy ezen a vonalon kell tovább mennem, ezért elkezdtem jobban utánanézni, és megtanulni a fehérnemű készítést.

  • Nem hétköznapi darabokat készítesz. Mi az, ami inspirál a különböző minták, színek, fazonok kiválasztásában?

Mindig máshonnan jön az inspiráció. Van, hogy meglátok egy anyagot, aminek különleges színe van és mindenáron azzal szeretnék dolgozni, de inspirálhatnak különböző hangulatok, melyeket fotókon látok, vagy akár egy közös munka is egy másik művésszel.

  • A tervezés során mi a legfontosabb szempont? A kényelemre vagy az egyediségre fókuszálsz?

A kényelemre mindenképpen. Próbálok olyan fazonú darabokat készíteni, amelyekről tudom, hogy kényelmesek, vagy pedig, ha egy új szabást próbálok ki, akkor mindig először magamon tesztelem, hogy jól érzem-e benne magam. Az egyediségre azt mondanám, hogy nem kell fókuszálnom, az csak jön magától. Mivel a saját tervezésű mintáimmal dolgozok, ezért ez alapból ad egy különleges hangulatot a szetteknek.

  • Erotikus vagy inkább játékos vonalat képviselnek a fehérneműid? Illetve inkább a hétköznapokra készülnek vagy különleges alkalmakra?

Játékosan erotikusnak mondanám őket. Persze fazontól függően elmozdulhat az egyik vagy a másik irányba. Nagyon sokan pont ezért keresnek meg, mert az én fehérneműim nem agresszívan akarnak erotikusak lenni, amivel szerintem nagyon sokan nem is tudnak azonosulni. Nálam is van alul nyitott fazonú bugyi, csak mondjuk cseresznyevirágos, vagy Fudzsi mintával, és ezzel a játékosan szexi vonallal sokkal könnyebb azonosulni annak is, aki korábban mondjuk nem tudta elképzelni, hogy ilyen típusú fehérneműt hordjon. Azt, hogy ki milyen alkalomra viseli őket azt nem szeretném meghatározni. Miért ne lehetne egy különleges darabot akár egy normális hétköznapon is felvenni, ha úgy érezzük, hogy aznap szeretnénk viselni. Szerintem ez egy sokkal természetesebb hozzáállás a saját vágyainkhoz, érzéseinkhez, mint hogy a naptárból döntenénk el, hogy melyik napnak kell majd különlegesnek lennie.

  • Fontos számodra a fenntarthatóság; hogyan jelenik ez meg a márka életében?

Egyedül dolgozom, és csak megrendelésre, ezért ez a rendszer alapból a fenntartható rendszerek közé tartozik. Nem kivitelezek felesleget, évente egyszer vagy kétszer készítek új kollekciót, ami 4-5 új fazonból áll. Az anyagbeszerzést sajnos nem mindig tudom megoldani, hogy Magyarországról származzon, de törekszem rá, és mindig utánanézek, hátha találok alternatívát, hogy ne kelljen nemzetközi szállítást lebonyolítani hozzá.

  • A magyar vásárlók hogyan érhetik el a termékeidet? Van esetleg weboldalad vagy elérhető boltokban?

Budapesten a Retrockba vannak beadva a darabjaim, vagy online az Etsy-n van egy webshopom, ott lehet elérni őket.

  • Egyéni elképzeléseket is megvalósítasz?

Igen, sokan keresnek meg egyéni ötlettel, vagy már egy kész termékemet szeretnék esetleg más fazonban, vagy másik színnel megrendelni. Szeretek egyéni megrendeléseket készíteni, így nekem sem unalmas mindig ugyanazokat a darabokat megvarrni, és a vásárlók is egy személyre szabottabb fehérneműt kapnak.

  • Van személyes kedvenced a fehérneműid között?

Mindig az aktuális kollekciómba vagyok szerelmes. Mivel nagyon szeretem a változatosságot, ezért, ha csak tehetném nem készíteném el soha kétszer ugyanazt a fehérneműt, viszont éppen ezért gyorsan rá is tudok unni a darabjaimra. Jelenleg a kismadaras bugyikat szeretem a legjobban, ezeket készítettem legutoljára.

  • 2012-ben indult a márka, hol tartasz most és mik a terveid a jövőre nézve?

Jelenleg arra törekszem, hogy minél többféle kollaborációban tudjam megmutatni a fehérneműket. Szerencsére sokan megtalálnak, fotósok, modellek különböző országokból, és ezek a kölcsönös tiszteleten és segíteni akaráson alapuló együttműködések nagyon sok pozitív tapasztalatot adnak nekem, és nem mellesleg egy különleges prezentálási formát a darabjaimnak.

A nyár folyamán egy francia fotóssal, Thomas Kimmerlinnel dolgoztam együtt, aki Japánban fotózott nekem több modellel is. Most ezekből a képekből tervezünk egy zine-t, ami még szerkesztés alatt áll, de hamarosan meg fog jelenni.

A jövőmet illetően nem nagyon tervezek előre, aszerint alakítom a dolgokat, ahogy megfelelnek számomra. Egyre több megrendelésem van, ezért lassan segítség után kell néznem. Valószínűleg ez lesz a következő lépés, de ennél előrébb nem látok jelenleg.

  • Mit tanácsolsz annak, aki fehérnemű tervezéssel szeretne foglalkozni a jövőben?

Ez egy nagyon sok kitartást, türelmet és munkát igénylő foglalkozás. Mivel intim termékről van szó, ami a legelső ruházati réteget alkotja a bőrünkön, ezért szükséges egyfajta érzékenység is a témára, hogy hogyan kezd el a tervező dolgozni egy másik ember számára egy ilyen intim ruhadarabon. Én úgy érzem jó vagyok ebben, ráérezni különböző emberekre még ha személyesen nem is ismerem őket. Minden darabot nagyon nagy figyelemmel készítem, és a visszajelzések alapján néha még én magam is meglepődöm, hogy ez mennyire jól működik, és sikerül ráéreznem egy-egy vevő méretére, vagy ízlésére. Szóval talán tudatosságot és figyelmet tanácsolnék az elkezdeni vágyóknak.




Fotókat készítette: Thomas Kimmerlin, Alexandrovna Marinka

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page