top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Lehet-e friss diplomás tervezőként érvényesülni itthon? Görgényi Enikő erről mesélt nekünk!


Görgényi Encit, a frissen végzett divattervezőt már kiskora óta érdekli a legösszetettebb lény, azaz az ember és a körülötte lévő világ megértése. A divatban vélte felfedezni azt az inspirációs forrást, ahol az emberek történeteit, meséit fizikálisan, szemmel láthatóvá tudta tenni. Öt éves szakközépiskolai tanulmányai végéhez érve letette az érettségit, és textilműves szakmai papírt kapott, majd a Mod’Art International Hungary-nél a diplomáját is megszerezte.

  • Milyen kilátásai vannak egy frissen végzett fashion designernek, hogyan indul el a karrieretek?

Úgy gondolom, több lehetőség is van. Ismerősi körből lehet kapni egy-egy speciális felkeresést, ahol az iskolában tanultakat kamatoztatni tudjuk. Gyakornokoknak is bőven van hova menni tanulni, illetve több tapasztalatot gyűjteni. Ezen kívül természetesen saját projekteket is készíthet az ember, vagy pályázatokon vehet részt. Ami viszont létező probléma, hogy megélhetés szempontjából édes kevés ez a néhány valóban elérhető munka.


  • Milyen képességre van leginkább szükség ahhoz, hogy valakiből jó divattervező váljon?

Legyen kitartó!


  • Hogyan indítottad el tervezői tevékenységedet?

Vállalkozásom jelenleg (még) nincsen, csak egy Instagram oldalam (@enci_design), ahol a diplomamunkám látható és egyéb iskolai projektjeim. Tervben van más művek megosztása is ezen a platformon

  • A divattervezés egy összetett folyamat. Milyen segítségeid vannak?

Eddig minden ruhát magam készítettem. Szeretem látni a folyamatot, modellezni, szabásmintát készíteni. Amint képbe jön a nagyobb mennyiségű gyártás, tervezem varroda, varrónő felkeresését.

  • Honnan inspirálódsz? Mi motivál munkád során?

Az inspirációm legtöbbször konkrét esemény vagy tapasztalás alapján jön létre. Nagyon szeretem a társadalmi, pszichológiai témákat. Igazából nagyon szerteágazó a forrás.


  • Mi alapján választasz színeket, anyagokat? Hogyan döntöd el, hogy mi éppen a divatos és mi nem? Egyáltalán foglalkozol ezzel, vagy a saját elképzeléseidet valósítod meg? Szerinted hogyan lehet valami újat és tényleg egyedit kitalálni ebben a túlzsúfolt szakmában?

Hangulattól és témától függ, milyen színeket szoktam választani, de van egy kifejezett színvilág, amit gyakrabban használok. Textíliában úgyszintén, viszont szeretem az áttetsző anyagokat is.A főiskolán remek szemléletet sikerült megtanulnom és elsajátítanom. Egy tervezőnek folyamatosan képben illik lennie, legalább félévente ellenőriznie kell az aktuális divatot.A trendek csekkolásának egy bizonyos mennyisége után meg szoktam állni; ugyanis, ha túl sok hatás ér, el tudom veszíteni a fonalat. A világ olyan szinten nyitott és szerteágazó, hogy a behatások gyűjtését is korlátozni, illetve szűrni érdemes. Újat is ezáltal tud szerintem az ember létrehozni. Hagynunk kell magunknak elegendő időt az inspirálódástól kezdve, a feldolgozáson keresztül, egészen a ruhák létrejöttéig. A világ hatással van ránk, mi pedig ezt

feldolgozva szeretnénk hatni a külvilágra, és ha ez már csak egy picit is sikerül, az csodás teljesítmény.

  • Hogyan határoznád meg az általad képviselt stílust? Mit szeretnél közölni ruháiddal?

Kialakult nálam, hogy ha megyek valahova, akkor az éppen aktuális hangulatom alapján döntöm el, mit viselek. Ez az egész napomat befolyásolni tudja, és nem érzem jól magam, ha nem eszerint vagyok felöltözve. Ezen okok miatt is változatosan öltözködöm. Amikor tervezek, ugyanezen szempont alapján igyekszem gondolkodni, mivel tudom jól, hogy aki viselni fogja a ruhámat, hangulattól függően veszi majd ki a szekrényből. Egy erős és konkrét hangulat megfogásának feladata a miénk.

  • Milyen céljaid vannak az elkövetkezendő években?

Szeretek és igyekszem reális maradni. Az ember karrierje és a sikerei, ha szépen lassan folyamatos és alapos tanulással történnek, az tud egy fenntartható és stabil dologgá válni. Hisz a jó pap is holtig tanul. Őszintén nem tudom, mi vár rám a jövőben. Vannak elképzeléseim, céljaim, de nem ragaszkodom semmihez, csupán egy dologhoz: követni azt, ami szívből jön.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page