top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

"Sokszor alkotok egy saját jövőképet, ami a ruháimnak célt ad"-Ismerjétek meg Pécz Tekla tervezőt


Fotó: Mészáros Nóra

Pécz Tekla a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója, aki beavatott minket a kollekcióinak mondanivalójába és azt is elárulta nekünk, hogy honnan merít inspirációt a ruhák tervezése előtt.

Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a ruháiddal?

Tervezés során rengeteg kérdést teszek fel az adott koncepcióval kapcsolatban, ruháimmal pedig ezeket a válaszokat vizualizálom.


Mi inspirál téged a leginkább?

Az emberek. Ez lehet egy konkrét személy, vagy embertípus is. (Jelenleg két projektem fut, ahol pont ez a két csoport a mozgatórugóm.) Fontos számomra a társadalom igénye, és sokszor alkotok egy saját jövőképet, ami a ruháimnak célt ad végül. Például a DESERTIFISHIRT póló kollekciómnál egy utópiát képzeltem el, amely egy mai globális problémának, az elsivatagosodásnak, a következménye. Átgondoltam, hogy a jövő társadalmának milyen éghajlati problémákhoz kell alkalmazkodnia és hogy ezáltal, miként idomul az öltözék.

Fotó: Bódai Imre

Hogyan született meg a páros ruhák tervezésének gondolata?

Az egyetemen az egyik tárgyunk témája a stereo volt, ahol egy olyan öltözéket kellett alkotnunk, amelyet egyszerre ketten tudnak viselni. Kutatásaim során megvizsgáltam, hogy a különféle pozíciókkal rengeteg kapcsolatot és érzelmet fejezhetünk ki két egyén között. Rengeteg saját mozdulatkísérletet is készítettem, majd végül ezekre a beállásokra terveztem az öltözékeket. A ruháim kötőelemként funkcionálnak a két test között, és hangsúlyozzák a köztük lévő kapcsolatot, ami lehet védelmező, birtokló, vagy éppen kiegyensúlyozott.


A sminkelést vagy a tervezést szereted jobban?

A tervezést, viszont a mai napig vállalok sminkes munkákat is. Mindkettőnek meg van a maga szépsége, de úgy érzem, hogy igazán kiteljesedni a tervezés során tudok.

Fotó: Pettkó Rebeka Ráhel

Ha választanod kéne egy anyagot, melyik lenne az és miért?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen rengeteg anyag létezik, amivel szívesen dolgozom. Talán a szabadidő ruházatokhoz használtak a kedvenceim és ha nagyon választanom kéne, akkor a futter. Egy kényelmes hétköznapi anyag, ami nagyon jól formálható és integrálható a mindennapjainkba. Mellesleg nem igényel különleges bánásmódot sem.


Mik a terveid a közeljövőben?

Jövőre diplomázom és szeretném, ha a kollekcióm nemzetközi versenyeken is megállná a helyét. Egyaránt el tudom képzelni magamat vállalkozóként, vagy egy cég kreatív csapatának a tagjaként is. Egy biztos, szeretnék sportos, funkcionális darabokkal dolgozni, amelyek megkönnyíthetik, jobbá tehetik mások életét.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page