top of page
  • Szerző képeTóth Anita Zsanett

Richard Alexander interjú

Alexander Richard egyetemi évei alatt megalapította a márkáját, amikor még csak kezdőként tervezőknél tanult. Mindig arra vágyott, hogy egy saját brandet hozzon létre, amibe senki nem szól bele és ő irányíthatja, tervezheti meg a kollekciókat egyes egyedül. Mára már egyre nagyobb ismeretségnek örvendhet, amellyel motiváltsága csak fokozódik. A fiatal tervező habzsolja a sikerélményeket, de ennek ellenére tudatosult benne az is, hogy a tervezői lét nem csupán a fényűzésről szól, hiszen idézem “ ...az iskolák ontják magukból a munkanélkülieket!”.

Mi volt az első élményed a divattal kapcsolatban és mikor jöttél rá arra, hogy divattervező szeretnél lenni?

Nem emlékszem az első élményemre. Azt tudom, hogy fontosnak tartottam azt, hogy mit vegyek fel, ha meg kell valahol jelennem. Ez kiskorom óta végigkísér. Mindig fontos volt számomra az öltözködés, szerintem innen jött a divat szeretete is. Emiatt elég korán tudatosult bennem, hogy tervező szeretnék lenni.


Benned mikor fogalmazódott meg, hogy saját márkát szeretnél alapítani?

Sulis éveimben már megalapítottam a márkát. Ebben az időben dolgoztam más brandeknek, de akartam valamit ami csak az enyém. Nem szól bele senki, azt csinálok amit akarok és úgy csinálom, ahogy nekem a legjobban tetszik! Így lett a márka a saját kincsesdobozom és egyben pénznyelő perselyem is.


Hogyan inspirálódsz újra és újra?

Az inspirációt magamból nyerem, illetve abból amiket megélek, tapasztalok, de főleg érzek. Minden egyes kollekcióval magamat reprezentálom és az épp aktuális érzelmi állapotomat. Boldogságot, haragot, sértettséget, szerelmet mindent ami bennem van, ezeket lehet látni a kifutón pár percben.


Milyen nőknek és férfiaknak készítesz ruhákat?

Nem határolom be a vásárlóimat! Ez olyan számomra, mint a rádiós dalküldés MINDENKINEK AKI SZERETI! Vagyis kell egy határozott személyiség, tudatos jelenlét, azokhoz a ruhadarabokhoz vagy kiegészítőkhöz amiket a márka kínál! Valahogy mindig megtaláljuk egymást a megfelelő emberekkel. Az évek során lett egy szép törzsvásárlói rétegem is.


A kollekcióid megtervezésénél mi az, amire kimondottan nagy figyelmet fordítasz?

Az anyaghasználat a legfontosabb számomra, mindig a textil mondja meg mi lesz belőle! A tervezési folyamatban is először a textil van meg, majd ezt követően a ruhatípus formájából jön az inspiráció és a végén a késztermék!


Mik azok a szavak, amelyekkel a Richard Alexander ruhamárkát tudod jellemezni?

Most nagy átalakulásban/ átalakításban van a márkám, de amivel abszolút tudom jellemezni azok ezek a szavak: SZEXI, BOHÉM, MERÉSZ, DEKADENS.



Hogyan válik egy ötletből késztermék? Mivel kezded a tervezési folyamatot?

A textil az első.

Egy kollekcióban több fajta és textúrájú anyagot használok, de ami mindig visszatér az a bőr, bársony, selyem, flitterek. A textileket többnyire olasz, holland, angol gyártóktól szerzem. A pamut alapanyagokat az egyetlen egy megmaradt magyar gyártótól. Nagyon fontos számomra, hogy minél több hazai alapanyaggal dolgozzak annak ellenére, hogy korlátozottak a lehetőségek. A tervezési folyamatnál mindig van egy fő érzelmi ingerem. Például az előző kollekciómnál ez a hátba szúrás, csalódottság érzése volt. Ezen elkezdtem gondolkozni és eszembe jutottak a történelem órán tanult nagy királyok, akiket átvertek. Ez lett a fő sodor és printekben megjelentek maguk az uralkodók is Mátyás király, Cézár, I.Erzsébet és Én. Bizonyos elemeket átemeltem az említett uralkodók korából és a végére így állt össze a kollekció, ami a Blue Blood nevet kapta. Mennyit változnak a tervek, amíg a gyártóhoz kerülnek?

A véglegesített tervek a mintadarab készítésénél rengeteget változhatnak. Sokszor egy termék 5-6x van mintázva míg meglesz a tökéletes arány forma stb. Mindig ott vagyok és együtt készítjük el a szabásszal a mintadarabokat, majd a megfelelő specifikációjú varrodának küldjük esetleges gyártásra.

A termékeidet milyen eladási áron kínálod? Mi ennek az oka? Eddig elég magas árkategóriában volt a márka. Főként öltönyöket készítettünk és volt is egy ilyen gondolat, hogy csak elegáns öltözéket fog kínálni férfiaknak, illetve a kiegészítő szekcióban lenne elérhető a női vonal.

Ez a vírus miatt sajnos megbukott és újra lett minden gondolva! Most egy jóval könnyedebb és árban is többek számára elérhető márka lesz a Richard Alexander! Visszatérek az alapokhoz!

Szerintem nem kell elmagyarázni azt, hogy miért drágább alapvetően egy tervezői darab, mint egy ZARA. Nagyon egyszerűen rá lehet jönni...Nem Ázsiában vagy épp Indiában gyártatunk, ahol készülnek a ruhák nincs éhínség és kizsákmányolás. Hanem normális fizetés mellett, normális munka körülmények között készülnek el kis darabszámban ITTHON!


Szerinted mi az oka annak, hogy a magyar tervezők nehezebben tudnak érvényesülni, mint külföldiek?

Sok oka van annak, hogy itthon nehezebb az érvényesülés. Vegyük például Dániát, egy dán tervezőnek sokkal egyszerűbb, hiszen az emberek meg tudják engedni maguknak a designer termékek vásárlását. Míg itthon a legfőbb ok a minimálbér! Amíg 100 ezer Ft körül keresnek az itthon élők nagy része, addig nem lehet high fashion brandet úgy fenntartani, ahogy azt kellene és külföldre vinni. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Úgy gondolom, hogy egy márkának először a saját országában kell megerősödnie, majd ezt követően tud külföld felé nyitni. Nálunk ez az első “lépés” hiányzik, ha pedig ezt át szeretnénk ugrani, ahhoz nagyon nagy kezdőtőke szükséges.


Ha egy dolgot meg kellene változtatni a magyar divatiparban mi lenne az?

Az oktatás! Az iskolák ontják magukból a munkanélkülieket! Egyrészt a rendszer nem a legjobb, másrészt nincs olyan felvevő piac itthon, ami elbír ennyi tervezőt. Pár itthoni fast fashion brand alkalmaz designereket. Ha saját márkát építesz az eszméletlen nagy ráfordítást és nagy szakmai tudást igényel. Egy jó tervezőnek a szakma minden szegmenséhez kell értenie. Szépen, szép ruhákat bárki meg tud rajzolni... Figyelni a trendet, reagálni a világ változásaira stb... Viszont a tervezőnek kell összefogni a szakmát . Az ő feladata, hogy "up to day"-t, eladható termékeket adjon ki. Ezeknek illeszkednie kell az aktuális trendekhez és ahhoz a márkához akinek épp tervez vagy a sajátjához.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page