top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

"Szerintem a menyasszonyi ruha tervezés egy nővé válási folyamat"- Interjú Beke Luca tervezővel


A Lucidité márka tervezője, Beke Luca már évek óta azon dolgozik, hogy valóra váltsa a menyasszonyok álom ruhájáról alkotott elképzeléseit. A sivatag inspirálta diploma kollekciója után nem volt kérdés, hogy rengeteg izgalmas dolgot láthatunk majd még tőle a jövőben. Kitartó munkájának köszönhetően 2012-ben ő képviselte Magyarországot a Triumph tervezői versenyének döntőjén Shanghai-ban, ahonnan egy csodálatos harmadik helyezéssel térhetett haza. Interjúnkban elárulta, miért pont a menyasszonyi ruhák tervezését választotta végül, illetve megtudhatjátok, hogyan született meg az első kollekciója a márkának.


-Mikor és hogyan tudatosult benned, hogy tervező szeretnél lenni? Gyerekkori álom vált valóra, vagy csak később találtál rá a saját utadra?

Egy olyan családból származom, ahol a művészet a mindennapjaink része volt: kiállítások, múzeumok, színház, festészet, nyelvek ismerete, utazás. Édesanyámnak mindig nagyon fontos volt a kultúra ismerete és átadása; bár egy nagyon pici városban nőttem fel Északkelet Magyarországon, európai gondolkodást adjon nekünk és a hitet önmagunkban, hogy bárhol megtaláljuk a helyünket a világban. Ezért egész életemben hálás leszek Neki. Éppen ezért mindig tudtam, hogy kreatív vonalon szeretnék dolgozni.


-Lassan 10 éve, hogy megnyerted a Triumph által meghirdetett tervezői verseny magyarországi döntőjét, majd képviselve hazánkat elhoztad a 3. helyezést Shanghai-ból is. Nem gondoltál arra, hogy ezt a vonalat vidd tovább és fehérneműket tervezz?

Ott a versenyen kaptam állásajánlatot, a La Perla kreatív igazgatójától, azonban én úgy döntöttem, hogy szeretném a tanulmányaimat befejezni. Akkor vettek fel a MOME management szakára és ezek az álmok akkor fontosabbak voltak. Nem zárom ki azt se, hogy a jövőben fehérneműt tervezzek; nagyon szerettem koncepciókat kialakítani és olyan fehérneműket terveznék, amiben minden nő testalkattól függetlenül szépnek láthatja magát. Azonban a menyasszonyi ruhák aktuális trendje is lehetőséget biztosít arra, hogy fehérnemű szerű bodykat, fűzőket tervezzek.

-A legtöbb nő már kiskora óta álmodozik az esküvőjéről, de hogyan születik meg a gondolat, hogy valaki menyasszonyi ruhákat tervezzen? Hogyan kerültél erre a területre?

8-9 éves kislányként, - mint nagyon sokan- én is rajzoltam ruhákat és komplett look-okat a barátnőimnek. Megfigyeltem, hogy kinek mi a kedvenc színe, melyik árnyalat áll nekik jól és megterveztem a ruhájukat úgy, hogy azért az látszódjon, hogy egy baráti társaság vagyunk. Szerintem ez lehetett az alapja annak, hogy személyre szabott ruhákban és kollekciókban gondolkodjak. Egyébként elég fura belegondolni, de soha nem magamnak és azért terveztem, hogy én kifejezzem magam, hanem mindig, hogy a másik szép legyen és a személyiségéhez passzoljon egy-egy ruha. Válaszolva a kérdésedre: a verseny következtében elkezdtek felkérni lányok, akik az interjúimat látták és olvasták, hogy egyedi ruhát szerettek volna a nagy napon és ebből az évek során márka született.


-A nagy napon mindenki tökéletesen szeretne kinézni; nehéz megvalósítani 1-1 elképzelést? Hányszor próbáltok egy ruhát mielőtt végleg elkészül?

Szerintem a menyasszonyi ruha tervezés egy nővé válási folyamat; amikor megszületik bennünk az a Nő, aki a nagy napon ott áll a párja előtt és igent mond. Ez olyan kicsit, mint szerelembe esni. A szépség nem egyenlő a tökéletességgel és én ezt próbálom a munkám során a menyasszonyaimnak, megrendelőimnek átadni. A szépség akkor jön el, amikor ismered magad, hogy mi áll jól, mivel tudod kihangsúlyozni azokat a dolgokat, amiket szeretsz magadon. Amikor elfogadod és szereted magad, mert igazán a magabiztosság tesz széppé valakit. Lehetsz 150 cm vagy 180 cm is, hordhatsz S de XL méretet is, az a fontos, hogy önazonos maradj és a ruha ne fedje el azt, ami igazán fontos: Téged. Éppen ezért, nálunk minden közös tervezés testalkat elemzéssel kezdődik és utána indul a közös tervezés, a személyes konzultációk, aminek a végén megtervezem a ruhát. Ehhez több száz csipkéből kiválasztjuk a megfelelőt vagy elkészítjük a saját, egyedi applikációt hozzá. Annyiszor próbáljuk a ruhákat, amíg mi szakmailag és a viselője tökéletesnek nem érzi magán.


-Eddig csak egyedi megrendelésre készültek a meseszép ruhák, most viszont egy kollekció születését láthatjuk a Lucidité életében. Mi volt az oka a koncepcióváltásnak?

Nem váltottunk koncepciót, továbbra is a fő profilunk a személyre szabott, egyedi ruhák tervezése és készítése, amiket hétköznapi testalkatú lányokon, menyasszonyokon és nem modelleken mutatunk be. Ezt szerettük volna most bővíteni és kiegészíteni. Az évek során kiderült számunkra, hogy nagy segítség tud lenni, hogyha látják a fazont a tervezés megkezdésekor, mert sok mindenki számára nehéz elképzelni, hogy mit is jelent egy-egy nyak-, váll megoldás, a különböző szoknya típusok stb. Ebben nyújtanak segítséget a most készített mintadarabjaink. Korábban több megkeresést kaptunk nemzetközi szalonoktól, újságoktól, akik felfigyeltek a márkára, azonban eddig nem volt katalógusunk, amit megmutathattunk és kiküldhettünk volna nekik. Szeretnénk ezzel az új iránnyal teret adni, ezeknek a lehetőségeknek is.


-Mesélj kicsit a First love kollekcióról! Mi volt a fő inspirációd?

A ‘First Love’ kapszula kollekciónk egy pillére lesz a “Shades of Love” kollekciónak, amit az elkövetkező években szeretnék elkészíteni. A fő inspiráció pedig nem más, mint a szerelem. A First Love kollekciót az Első szerelem inspirálta. A szerelem, ami tiszta, érintetlen, angyali... Amibe félelmek, gátlások nélkül esünk, védőhálók nélkül zuhanunk a másik karjába, hiszen ekkor a lány szerelmes nem a nő. Egy utazás ez, amikor felfedezzük magunkban a nőt, aki arra vágyik, hogy szeressen és szeressék. Amikor a lány szerelmes, olyan mint a virág, aki napról napra bontja ki szirmait és minden rétege egy újabb, apró titkot rejt. Ezt a metamorfózist szimbolizálják a sziromként ránk hajló részletek, amiknek rétegei különböző módon csillognak, a tollakat idéző, szárnyakként lebbenő textúrák és a fehérnemű szabású míderek. A textúrák mellett a gyöngy a fő motívum: ami legtöbb ruha hátát díszíti és ami önálló ruhadarabként is megjelenik. A gyöngy, ami a nőiességünket szimbolizálja. Ami mélyen elrejtve, egy kagylóban növekszik és várja a napot, hogy megmutassa a kincset, ami Ő maga.

-Szerencsére a divatiparban is fontos tényező lett a fenntarthatóság. Egyre több tervező próbálja csökkenteni a munkájuk során keletkezett hulladékot. Neked hogyan sikerült megvalósítani a zero waste szabászatot?

Amikor divattervezőnek tanultam, a szakmai gyakorlatom során olyan varrodáknál dolgoztam, ahol a nagy divatházak ruhái készülnek. Borzalmas volt szembesülni vele, hogy pl. a helyezett printek esetében milyen elképesztő mennyiségű szabászati hulladék keletkezik, amikből konkrétan új ruhákat lehetne varrni. Ezeket az anyagokat pedig a varrodáknak meg kell semmisíteniük. Akkor döntöttem el, hogy ha oda kerülök, akkor ezt szeretném majd máshogy csinálni. Mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem és a fenntarthatóság. 2019 a márka szempontjából kulcsfontosságú év volt, mert az őszi hónapokban kialakítottuk a teljesen zero waste szabászatot, amikor is a legkisebb anyagdarabot is felhasználva, a szabászati hulladékot megszüntetve készítjük el a ruhákat. A “Petals” vagyis a szirom szoknyáink és a bodyk mind ilyen megmaradt luxus anyagokból készülnek. 2020 pedig azért volt különös, mert a legkisebb selyem darabból, a legkisebb megmaradt csipkéből is maszkot varrtunk.


A csipke az örök klasszikus! Mik lesznek a trendek most 2021-ben? Inkább a hagyományos vonalat részesítik előnyben a menyasszonyaid vagy vannak azért izgalmas és formabontó kérések is?

2021-ben a klasszikus értelemben vett csipke részben visszaszorul, és helyét átveszik a lézervágott, csipkeszerű, áttört textúrák, a nonfiguratív, hímzett minták, a gyöngyös díszítés és a csillogó anyagok. A fehér mellett megjelennek a hidegebb árnyalatok: pisztácia, galamb szürke, égkék tónusok. Fazonokat tekintve a nagy ujjak és vállak továbbra is reneszánszukat élik, akárcsak a fodrok, a sziluettek Haute Couture ruhákká válnak. A nagy ruhák mellett a rövid, polgári szertartásra is alkalmas ruháké a főszerep; erre mi is külön kollekciót készítettünk: Little White dress néven. Abszolút vannak formabontó kérések a Lucidité menyasszonyok között, ilyen volt például 2019-ben a nadrág és fűző megoldás, ami következő évben már uralkodó trendként jelent meg. Bár követem a trendeket és abszolút tájékozódom anyagok szempontjából (fenntartható luxus anyagok), azonban én az időtlenségben hiszek és azt látom a menyasszonyokon is, hogy valami örökérvényűt keresnek a nagy napra, akárcsak a szerelmük a párjukkal és nem az aktuális trendek határozzák meg a ruha választást.

-A járványhelyzet a házasodni vágyók helyzetét sem könnyíti meg. Mik a tapasztalatok, kevesebben vágnak így bele a szervezésbe?

A tavalyi évben a mi esküvőink 35%-át mondták véglegesen le, illetve szervezték át 2021-re; vannak, akiknek a harmadik dátumot kell módosítaniuk a jelenlegi helyzetben. Így április elején lassan kimondható, hogy a tavaszi esküvői szezonnak vége, sajnos továbbra is nagy esküvők nélkül. A májusban még bíznak a párok és mi is, de nagyon nehéz ebben a bizonytalan helyzetben tervezni, szervezni. November óta nem tarthatnak nagy esküvőket így az esküvői ruhák készíttetésével is várnak. Akiknek CSOK szempontjából fontos, azok megtartják a polgári szertartást és úgy vannak vele, hogy majd, ha vége lesz a covidnak, akkor megtartják a lagzit is. Akik tehetik várnak, hogy a szertartást és a lagzit egyben tarthassák. Statisztikailag lehet, hogy nem esett vissza a házasságok száma, azonban a nagy esküvők elmaradása miatt a szektornak nagyon nehéz november óta és nem tudjuk, hogy hol a vége. Próbálunk kitartani és biztatni a párjainkat és segíteni őket, ebben a nagyon nehéz és mindenki számára bizonytalan helyzetben.


-Bár nem könnyű a mostani helyzetben tervezgetni, mégis érdekelne hogyan látod a Luciditét és magadat az elkövetkezendő 5 évben? Mik a terveid a jövőre nézve?

A Luciditét egy külföldön is egyre ismertebb márkának képzelem, aminek nagyon fontos pillére marad a hazai személyre szabott egyedi tervezés. Szeretnénk nagyon sok lány életét megszépíteni azzal, hogy a mi ruháinkban állhatnak a nagy napon a párjuk előtt.



Fotók: Lánczky Vivien Makeup: Márton Sára


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page