top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

„Lenyűgöző, hogy milyen sokszínű az ékszerek világa.” – interjú Zentai Emesével

Zentai Emese korábban grafikusként végezett, tavaly pedig ötvösként. Ékszerei tervezésénél ez a két szemlélet jelenik meg. Fontos számára az időtállóság, a funkcionalitás és a hordhatóság. Emese kedveli a letisztult, geometrikus formákat egy kis extra csavarral. Kollekcióiban megtalálhatóak a karakteres designer darabok és a finom, aprólékos, visszafogottabb fazonok is.


Mi a márkád és egyúttal a te történeted?

Még gimnáziumi éveim alatt kezdtem ékszereket készíteni saját magamnak, rokonoknak, illetve ismerősöknek. Azonban már előtte is folyamatosan kreáltam valamit különböző anyagokból. Később teljesen beszippantott ez a tevékenység. Lenyűgöző, hogy milyen sokszínű az ékszerek világa. Számtalan anyag, technika áll rendelkezésre. Elkezdtem online árusítani az addig elkészített darabokat. Közben kisebb vásárokra is jártam, így az ott kapott visszajelzéseket, igényeket meghallgatva, végiggondolva kezdtem el formálni a technikám, amit akkor teljesen autodidakta módon fejlesztettem. Egy napon gondoltam egy nagyot, és bementem a WonderLab-be, ahol a Marillai lányok kedvesen tanácsokat adtak, és elmondták, hogy min kellene még javítanom, valamint azt is, hogy jöjjek vissza fél év múlva. Visszamentem, és bejuthattam álmaim üzletébe, ahol olyan tervezők közé csöppentem 21 évesen, akik számomra a nagy ÉKSZERTERVEZŐK voltak. Mai napig nagyon hálás vagyok Évának és Gugának, mert sokat tanultam tőlük, és rengeteget segítettek a pályám elején. Ők javasolták azt is, hogy jelentkezzek a WAMP Design Vásárra.

Az évek alatt kollekcióról kollekcióra beletanultam az ékszerek tervezésébe és készítésébe, de szerettem volna tovább fejlődni, megtanulni az alapokat, így jelentkeztem a Kisképző ötvös szakára, ahol odaadó, segítőkész tanároktól tanulhattam.

Hosszú évek szorgalma kellett ahhoz, hogy most ott tarts, ahol vagy. Mesélj a kezdetekről! Mit tettél annak érdekében, hogy egyre jobbá válj a piacon? Mit tanácsolnál azoknak, akik most csöppentek bele ebbe a világba?

Megfogadtam a hasznos tanácsokat, észrevételeket. Emellett folyamatosan képeztem és továbbra is képzem magam. Nemcsak iskolákban, hanem online kurzusokon is. Rengeteg cikket, kutatást olvasok különböző témákban, de sokat lehet tanulni egy-egy videóból is.

Nagyjából ezt tudom tanácsolni azok számára is, akik most lépnek erre az útra. Illetve még azt, hogy mielőtt belekezdenek, végezzenek piackutatást, készítsenek üzleti tervet, és válasszák a számukra legmegfelelőbb vállalkozási formát. Ne féljenek segítséget kérni szakértőktől. Ez az üzleti része. Az ékszer tervezéshez pedig azt javasolnám, hogy kísérletezzenek sokat különböző anyagokkal, technikákkal.

Milyen tulajdonságokra van szüksége egy működőképes, elismert márkának és tulajdonosának?

Nem tudom a pontos receptet, de kitartásra, folyamatos megújulásra, tudatosságra, elköteleződésre és a szakma iránti szeretetre, alázatra biztosan szükség van, csak, hogy néhányat említsek.

Legújabb kollekciód a FRAGMENT nevet kapta. Mesélj a névválasztásról és magáról a kollekcióról!

A kollekció ékszerei apró darabokból, töredékekből állnak, erre utal a fragment elnevezés, melynek jelentése töredék. Az ékszerekben felfedezhető a széthullás, szétesés valamint az építkezés szimbolikája, mely az elmúlt időszak ambivalens érzéseire reflektál. A mintákat kisebb-nagyobb négyzetek, téglalapok alkotják, melyek összekapaszkodva építik fel a különböző darabokat.

A kollekcióhoz összesen 6 pár fülbevalót terveztem: két karakteresebb fazont, két kisebb, visszafogottabb darabot, valamint két kicsi, basic fülit. Nyakláncok is készültek, hosszabb és rövidebb verzióban, valamint egy látványos nyakpánt is helyet kapott az általam készített ékszerek között. Továbbá két karperec és két gyűrű alkotja a teljes kollekciót.

Munkád során milyen fő, számodra létfontosságú tényezőkre törekszel, aminek mindenféleképpen igaznak kell lennie alkotásaidnál?

Próbálok minél kevesebb hulladékot termelni alkotás közben és a hétköznapokban is. Fémekkel szeretek dolgozni. A megmunkálásakor (fűrészelés, reszelés stb.) keletkező kisebb-nagyobb fém darabokat összegyűjtöm, és később újra felhasználom. Ugyanis a megmaradt fémdarabokat újra lehet olvasztani, amivel teljesen jó és használható anyagot kapunk.


Van valami, amit még szívesen elmondanál magadról vagy a márkádról?

Kb. 2012 óta készítek ékszereket, de a Zemsét picivel később, 2014-ben hoztam létre. Az utóbbi 1-2 évben gondolkoztam azon, hogy szeretnék egy saját helyet, ahol be tudom mutatni a darabjaimat, és fogadni az ügyfeleimet.

Így nagyon örültem, mikor tavaly csatlakoztam négy tervezőtársamhoz, és szeptemberben megnyitottuk a PRIZMA Designer Store-t. Mostanra pedig már kilenc csodálatos tervező termékei találhatóak meg az üzletünkben.

A Prizmában minden nap másik tervező segíti a Vásárlót. Én keddenként várom az érdeklődőket.

Márkáink: Moono Jewelry, Zemse, Nati 100% Pure Idea, Kontur Fashion, White Lemon - smartwear for women, Illeshandmadeshoes, Cremio, Laoni, Virag Anna hatdesign

Elérhetőségünk: 1024 Budapest, Margit krt. 73. (bejárat Kis Rókus utcából)

Nyitvatartás: H-P: 11-19 h, Szo: 11-17 h


41 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page